Annonceinfo

Forskningens fremtid planlægges på dansk grund

ForskerZonenBella Center er i øjeblikket fyldt med ministre, EU-kommisærer, eksperter og over 600 delegerede fra hele verden, der skal finde ud af hvordan EU’s forskningsinfrastruktur skal se ud i fremtiden.

De hvide kitler er for en stund lagt på hylden, og i stedet er de mørke jakkesæt fundet frem. (Foto: Colourbox)

Det er dyrt at forske.

Laboratorier, mikroskoper, databaser og forsøgsanlæg, koster ofte så meget, at de enkelte EU-lande har svært ved at løfte udgifterne.

Desuden er det svært at forsvare en investering i dyrt specialudstyr, hvis det kun bliver brugt minimalt. Kun gennem et internationalt samarbejde kan man realisere de dyre forskningsinvesteringer og samtidig kan de bedre betale sig.

Derfor er Bella Center under konferencen ICRI 2012 et mylder af ministre, EU-kommisærer og forskere, der skal planlægge de kommende års forskningsinfrastruktur, og sikre at medlemslandene holder deres budgetter til innovation og forskning.

ICRI skal skabe rammerne for de næste års forskning

Det er seriøse emner, der diskuteres. Fokus er i år på de mest aktuelle emner: Sundhed, klimaforandringer, energi og e-infrastruktur.

Konferencen, der løber fra 21.-23. marts, hedder ICRI 2012. Det står for International Conference on Research Infrastructures.

Fakta

Det er syvende gang ICRI afholdes. Konferencen er én af de største under det danske EU-formandskab.

Forskningsinfrastruktur dækker over alt fra avanceret udstyr, databaser, laboratoriefaciliteter, forsøgsanlæg og andre værktøjer og faciliteter, der er nødvendige for forskningsprocessen.

Konferencen skal give konkrete input til det kommende rammeprogram for forskning og innovation, Horisont 2020. Rammeprogrammet er EU's vigtigste instrument til finansiering af forskningen i Europa.

Håber på 80 milliarder euro til forskning

Den irske EU-kommisær for forskning og innovation, Máire Geoghegan-Quinn,  appellerer til EU’s finansministre om at blive ved med at støtte forskningen. Blandt andet fremhæver hun de uendeligt mange muligheder for vækst, ny forskning giver.

»Det kræver mod at støtte forskning, som har potentiale, men som man ikke kender udbyttet af,« siger Máire Geoghegan-Quinn på et pressemøde under ICRI 2012.

Hun håber budgettet for Horisont 2020 bliver på 80 milliarder euro. Den pulje kan forskere søge om penge fra. Men det skal først diskuteres mellem kommisærerne, medlemslandene og i Europa-Parlamentet, før pengekassen bliver lukket op for forskningen.

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Derfor preller gode argumenter af på nogle mennesker

  Selv de bedste argumenter er ikke nok til at overbevise alle mennesker. Vi skal gøre op med forestillingen om rationelle og irrationelle argumenter, siger forsker, hvis model skal testes på sundhedskampagner.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • Store opdagelser: Hormoner - kroppens kemiske kommunikation

  Det kræver sofistikeret kommunikation mellem en organismes legemsdele, når den skal agere – f.eks. når den skal bevæge sig, fordøje et måltid, være frugtbar eller noget helt fjerde. I dag ved vi, at kommunikationen sker via elektriske og kemiske signaler.
  Bringes i samarbejde med 50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben
 • Del glæde på Facebook - det smitter

  Når dine Facebook-venner skriver noget positivt - eller negativt - er der en stor sandsynlighed for, at du ændrer den tone, du selv skriver i. På den måde kan vi selv være med til at sprede glæde på de sociale medier, blot ved at tænke over den tone vi skriver i.
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste blogindlæg

Annonceinfo