Annonceinfo

Google Earth fra da bedstefar var dreng

Før Google Earth måtte man benytte sig af luftfotografier, hvis man ville orientere sig lidt fra oven. Nu har Det Kongelige Bibliotek åbnet en luftfoto-portal, så kan sammenligne før og nu.

Emner: ,
På kortet kan man gå ind og finde sin bopæl og se luftfotos fra forgangne tider. Desuden kan man sammenligne luft- og satellitfotos af hele Fyn fra 1954, 1995 og 2006. (Screendump: Danmark set fra Luften)

Før Google fik knipset hele kloden og lagt den ud digitalt, fandtes der noget, der hed luftfotografier. Det gik ud på, at fotografer fra en flyvemaskine tog billeder af beboelse, hvorefter de eventuelt forsøgte at sælge billederne indrammet til ejerne af de respektive grunde.

Nu giver Det Kongelige Bibliotek adgang til en stor portion af disse billeder fra deres arkiver via internetportalen ’Danmark set fra Luften’.

De har nemlig lavet en web-tjeneste, hvor de på Google Earths store lærred har pinpointet luftfotografier af fra de sidste ti årtier.

På den måde kan man gå ind og se, hvordan huse, gårde og kirker så ud, dengang bedstefar var knægt.

»Portalen gør det muligt at sammenligne billeder af det samme sted og se centrale udviklingstendenser inden for industrialisering, landbrug, bolig- og byudvikling,« skriver Det Kongelige Bibliotek i en pressemeddelelse

I første omgang er det dog kun for fynboer.

Fakta

Det Kongelige Bibliotek anskaffede de første luftfotografier helt tilbage i 1913, og har siden købt eller på anden måde erhvervet en række større og mindre arkiver.

Digitaliseringen er nemlig startet med omkring 50.000 billeder fra Fyn og de omkringliggende øer. Planen er, at arkivet løbende skal opdateres de kommende måneder, så hele arkivet over Fyn på cirka 230.000 billeder bliver offentligt.

Hjælp forskerne til et bedre kort

Det Kongelige Bibliotek opfordrer alle til at gå ind og se på billederne og hjælpe dem med at lægge nogle af brikkerne i det store puslespil over Danmarks udvikling.

Blandt andet har de brug for hjælp til præcis at pinpointe nogle forskellige boliger. Billederne er taget før, der var noget, der hed GPS-lokalisering, så mange billeder mangler deres eksakte placering.

Desuden kan man på portalen tilføje informationer og kommentarer til det enkelte billede, for eksempel om hvem der har boet der, arkitekten bag eller andre elementer, der fortæller stedets historie. 

På sigt er håbet, at Det Kongelige Bibliotek kan udvide til større geografiske områder, så det samlede arkiv og hele Danmark kommer med på kortet - før og nu. 

Der er tilsvarende eller bedre data på www.kortal.dk

kortal.dk har lag så man kan sammenligne før og nu med brugerbestemt gennemsigtighed af det ene lag.

i øvrigt samme årstal som det nu offentliggjorte, www.kortal.dk har blot været her i mange år

mvh
Søren Forup

Også Danmark fra 1945 og mange andre årgange

Hej

Hvis du vil se flere historiske flyfotos så kan du gå til

www.i-gis.dk/stereo

hvor der nederst på siden er link til mange historiske flyfotos

og hvis du vil se billeder fra 1945 lige efter 2. verdenskrig så findes de på

www.i-gis.dk/flyfoto1945

Med venlig hilsen

Adrian

Seneste fra Kultur & Samfund

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg