Annonceinfo

Hvordan undgår man at spilde kaffe?

To ingeniører med speciale i skvulpedynamik har undersøgt, hvorfor man så nemt spilder kaffe, når man går med en kaffekop. De har også gode råd til, hvordan man undgår at spilde.

Ifølge forskerne ser et typisk kaffespild således ud. (Foto: Mayer og Krechetnikov)

På rigtig mange arbejdspladser er der en særlig væske, der er helt uundværlig. Den sikrer, at arbejdet flyder ordentligt, og at man overholder sine deadlines. Vi tænker naturligvis på kaffe, der ikke bare giver lidt ekstra energi, men oven i købet er sund og velsmagende.

Men det kan gå galt, når kaffen skal fragtes fra kaffemaskinen til bordet. Når man går med en fyldt kaffekop, kommer man nemlig nemt til at spilde undervejs. En del af den essentielle kaffe går tabt, og der kommer pletter på tøj, sko og gulv.

Men hvorfor skvulper kaffen egentlig sådan, når man går med koppen, og hvad kan man gøre for at forhindre, at man spilder? Det satte ingeniørerne Hans Mayer og Rouslan Krechetnikov fra University of California i USA sig for at finde ud af. Der måtte et eksperiment til!

Kaffespild er størst efter syv skridt

En forsøgsperson blev sat til at gå ligeud med en godt fyldt kaffekop. Forskerne filmede gangen, så både kroppens og koppens bevægelser kunne følges ved hjælp af et videoanalyseprogram. En lille sensor på koppen registrerede, når der blev spildt.

I halvdelen af tilfældene blev forsøgspersonen bedt om at gå forsigtigt og koncentrere sig om ikke at spilde, mens han i de øvrige forsøg bare skulle gå afslappet uden særligt fokus på kaffen. Forsøget blev gentaget med forskellige ganghastigheder og med forskellige mængder kaffe i koppen.

Det viste sig, at der blev spildt mest kaffe, når forsøgspersonen havde gået mellem 7 og 10 skridt med koppen. Hvis man koncentrerer sig om ikke at spilde, kan man gå et par skridt mere, før uheldet sker, fordi man har tendens til at accelerere langsommere.

Fakta

Man skal ikke tro, man skal vide! Og hvordan finder man så ud af det, man ikke ved? Man laver selvfølgelig et forsøg.

Eksperimentet er helt centralt i videnskaben. Det er ikke nok at have en teori, man skal kunne bakke teorien op eksperimentelt - man skal vise, at den stemmer overens med de ting, man observerer i den virkelige verden.

Ind imellem støder man på eksperimenter, som lyder ret langt ude - mærkelige forsøg, hvor man næsten tror, det er løgn.

Dette er anden artikel i en serie om sådanne opsigtsvækkende eksperimenter: Forunderlige Forsøg. Vi vil både præsentere nye og historiske forsøg, som på en eller anden vis er forunderlige - og ind imellem bare for underlige.

(Flere forunderlige forsøg: Kan man genkende en homoseksuel, der står på hovedet?)

Rytmisk gang forstærker svulperiet

På baggrund af videoanalysen, kombineret med data fra sensoren på kaffekoppen, kunne forskerne nu opstille en model for samspillet mellem denne særlige, tyndtflydende væske og den komplekse bevægelse af koppen, der skyldes det gående menneskes biomekanik.

Kaffen begynder hurtigt at skvulpe, når man starter med at gå, fordi man accelererer med koppen. Når man er kommet op et fart efter et par skridt, vil koppen naturligt bevæge sig et par centimeter op og ned med hvert skridt, og samtidig varierer dens fremadrettede hastighed rytmisk.

Grafer fra den videnskabelige artikel: Foroven koppens hastighed i gangretningen, forneden koppens op- og nedture. Første spild er markeret med den røde linje. (Ill: Mayer og Krechetnikov)

Netop den rytmiske frem-og-tilbage-bevægelse forstærker skvulperiet, så man til sidst spilder kaffen. Men forskerne fandt ud af, at der typisk skal lidt mere til.

Find en kop med bølgebrydere

Kaffen spildes nemlig i højere grad som følge af små, naturlige uregelmæssigheder i gangen. Vi er jo ikke robotter, så vores gang er ikke helt jævn, og det får kaffen til at skvulpe ekstra meget - og engang imellem skvulpe over.

Risikoen for at spilde øges en hel del, hvis gulvet er en smule ujævnt, eller vi bliver distraheret undervejs, netop fordi det giver ekstra skvulperi i koppen, hvor kaffen i forvejen er i svingninger.

Nu har forskerne et par gode råd til, hvordan man minimerer risikoen for at spilde, når man går med en kop kaffe:

  • For det første kan man benytte et blødt, fleksibelt bæger, for så dæmpes kaffens svingninger.
     
  • For det andet kan man finde eller fremstille en kop, der er udstyret med en serie indvendige bølgebrydere.

Forskerne slutter dog den syv sider lange artikel, der blev publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Physical Review E den 26. april 2012, med at anbefale fortsat brug af en helt almindelig kaffekop - og så må man bare finde sig i, at man ind imellem spilder.

Undgå 7.-10. skridt!

Så gælder det vel bare om at stille koppen på gulvet ved 7. skridt, og så samle den op igen - så starter man vel på 0. :-D

på min skole..

Kan huske hvordan der altid lå gamle kaffepletter rundt omkring på min skole. Ved godt hvem jeg skal sende denne artikel til. hehe

Kaffeskvulp

Hej Videnskab.dk

Et hyggeligt og informativt nyhedsbrev, I har.
Artiklen med skvulp i kaffekoppen undrer mig dog såre.
De "videnskabsmænd", der har lagt grund til artiklen, har godtnok haft en klap for det ene øje (eller begge?).
Som garvet kaffekopjonglør har jeg da for længst erfaret, at holder man under koppen eller i hanken på siden, har man langt mindre styr på indholdet ifht. kroppens bevægelser. Det må være logik for burhøns - at det kan føre til en videnskabelig undersøgelse/afhandling er lidt af en gåde for mig.

Jeg tager ovenfra med 3-4-5 fingre om koppens overkant! Vupti, nu kan jeg næsten løbe med koppen uden skvulp!
Hvorfor?
Simpelt: Du har styr på indholdet, fordi du påvirker det meget mindre med dine kropsbevægelser/gangart med dette greb; du kan på det nærmeste svinge koppen hurtigt rundt i en lodret cirkel uden at spilde én dråbe! (Øv dig først udendørs!)

Med venlig hilsen

Benny Silvert
Skovåsen 27
4060 Kr. Såby
Tlf. 4640 4246

Energidistribution

@Betina Hvejsel
Din metode fortæller ganske rigtig, at det kun er et spørgsmål om hensigtsmæssig energifordeling.
Bevægelsen er energi, der ophobes/akkumuleres i væsken/kaffe te oa.
Et meget velkendt fænomen er vindens bevægelse, der energiserer havets øverste vandlag. Dette er nøje undersøgt og forklaret. En bølge svarer nøje til et skvulp. Hydrodynamik hedder det teknisk.
Rent faktisk bliver væskens atomer eksalterede/stimulerede, og det er dem, der bringes i bevægelse. Bølgen eller skvulpet udtrykker energitilstanden, men selve energiflowet er atomart.

Et andet godt eksempel på energifordeling, der beror på centrifugering, er tjeneren med 'bakken der danser' på fingerspidserne, hvor flere led - skulder, albue og især håndled - totalt udligner den energiforplantning hans gangbevægelser genererer.

Din betragtning af ingenørerne kunne åbne en kæmpe debat?

Centrifulagkraft.

Jeg forstår ikke at man kan studere dette emne så længe uden at opdage det helt åbenlyse.
Hold ved koppen i to fingre i strakt arm, hængende ned langs din side - og gå som du plejer, så vil centrifugalkraften hjælpe dig, som om du gik med en spand med vand.
Helt almindelig praksis i edb-virksomheder :-)

Og så spilder du ikke :-)

Søens folk

Nu drikker jeg ikke kaffe, men te, og der er der jo nøjagtigt det samme problem, men jeg kan da bekræfte den med søens folk.
Sejlede selv i mange år, og har altid teskeen stående i koppen, jeg har dog aldrig tænkt over hvorfor, tak :)

Undgå kaffeskvulp

Man stiller koppen på en skridsikker plade, rund, 3- kantet eller lige er lige meget.
Tre snore, ca 500 mm, fastgøres til pladen og samles f.eks til et håndtag.
Koppen med kaffe, kakao o.lign. kan nu transporteres skvulpefrit. Bruges også i anden sammenhæng til transport af ophængte, sarte emner.

Løsningen har søens folk

Man beholder teskeen i koppen - som bølgebryder. Nogen af Jer, der læser dette, vil nok komme ihu, at i har set folk drikke kaffe med skeen i koppen.
Søens folk har kendt denne løsning altid, men da der ikke er samme nødvendighed tilstede i land som på søen, ja så er det jo ikke kutyme at drikke kaffe med skeen i koppen her.
Så har man i land set ske i koppen er det meget sandsynlig en vane vedkommende har fra søfart eller hyppig samvær med søens folk.

Gyro,

Min kop er et cylinderformet krus, det er næsten fyldt helt op, Jeg har 'udviklet' en måde til at reducere skvulp, ved at elevatore koppen op og ned, i en styret rytme.
Lidt ligesom gyroskop.
Nyligt så Jeg en lille bil med et hjul for, og et bag,
iøvrigt også en et-hjulet motorcykel.

Kaffeskvulp

Egne erfaringer viser, at det bedste er at finde en kop-størrelse der har en afvigende skvulpefrekvens fra ens gang.
Ved overensstemmelse i frekvenserne er du næsten dømt til at spilde på grund af resonans, medmindre du ændrer din gang meget.

Seneste fra Forunderlige forsøg

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg