Annonceinfo

Kæmpe romersk mosaik fundet i Tyrkiet

GalleriEt kæmpe mosaikgulv med indviklede geometriske mønstre er dukket op i det sydlige Tyrkiet. Gulvet afslører, hvor vidtrækkende Romerrigets indflydelse var på dets højdepunkt.

Fakta

Det Romerske Kejserrige var det største og vigtigste af alle Antikkens storriger. Romerriget blev grundlagt i år 31 f.Kr.

Riget havde sin storhedstid fra omkring år 1 e.Kr. til cirka 200 e.Kr.

Derefter udsprang en række uroligheder, som kulminerede i år 395 med delingen af Romerriget i to. Enden på kejserriget lå omkring år 476.

Et kæmpe mosaikgulv er meget overraskende dukket op i det sydlige Tyrkiet. Mosaikken, som engang har dekoreret gulvet i et badeområde, ligger an mod en syv meter lang pool, som i sin tid har været åben mod himlen. Altså en form for friluftsbad.

Det fortæller Michael Hoff, som er kunsthistoriker ved University of Nebraska, Lincoln, og ansvarlig for mosaik-udgravningen.

Fundet er dateret til at stamme fra det tredje eller fjerde århundrede, og mosaikken i sig selv fylder omkring 149 kvadratmeter – svarende til størrelsen på et stort parcelhus.

»For at være helt ærlig blev jeg fuldstændig overvældet over, at mosaikken var så stor, som den var,« udtaler Michael Hoff til LiveScience.

Mosaik i uovertruffen god stand

Det første hint om mosaikkens tilstedeværelse kom i 2002, da en lille del af gulvet blev revet med op af en lokal bondes plov på hans mark, som lå i nærheden af den antikke by Antiochia ad Cragum.

En amerikansk professor fra Purdue University opdagede tilfældigvis det lille brudstykke og konsulterede nogle kollegaer, deriblandt eksperter fra det lokale museum i Alanya i Tyrkiet.

Midlerne og tilladelsen til at lave en decideret udgravning på stedet kom dog først sidste år, hvor Michael Hoff og hans team gik i gang. Indtil videre har de afdækket omkring 40 procent af mosaikken, og gulvet er i uovertruffen god tilstand, fortæller Michael Hoff.

Gulvet har oprindelig ligget ud til et svømmebassin lavet ud af marmor, flankeret af søjlegange og med fri udsigt til himlen.

Romerrigets vigtigere end antaget

Mosaikken består af store firkanter, der hver især er prydet af et unikt geometrisk design på en hvid baggrund.

Det er den største romerske mosaik, som er fundet i det sydlige Tyrkiet, og dens tilstedeværelse kan være et tegn på, at Romerrigets indflydelse på Antiochia ad Cragum var større, end forskerne hidtil har troet.

Du kan med egne øjne se udgravningen i videoen herunder, hvor Michael Hoff forklarer og fortæller:

Videoen er produceret af University of Nebraska, Lincoln.

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Grønland i tal: Forstå verdens største ø gennem statistik

  Grønland er på mange måder et land, der er på vej frem. Alkoholforbruget falder, uddannelsesniveauet og den forventede levetid stiger, men det sker fra et svagt udgangspunkt. Bliv klogere på landet med 10 markante tal.
 • Sådan bliver du en synder

  Synd og arvesynd er fundamentale begreber inden for kristendommen. De går tilbage til Det Gamle Testamente, hvor Adam og Eva ved at spise af kundskabens træ forbrød sig imod Guds skabelseslov.
  Bringes i samarbejde med 50 ideer, der ændrede verden
 • Vi lever i en overvågningskultur

  TÆNKEPAUSER: Overvågning er meget mere end et videokamera i gågaden eller en ond Big Brother, der holder øje med os. Vi lever i en tid, hvor smartphonen kan tracke løbeturen, og sociale medier vrimler med personlige oplysninger. Det behøver vi ikke nødvendigvis frygte, mener forsker. Men vi skal huske, at nettet aldrig glemmer.
Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg