Annonceinfo

Hvorfor er der kanel i alting til jul – og er det farligt?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Flere læsere undrer sig over, hvorfor vi spiser så meget kanel i julen – og om det er sandt, at for meget kanel kan skade kroppen.

Kanel kan stamme fra forskellige planter såsom Ceylonkanel (Cinnamomum verum J.Presl. (synonym C. zeylandi-cum Blume)), Kassiakanel (C. cassia J.Presl. (synonym C. aromaticum Nees)) og Padangkanel (C. burmanii (Nees) Blume (synonym C. chinense Nees)). Det er hovedsageligt barken fra træet Kassiakanel, der bruges i Danmark. (Foto: Colourbox)

Og kanel bliver strøet, det gør grøden sød....

I denne søde juletid krydrer vi alting med kanel lige fra kager og brød over risengrød og havregrød til gløgg og te.

Kanel er vel julens vigtigste krydderi, men hvordan det blev sådan, fortaber sig i risengrøden. Og det plager Videnskab.dk's læser Lotte Larsen, som derfor har griflet en forespørgsel til Spørg Videnskaben:

»Til jul skal alting åbenbart smage af kanel, men hvorfor har vi denne tradition? I andre lande, især i Mellemøsten, er kanel jo et krydderi, der bruges året rundt?« funderer Lotte Larsen, der i øvrigt selv drysser et pænt lag kanelsukker på havregrøden hver morgen.

Kanel var en fornem spise

Videnskab.dk graver i fortiden sammen med ph.d.-studerende i historie Caroline Nyvang ved SAXO-Instituttet på Københavns Universitet. Hun har forsket i kogebøger fra 1616 og frem til i dag.

»Når kanelen har haft så stor betydning for den danske julemad, skal det ses i forlængelse af, at kanel blev importeret langvejsfra, havde en pebret pris og dermed automatisk blev forstået som noget dyrebart og fornemt,« fortæller Caroline Nyvang.

Det er den samme opfattelse, der kommer til udtryk, når man skelner mellem ’skidt og kanel’. På linje med risengrøden, der bestod af den dyrebare sødmælk og de importerede risgryn, er kanel – især blandet op med det kostbare sukker – historisk set en luksusvare.

»I julen, hvor man gerne ville spise lidt bedre, har kanelen uden tvivl markeret et kærkomment afbræk fra hverdagsmaden, der var langt mere fad i smagen.«

»Forrådshusholdningen var især om vinteren gennemsyret af det salte og det røgede, der var den foretrukne måde at konservere på, og det kunne smages. Kanelen (og de øvrige krydderier) har fungeret som kontrast til dette,« fortæller hun.

Nostalgien længe leve

Kanel var altså dyrt og fint i gamle dage, men det er det jo ikke længere i dag, så der må være en anden grund til, at vi stadig har hang til det i december.

»Når kanelen har været i stand til at overleve i den danske julemad, skal det nok forklares med, at de stærke smagsindtryk, julemaden er præget af, vækker minder om forgange års jul og dermed skaber en form for kontinuitet,« siger Caroline Nyvang.

Kemisk stof gør kanel skadeligt 

I julen lever danskerne tilsyneladende efter mottoet 'kanel er godt – meget kanel er meget godt', men faktisk er der grænser for, hvor meget kanel der er sundt at spise.

Kanel indeholder nemlig et kemisk stof, kaldet kumarin, der i tilstrækkeligt store mængder er skadeligt for os.

Det fortæller Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet.

I dyreforsøg har et indtag af kumarin givet forskellige negative påvirkninger, primært leverskader, og også effekter på nyrerne, så organerne ikke virker, som de skal.

Kanel-stof har givet mennesker leverskader

Kumarin i store doser har vist sig at være giftigt for rotter, men i de doser, man indtager fra kanel, er det ugiftigt for langt de fleste mennesker. Det omsættes af leverenzymet, CYP2A6, til et afgiftningsprodukt, 7-hydroxycoumarin, som kroppen siden udskiller med urinen.

Fakta

Kumarinindholdet er meget højere i det i Danmark så populære Kassiakanel end i Ceylonkanel.

Kassiakanel kan indeholde mellem 700-12.200 mg/kg, mens barken fra Ceylonkanel indeholder fra ikke målelige mængder (dvs. under detektionsgrænsen) til 190 mg/kg.

Kumarin eller coumarin er en hvidlig krystallinsk forbindelse (C9H6O2) med en vanilleagtig duft. Det udvindes fra forskellige planter, f.eks. Tonka-bønner og Mark-stenkløver.

Hos mennesker er der set leverskader efter indtagelse af kumarin i lægemidler. Disse skadesvirkninger forsvandt dog igen, så snart man holdt op med at indtage stoffet, forsikrer toxikolog Kirsten Pilegaard.

En lille del af befolkningen, under fire procent, er dog lidt mere udsatte for at få leverskader, fordi de har en særlig variant af de to gener for CYP2A6, som giver en nedsat aktivitet i leveren. Personer, der har været så uheldige at få disse genvarianter, er derfor dårligere til at nedbryde kumarin og har derfor også en øget risiko for at få leverskader.

Frygten for mulige skadevirkninger af kumarin hos netop disse personer har ført til, at EU nedsætter grænseværdier og kommer med formaninger om at bruge kanelen med måde.

EU har fastsat grænseværdier

Mange undersøgelser har forsøgt at kaste lys over, hvor meget kumarin der skal til, før man får leverskader eller andre uønskede virkninger. På den baggrund har sundhedsmyndighederne i EU fastsat en ’tolerabel daglig indtagelse’, der angiver, hvor store mængder man dagligt kan indtage af stoffet uden at udsætte sig selv for fare.

Den tolerable daglige indtagelse (TDI) af kumarin er fastsat til at være fra 0-0,1 mg per kg kropsvægt (tabellen i bunden af artiklen angiver, hvor meget kanel vi kan spise). Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har udtalt, at man kan overskride indtaget med op til tre gange af TDIen i én til to uger, uden at man behøver at bekymre sig om sikkerheden.

Man behøver derfor ikke nødvendigvis at blive bange, hvis man drysser lidt mere rundhåndet med kanelen i december.

En tysk undersøgelse, at kanelforbruget i befolkningen er ulige fordelt.

»I undersøgelsen er det kun meget få voksne tyskere, der har en let overskridelse af TDI i julen, hvor der er tradition for at spise kanelholdige madvarer. De tyske myndigheder har til gengæld tidligere advaret mod, at TDIen kunne blive overskredet, hvis småbørn indtog bare tre stykker af en speciel tysk julesmåkage, « siger Kirsten Pilegaard.

Kanel-te skal drikkes med måde

De norske myndigheder har også set på kumarinindtaget og har opstillet worst-case-scenarier, der tyder på, at børn og voksne, der spiser meget havegrød med kaneldrys, skal passe på (se boks i bunden under artiklen).

Kanelholdig te skal også drikkes i beherskede mængder, for studierne viser, at børn ikke skal få mere end bare 2,5 dl kanelholdig te indebords, før det begynder at blive kriminelt – for voksne kan man tillade sig at drikke op mod én liter.

»De norske myndigheder råder derfor til, at personer med et stort indtag af kanel sætter forbruget ned,« siger Kirsten Pilegaard.

Pas på kanel-indtaget

Der er ikke lavet undersøgelser af kanelindtaget eller af indholdet af kumarin i kanel på det danske marked, men ifølge Kirsten Pilegaard er de fleste danskeres kanelforbrug så behersket, at de ikke når op i farezonen. 

»Men der kan være voksne eller børn, der sammensætter deres kost på en sådan måde, at de indtager meget kanel, fordi de spiser eller drikker mange kanelholdige produkter eller selv tilsætter kanel til deres mad. Og nu er de advaret,« slutter hun.

Vi takker for det julede spørgsmål og kvitterer med en t-shirt af samme farve som Rudolfs røde tud – og opfordrer læserne til at jule videre i Spørg Videnskaben.

Husk også, at du kan købe bogen 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' - med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.

Classic: Med jævne mellemrum trækker vi tidligere spørgsmål og svar fra vores populære brevkasse Spørg Videnskaben frem igen. Denne artikel er blevet aktuel igen, fordi en fortolkning af en EU-regel har sat kanel på dagsordenen. Artiklen blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 20. december 2011.
Spæd din kanel op med sukker

Risengrød med kanelsukker og andre kanelholdige retter kan selvfølgelig spises op til jul, hvor der er tradition for den, se eksempel nedenfor.

Eksemplet nedenfor illustrerer, hvordan indtaget af kanel varierer afhængig af blandingsforholdet kanel vs. sukker og mængden der tilsættes risengrøden.

TDI angiver, hvor meget en person kan indtage daglig af et stof gennem et helt liv uden at det medfører sundhedsskader.

  • Et 2-årigt barn kan fx tåle 0,3 g Kassiakanel til sin grød før den tolerable daglige indtagelse (TDI) for kumarin overstiges.
  • En voksen person på 70 kg kan indtage omkring 1,4 gram Kassiakanel før TDI overskrides.

Tabel over blandingsforhold mellem sukker og kanel

  1. 1 tsk. (4,5 gram) 0,225 gram kanel  4,275 gram sukker = Mild kanelsmag svarende til ¼ tsk. kanel og 1 spsk. sukker.
     
  2. 1.tsk. (4,5 gram) 0,45 gram kanel  4,05 gram sukker = Medium kanelsmag svarende til ½ tsk. kanel og 1 spsk. sukker.
     
  3. 1 tsk. (4,5 gram)  0,9 gram kanel  3,6 gram sukker = Stærk kanelsmag svarende til 1 tsk. kanel og 1 spsk. sukker

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Danmark foretrækker lavere grænseværdier

Tilbage i 2007 gik en stribe EU-lande gik til kamp for deres traditionelle julekager, da EU skulle fastsætte, hvor meget kanel der må være i et produkt.

Svenskernes kanelbolle, de belgiske speculoos og de hollandske julesmåkager var truet og derfor kæmpede Sverige, Belgien, Holland og Tjekkiet for at tillade en højere andel kumarin for julekagernes skyld. I stedet for at forsvare pebernødder og brunkager gik Danmark efter en lav grænse, fordi kanel også bruges i mange morgenmadsprodukter, som er populære hos børn.

Resultatet blev, at der højst må være 20 mg kumarin pr. kilo i morgenmadsprodukter, mens der må være 50 mg/kg i 'traditionelle og sæsonbetonede varer' som julekager. Det er forbudt at tilsætte ren kumarin til et madprodukt.

Mine SIDSTE bemærkninger til Kim

Hej Kim.

Jeg har lavet en smagstest hjemme hos min far og mor, hvor jeg smagte på en eller flere billige mælkechokolader samt på en dyr såkaldt "kvalitets"-chokolade. Jeg vidste ikke, hvilke slags chokolader som jeg smagte. Det fik jeg først at vide bagefter. Jeg synes, at den/de billige var lige så god som den dyre.

Så kan det godt være at en smagsdommer i form af en kok eller konditor vil påstå, at den dyre "kvalitets"-mælkechokolade smager bedre end den billige. Men hun har ikke mere ret end mig. Men dette har du og jeg jo diskuteret færdigt nu.

MEN: Selvom jeg lige så godt kan lide billig chokolade som dyr såkaldt "kvalitets"-chokolade, køber jeg af og til den dyre. Og jeg har givet mine venner og familie mange gaver med dyr kvalitetschokolade for at gøre opmærksom på, at dette dyre produkt findes ude i handlen. Denne mælkechokolaade indeholder nemlig hele 40 % kakao, ingen fremmede fedtstoffer samt ingen kunstig vanilie-aroma.

Og jeg skal prøve den nye mælke-chokolade fra dette kendte firma, da denne indeholder betydelig mere kakao end 40 %. Måske smager den ligesom den dyre "kvalitets"-chokolade af mælketypen med 50 % kakao, som jeg engang smagte. Så jeg skal have fundet det i Odense, hvor jeg bor nu. Sådan en storby må jo have den slags chokolade. Derfor er jeg glad for at TV-kokken Claus Meyer har gjort danskerne bekendt med denne chokolade.

I Sorø på vestsjælland, hvor jeg engang boede, havde vi en chokolade-butik med dyr såkaldt "kvalitets"-chokolade. Jeg har haft mange diskussioner og smagsprøver hos ham. Da der var filmen CHOCOLAT i den lokale biograf havde den unge ejer lavet varm drik lavet på smeltet chokolade. Personligt kan jeg nu bedre lide en dansk dyr kakaomælk.

Hvis man vil vide mere om dyre kvalitets-chokolader, er der 2 foretagender der er meget relevante. Begge foretagender starter med ordet chokolade.Det ene må jeg ikke henvise og linke til, da dette har produkter. Men det andet må jeg gerne linke til. Dette er Chokoladeselskabet, som måske er med til at arrangere chokoladefestivalerne. www.chokoladeselskabet.dk/drupal/

Folk må jo så overveje, om de vil give hele 42 kroner for blot 70 gram "kvalitets"-chokolade. Eller om de vil købe langt billigere chokolade.

Jeg mener på ingen måde, at mine indlæg er pinlige. Og jeg er uenig med dig. Bl.a. er jeg uenig med dig m.h.t. dufte. Men det har du og jeg jo diskuteret nok.Så nu vil jeg lade julefreden dale ned over dig og mig, Kim. Jeg vender først tilbage med et enkelt indlæg på et senere tidspunkt, når jeg har snakket været i kontakt med dels fødevareministeren og dels med Fødevarestyrelsen.

Det var et sidste kvæk fra en chokoladefrø .-).

Tak for endnu spændende debat, Kim. Jeg håber, at du har haft en god jul.

Kærlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Smagsløg

@Jan

Jeg have ellers bestemt mig for at undlade at kommentere mere på dine smagløg - men når nu du direkte henvender dig til mig så vil jeg lige komme med et par bemærkninger.

Det er idiotisk at begynde at blande billig kanel med den ægte Ceylon - det er to forskellige produkter og det er sgu synd for den gode kanel at blive blandet med skidt.

Rødvin og cola og smagsløg - billige industrismåkager og lavpris chokolade - lad mig gøre det helt klokkeklart - og så kan du tro mig eller ej - du her ikke to sammenhængende smagsløg og jeg vil til enhver tid kunne bevise det.

Jeg vil vædde med at hiver jeg en "duftbank" ville du ikke kunne genkende 10% af de forskellige duftnoter og det virker lidt latterligt at du bliver ved med at insistere på at du har gode smagsløg når du igen og igen demonstrere at det har du ikke - du aner simpelthen ikke hvad du taler om. Det er efterhånden ved at blive pinligt at overvære.

Punktum!!!'

Myndigheder, smagsløg og smag og behag

Hej.

1. MYNDIGHEDERNE:

Førend Dan Jørgensen blev fødevareminister, var han så vidt jeg ved i Europa-parlementet i EU.

I en udsendelse førend han blev minister sagde han vist nogle forkerte ting om billig "farlig" kanel og den "fine" ceylonkanel. Jeg vil derfor tage kontakt til den nye Fødevareminister.

Jeg vil også tage kontakt til Fødevarestyrelsen, så jeg kan få mere viden om emnet.

Billig kanel bør ikke forbydes. Det bør stadig være muligt at købe kager med billigt kanel. Men måske vil nogle bagere begynde at bruge 50 % billig "farlig" kanel og 50 % "fin" ceylonkanel, da det jo vil reducere den påståede skade-effekt med 50 %.

2.SMAGSLØG:

Mine smagsløg er rimelig normale og derfor rimelig gode. Jeg kan godt smage forskellige nuancer af forskellige ting. Men det kan være, at de bliver dårlige med alderen.

En af mine venner er til krydrede ting. Han kan vist godt lide kakaomælk med chilli samt chokolade med chilli. Han synes, at den billige chokolade, som jeg elsker, er for sød.

En anden af mine venner kan ikke lide søde ting. Han er mere til chips og franske kartofler.

Jeg selv kan ikke lide stærke ting. Jeg elsker søde ting og er mindre glad for chips og franske kartofler.

Så vi 3 venner har meget forskellige smagsløg. Men umiddelbart virker det som, at vi 3 har lige gode smagsløg. Det er blot smag og behag, hvad vi kan lide.

Nogle elsker gløgg. Jeg kan derimod bedre lide blandinger af rødvin og cola. Nu ved jeg godt, at du ryster på hovedet og synes, at jeg er totalt tosset, Kim, men 50 % cola og 50 % rødvin smager faktisk ganske udmærket. HI Hi :-). Jeg smagte det for første gang for 14 dage siden.

Go-d-ejlig jul - og det med eller uden brunkager og risengrød med "farlig" kanel.

Kærlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Tobak og kanel mv!

Når nu EU har forbudt tobak, der er tilsat æble-, menthol-, lakrids- mv aroma, kunne EU vel også forbyde cassiakanel?

For nylig var jeg hos den nærmeste købmand med et ordentligt udvalg af krydderier, 100 g stødt ceylonkanel kostede 35 kr ( pr. gram langt under supermarkedspris for et brev cassiakanel), så merudgiften er ikke til at få øje på!

Men det er forskellen i kumarinindhold til gengæld, cassiakanel indeholder iflg. artiklen 4-65 gange så meget som ceylonkanel.

At min dejlige skovmærkesnaps også indeholder kumarin gør forhåbentlig ikke at planten bliver forbudt?

I USA er den polske Zubrowka-vodka med bisongræs blevet forbudt pga. kumarin!

Næh, så er det alligevel sikrere at lade sindssyge løbe rundt med halv- eller helautomatiske skydevåben:-(

Smagsløg

Jan: "Efter min mening er alle smagsløg - stort set - lige gode. Mine er lige så gode som dine og Claus Meyers."

Alle har lov til at have deres egen mening - men alle har ikke ret til deres egne fakta.

Og et faktum er at der er forskel på folk når det kommer til smagsløg - nogle mennesker er bedre til at skelne mellem de forskellige bestanddele og afkode de individuelle smagsnoter.

Personligt tror jeg det er en blanding mellem gener og træning - ligesom nogle er født til at løbe hurtigere end andre skal de stadigvæk træne for at blive de bedste eller for at undgå at blive slappe og fede.

Folk med gode smagsløg findes alle vegne men træners deres smagsløg ikke og vokser de op på færdigretter og cola så kan det også være lige meget.

Og det er da en ærlig sag hvis folk ikke eje et eneste velfungerende smagsløg og er lykkelige hvis de får en pose småkager fra Karen Kiks - det er vel lidt som at være farveblind - de oplever ikke det samme som os andre - men derfor kan de da sagtens få en oplevelse alligevel. Og eftersom du ikke kan smage forskel så skal du da naturligvis heller ikke spilde dine penge på kvalitetsprodukter - jeg smider jo heller ikke mine penge efter oversaltet industri crap og frossen varm selv-fedt-i-foliebakke.

Madsnob, smagsløg, vildledning og kager

Kære Kim.

Det er som altid spændende og interessant at diskutere med dig. Og jeg sidder nogle gange med et lille smil på læben, når jeg læser dit farverige og til tider sjove sprog.

1. MADSNOB:

Jeg vil give dig ret i, at man ikke behøver at være mad-snob, selvom man sætter pris på dyre - eller ikke dyre - såkaldte kvalitetsprodukter. Og ja, måske er Claus Meyer ikke en madsnob. Brødrene Price er heller ikke madsnobber. Det er konditoren Mette Blomsterberg heller ikke, selvom hun bruger vanilie-stænger fremfor vanilie på dåse og dyre råvarer. Om Jamie Oliver er, kan jeg ikke huske.

Men jeg mener, at der er en del såkaldt politisk korrekte madsnobber, der ser ned på dem, som ikke lige køber de dyre - eller ikke dyre - såkaldte kvalitetsprodukter. Hvis en TV-kok bruger en billig industri-fremstillet pulverløsning fremfor en anden og såkaldt "bedre" råvare, kan jeg forestille mig, at madsnobbende seere vil reagere forarget på dette. Dette er dog et teoretisk eksempel. Men så vidt som jeg husker, var der et lignende eksempel med en madsnob på Facebook.

Hvis man skal være politisk korrekt, er det måske - ifølge nogle madsnobber - bedre at gå ind for såkaldt kvalitetesprodukter end for billige industri-produkter. Sådan er der måske nogle, som tænker.

2. RIGTIGE OG FORKERTE SMAGSLØG:

Man kan i og for sig ikke diskutere, hvilke personer, der har rigtige smagsløg og hvilke personer, der har forkerte eller ingen smagsløg. Eller "jo" man kan godt diskutere det, men der er jo ikke rigtig nogle svar på dette.

Efter min mening er alle smagsløg - stort set - lige gode. Mine er lige så gode som dine og Claus Meyers. Og en sukkersødet cola af et bestemt stort mærke er efter min mening et lige så godt kvalitetsprodukt som en dyr årgangsvin eller en dyr øl.

Når jeg besøger min mor og far, spørger min mor mig tit, om jeg ikke hellere vil have en øl til maden end en cola. Hun mener nemlig, at cola er mere kedelig end vin og øl. Og ja, nogle gange er jeg da også træt af cola og vil hellere have en øl. ( Vin kan jeg ikke lide ).

3. VILDLEDNING:

Ifølge Orla Zincks gamle E-nummerbog måtte man engang lave flødeis uden fløde samt kærnemælk, der ikke var rigtig kærnemælk. Og hvis der ikke er æg i en industriel pulver-Bearnaisesovs, er det vist ikke gammeldags bearnaisesovs.

Spørgsmålet er, om sådanne "falske" produkter skal have lov til at kalde sig flødeis, kærnemælk og bearnaisesovs. Jeg mener ikke, at de skal have lov. Men de kan vel alligevel være lige så fine produkter, som de ægte produkter.

4. KANELSNEGLE OG BRUNKAGER:

Jeg er ikke en brunkage-pusher, der har aktier i en bestemt brunkagefabrik. Hihi. :-) Men jeg mener, at disse købesmåkager smager lige så godt som de hjemmebagte. Og jeg har smagt mange forskellige hjemmebagte brunkager.

Kanelsnegle har jeg sagt min mening om.

Nok fra min synsvinkel. Jeg trækker mig hermed ud, så jeg ikke afsporer debatten.Tak for en god debat.

Venlig hilsen Jan, PROJEKT BILLIG KANEL. :-)

Prisen på kvalitet

Det har du ret i - ikke alt kvalitet koster ret meget ekstra - noget gør men ofte opvejes det at du bruger mindre af f.eks. krydderier.

Men også kød - jeg bruger ofte de billige udskæringer og laver slow-food simmerretter der tager timer at lave - dvs. når tingene først er knaldet sammen så laver det sig selv - det er koge/stege/osv. tiden der er lang.

Hjemmebagt brød er også billigere end det købte og kiloprisen på færdigretter er ekstrem.

God kaffe koster også ekstra men modsat det vakuum skidt folk drikker så kaffetosser som mig har ikke en kande syre stående på en maskine og bæller dagen lang - vi laver færre kopper og maler selv bønnerne - så heller en kop eller 2 mindre om dagen og så få noget der smager himmelsk frem for at bælle sur sved dagen lang - så i kr. bliver der nok det samme men i smag er det to verdener.

Og nu ved du hvor du kan købe dit kanel ;)

Skidt og kanel

Tak for svaret, Kim. Lidt langt til København fra hvor jeg sidder, men det er en start :-)

Mht: "Og husk fordi nogen af os kan smage forskel og ikke gider æde industriaffald så gør det os ikke til snobber - vi har blot vores smagsløg intakte."

- så bliver min kone og jeg igen og igen beskyldt for at spise meget dyrt, og flere folk omkring os bliver ved med at tro at vi er snobber.

Flere vi kender KAN simpelt hen ikke få ind i deres hoveder at vores mad ikke koster det tidobbelte af deres egen - men måske 5% mere.

Det er drønirriterende, for vores husholdning er i mange tilfælde ikke nævneværdigt dyrere end andres, vi bruger bare ordentlige råvarer, som jeg f.eks. har hentet hos en asiatisk købmand - eller hvor jeg f.eks. har valgt en ægte spaghetti frem for melklister - med det resultat at en middag til fire koster "helt op til" 12-15 kroner mere. Hvilket altså åbenbart er ubegribeligt snobberi og fråds :-/

Men det regnes åbenbart af de fleste simpelt hen som direkte umoralsk, hvis man ikke er komplet ligeglad med hvad man propper i munden eller maven.

Ordentlige mennesker kan nøjes, kan de, og hvis man kan spare en femmer ved at sætte sit liv og enhver god smag til, så er man da vist ude på at lege Simon Spies, hvis man ikke tager til takke.

Nå, men nu skal jeg altså på yderst umoralsk vis i gang med at finde ægte kanel i ordentlig kvalitet.

Reklame...not

@Asger

Her i København findes der et par steder jeg kunne anbefale det ene befinder sig i nogen haller - og så kan jeg vist ikke sige mere ;)

@Jan

Hvis du ikke kan kende forskel på hjemmebagte og så dem fra Mutter Kiks - så skyldes det at du har mistet dine smagsløg eller så var de hjemmebagte så triste og muligvis blot lidt margarine og sukker tilsat en pose brunkage pulver (føj det er fælt) eller så begge dele ;)

At sammenligne købe ævle-skiver med de hjemmelavede får mig til at tro du rent faktisk ikke har et enkelt smagsløg tilbage og så er det jo et fedt om du køber det ene eller det andet - så kan du jo nøjes med en rulle vandig rissnask og kaste lidt kinakanel på og en pose frosne skiver på tilbud og så bruge dine penge på noget andet - det er en ærlig sag at ikke kan smage forskel - det er trist - men det er nu en gang dit handikap ;)

Og din manglende evne til at skelne mellem de forskellige chokolade- og marcipantyper understreger at du er komplet smagsløs på alle områder.

Så mit råd er ganske enkelt find noget andet at bruge dine penge på - hold dig til lavpris cola og pulver bearnaise - og når du skal skeje ud kan du jo hopper forbi Jensens bøfsted og fyld maven med bøf fra en udslidt malkeko og lidt fritter.

Og husk fordi nogen af os kan smage forskel og ikke gider æde industriaffald så gør det os ikke til snobber - vi har blot vores smagsløg intakte.

Rigtige og forkerte smagsløg

Hej.

1. KIM:

Hvornår inviterer du alle os andre debat-deltagere på kager og risengrød med dyr og god kanel? Hi Hi. :-)

Personligt synes jeg nu, at Karen Volffs købe-brunkager er lige så gode som alle de hjemmebagte brunkager, som jeg har smagt.

Købe-æbleskiver er i øvrigt lige så velsmagende som hjemmebagte. Det er i hvert fald min mening. Men disse har du jo ikke skrevet om.

2. BIDT AF EN GAL KANELSNEGL:

Jeg har aldrig været bidt af en gal kanelsnegl. Så indtil for en uge siden vidste jeg ikke, at der findes flere typer af kanel. Derfor ved jeg heller ikke, om jeg har smagt kanelsnegle, kager og risengrød med dyr kanel.

Kanelsnegle med dyr kanel vil måske smage godt. I hvert fald er der en yderst tilfreds kunde i en bagerbutik, der sælger kager med dyr kanel.

Så der findes flere rigtige typer kanelsnegle. Nemlig dem med billig og "farlig" kanel og dem med dyr kanel. Begge er lige rigtige.

3. BIDT AF EN GAL CHOKOLADEFRØ:

Jeg har i høj grad været bidt af en gal chokoladefrø - og i mindre grad af en gal marcipangris.

Jeg har nemlig været til 2 chokoladefestivaler, hvor de spillede petangue / bossia med chokoladekugler og hvor "TV-kokken" Claus Meyer og / eller Arne Astrup spiste om kap i mørk chokolade. Ligeledes smed manden fra det såkaldte "dessertcirkus" kakaofrugter ud til publikum og lavede dessert med en rigtig håndværker-gasbrænder med stor orange gasflaske.

Og jeg har i tidens løb spist utallige stykker mørk chokolade, mælkechokolade, dyr og billig chokolade.

Faktisk kunne jeg ikke lide "TV-kokken" Claus Meyers chokolade, som jeg smagte under en smags-test med Meyer og mange andre.

Min konklusion er, at billig mælkechokolade og billig mørk chokolade smager mindst lige så godt som de dyre slags.

Og billig marcipan med abrikoskerner og billige mandler med sukkerstads smager efter min mening lige så godt som dyr marcipan uden abrikoskerner og sukker-mandler..

4. "TV-KOKKEN" CLAUS MEYER, COLA OG BERNAISESOVS:

På den ene side synes jeg, at Claus Meyer virker som en frelst mad-snob. På den anden side synes jeg, at det er godt, at han gør opmærksom på, at man kan få nogle dyre kvalitets-produkter , som nogle personer kan lide.

Hans smagsløg er ikke mere rigtige eller forkerte end mine smagsløg. Og billig chokolade, marcipan og sukkerfri cola er lige så rigtigt som de dyrere slags. (Her tænker jeg ikke på sundhed men kun på smag ).

Jeg har måske aldrig smagt ægte bearnaisesovs, som vist indeholder æg. Jeg synes, at det er vildledning, hvis industrien laver sådan en pulversovs uden æg. Så her kan man godt snakke om rigtig og forkert bearnaisesovs.

Kærlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Ceylon-kanel

Til hvem der kan svare, måske mest Kim

Jeg er heldigvis ikke storforbruger af kanel ... men jeg elsker ægte råvarer og høj kvalitet.

Desværre skal detnok passe, at det meste man kan finde af Ceylon-kanel er oldgammel 2.-sortering ...

... men hvor finder man så den ægte vare i anstændigt frisk form?

Jeg er klar over at det næppe er efter bogen at lægge links til butikker, så bare et par stikord om hvad man skal se efter og hvor det er realistisk at finde kan også flytte bjerge :-)

Mvh

Asger

Kanel som afroditikum

Kendte en gang en dame der brugte kanel, fordi det skulle gøre hende mere lidenskabelig.
Hun sagde at det var videnskabeligt bevist.

Om det var den billige, eller den rigtige kanel ved jeg ikke.

en hjemmeside som sælger ...

en hjemmeside som sælger ...

De er med garanti helt neutrale i deres vurdering ;)

Men ja det er desværre den smag alt for mange forbinder med julesmagen - men efter et langt liv med Bakkegårdens brunkager så ved de sgu ikke hvordan en hjemmebagt skal smage.

Sidste år gik jeg lidt i selvsving og fik et julekagebagetrip og gik bl.a. i gang med brunkager.

Med smør og sukker - sirup og sukat - reven pomeransskal - citron - appelsin og mandler - kanel og kardemomme og lidt muskat og meget andet godt og så ellers banke det samme i nogle lange stænger og ind på køl og en del på frys - og så ellers bage efter behov eller give stænger væk i gave.

Den dårligste bedømmelse var et "Holddakæft´vor desmagerskidegåt".

Så personligt så vil jeg igen i år bruge den ægte og gode kanel så min risengrød smager af både mælk og ris med kanelsmag og ikke som færdigkøbt vandgrød med kanelkemi. Den gode kanel er for mig den rigtige smag af jul og kanel og det er den der minder mig og min barndom hvor julen var kvalitetstid med mormor i køkkenet hvor der blev bagt småkager og kogt klejner og fyldt på dåser og man blev sendt rundt til venner og familie med små december gaver.

Umm - jeg tror sgu den snart står på klejner

http://www.kvalimad.dk/opskrifter/farmors-klejner/image/image_view_fulls...

Smagsløg

Det med pulveriserede smagsløg vil jeg nu ikke skrive under på,en hjemmeside som sælger ægte kanel anbefaler at man bruger kassiakanel til julebag og risengrød fordi det har den smag vi forbinder med jul,mens man bruger ægte kanel i madlavning fordi det har en mere subtil smag,hvor kassiakanel overdøver alle andre krydderier og får hele retten til at smage af risengrød.
Jeg har nu tænkt at fortsætte med kassiakanel på min risengrød og reservere den ægte kanel til mellemøstlige retter og jeg lever ikke af pulvermad kogt i friture. : ))

Pulveriseret smagsløg

Hvis man kun har smagt pulverbearnaise så ender man med at tro det er sådan en bearnaise skal smage.

Det samme gælder stort set alt andet her i livet - så hvis nogle tror at den billige "kanel" er smagen af rigtig kanel så dem om det - de stakler ved ikke bedre.

Et langt liv med Gevalia fra et syrebatteri - Rød Prince og Knorr´s pulverpis er just ikke det bedste udgangspunkt når man skal give sit besyv med når det kommer til vurdering af hvordan tingene skal smage.

Når det kommer til smag så skal smagsløgene trænes til at smage de finere nuancer- noter - for- og baggrundssmage - sammensætninger osv.

De smagsløse er dog heldige - de kan nøjes med at frossen færdigret bestående af lige dele salt og fedt tilsat lidt kemi og så være lykkelige og skal det være fest så hiver de lige en pose frossen kartoffelpinde op i oliebrønden de har stående på deres køkkenbord ved siden af spruttende monster der forvandler middelmådigt formalet "kaffe" til surt sort vand og smøre et stor klat luksus-bearnaise de har købt på tilbud i 1.kg. dunke over deres festmåltid og skyller så det hele ned med cola foran husalteret hvor de mellem deres fedtede bøvser kan råbe "bøsserøv" efter Heston Blumenthal og den efterfølgende chokoladeis der er lige så ægte som Linses patter hensætter dem i en tilstand af lykke.

Smag af billig og dyr kanel

Hej.

Jeg vidste ikke, at der fandtes flere typer af kanel. Og jeg ved ikke, om jeg har smagt den dyre kanel.

Men en debat-deltager på et andet forum mener, at den billige og "farlige" kanel smager bedre end den dyre kanel til kanelsnegle m.m. Hvis dette passer, vil jeg hellere bruge den billige kanel. Men som sagt kender jeg ikke smagen på den dyre kanel.

Smag er jo svær at diskutere. F.eks synes jeg, at billig mælke-chokolade smager lige så godt som dyr mælkechokolade.

Venlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Tak Johnnie

Tak Johnnie for at gentage det jeg lige skrev ;)

Og så ellers lige en tilføjelse - det sker at man kan købe hel kanel - Ceylon Kanel (Cinnamomum zeylandicum) - i et supermarked. Lad være med at købe det - det er ofte oldgammelt eller er 2.sortering på samme måde som alle de vaniljestænger de sælger i metermål i disse dage - de fleste er at en ganske ringe kvalitet - ikke alle men ret mange.

Og lidt kanel fakta:

http://heltnormalt.dk/truthfacts/2013/11/25

Brug ægte kanel i stedet for kassiakanel

Det er nu ikke kun et lille mindretal der kan skades af større mængder kanel; det er lidt giftigt for alle. Det kunne være en god ide om der blev skiftet til ægte kanel, der indeholder langt mindre kumarin, men til gengæld er dyrere. Som Sundhedsstyrelsen skriver:

Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel (også kaldet Ceylon kanel), der kun indeholder meget lidt kumarin. Derfor bør almindelig kassiakanel i din daglige kost begrænses eller erstattes af ægte kanel.

Skidt og kanel

Der forskes en del i kanels helbredende egenskaber og dommerne votere stadigvæk

Den korte forklaring lyder, at kanel indeholder polyfenolet MHCP, som får kanelstoffet til at efterligne insulin.

Men kanel er ikke bare kanel - den billige variant - Cassia Kanel (Cinnamomum
aromaticum) - er den variant man ofte støder på og det er den der har det højeste indhold af kumarin.

Personligt så foretrækker jeg den mere velsmagende Ceylon Kanel (Cinnamomum zeylandicum) - men den er en del dyre og derfor er det sjældent det er den der bruges i de produkter man kan købe. (Så her er en lille rettelse/kommentar til faktaboksen - Cassia er ikke mere populært eftersom det er de færreste der ved der er flere varianter og industrien ofte vælger de billige varianter).

Men som sagt der skal flere undersøgelser til før man endelig kan konkludere om kanels egenskaber påvirker ens diabetes positivt og om mængden af kanel der skal indtages før der opnås gode diabetes resultater ikke overstiger leverskadegrænsen.

Under alle omstændigheder - næste gang I skal bruge kanel så prøv den mere velsmagende variant og køb den i aut. kanelhandel ;)

Og husk alle stødte krydderier er noget skidt.

Men i mellemtiden kan man jo drikke rigeligt med kaffe

http://www.alive.dk/Nyheder/Mad-og-drikke/2013-48-Her-er-lidelsen-kaffe-...

Jeg snublende lige over en norsk kanelundersøgelse

http://www.vkm.no/dav/271c242c20.pdf

Hvad så med kanel mod sukkersyge ?

Hej.

Spændende.

Betegnelsen dræbersnegle er sjov.

Jeg håber ikke, at der kommer mindre kanel i vores snegle. Måske synes jeg, at EU og eller myndighederne skal holde sig væk fra vores kanelsnegle.

Det er egentlig pudsigt for man kan vist købe kosttilskud med kanel. Kanel bruges nemlig mod sukkersyge i den alternative branche.

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Smørhul
( og Projekt Trafiksikkerhed )

Dræbersnegle

EU går til angreb på dræbersnegle

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article2157171.ece

Galimatias

Hvis kartofler først var blevet indført til Europa ville de være blevet forbudt pga solaninindholdet og hvad med alkohol og nikotin,det er da beviselig at det er sundhedsskadeligt,ikke at jeg går ind for forbud,det fører sjældent til noget godt.Mafiaen var sikkert ikke blevet så mægtigt i Amerika hvis det ikke havde været for forbudstiden.
Der er f.eks. langt flere mennesker der lider af intolerance eller allergi overfor lactose,gluten og sojabønner, end der er mennesker der ikke kan tåle kumarin men er der nogen grænseværdier,nej for det ville fødevareindustrien nok ikke finde sig i.
Det kan ikke passe at hele Europas befolkning skal underkastes den ene forordning efter den anden,fordi et lille mindretal ikke kan tåle det ene eller det andet.Man må altså lære at passe på sig selv uden at mor staten skal gøre det for en.

Den farligste måde at indtage kanel på

Et vanvittigt Internet meme går på at skulle spise en skefuld kanel pulver uden at drikke noget, på højst et minut.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_challenge
The cinnamon challenge is a viral internet challenge. The objective of the challenge is to film oneself swallowing a spoonful of ground cinnamon in under 60 seconds without drinking anything, then upload the video to the Internet. The challenge is extremely difficult and carries substantial health risks because the cinnamon coats and dries the mouth and throat, resulting in coughing, gagging, vomiting and inhaling of cinnamon, leading to throat irritation, breathing difficulties, and risk of pneumonia.
...
The stunt can be dangerous. There is a risk of gagging on the cinnamon, especially if it forms a clump and clogs one's airways. Accidental inhalation of cinnamon can seriously damage the lungs by causing inflammation and leading to infection.

En stang kanel

Kanel er ikke kun et julekrydderi eller sneglemiddel ;)

En stang eller 2 af den gode kanel, af den type man kun kan få i en rigtig krydderihandel, kan give et pift til mange retter - sammen med mørk chokolade, espresso, spidskommen og Bourbon giver kanel chili con carne et løft til det guddommelige for ikke at tale om svinekæber med kanelens bedste venner; æbler og honning.

Kanel i brød.

Jeg har igennem det seneste års tid fået mit rugbrød lavet med kanel. Det giver en speciel smag, og brød skal jo ikke være kedeligt.
Måske man skal passe på med det?

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden.

Du skal være logget ind for at kunne stille spørgsmål her.

Log ind

Opret en profil på Videnskab.dk

Du kan også sende dit spørgsmål til: redaktion@videnskab.dk

Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg

Annonceinfo