Forskerens favorit: Brætspil lærte lægfolket om religion
I ’Forskerens favorit’ fortæller danske forskere om den ting, de brænder allermest for i deres forskning. Denne gang kan du se med, når ph.d. -studerende Jacob Schmidt-Madsen afslører, at nutidens sjove brætspil har historier, som går mere end tusind år tilbage i tiden.

Ph.d. studerende Jacob Schmidt-Madsen fortæller, hvordan man spillede 'Snakes and ladders' i Indien i 1700-tallet. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

De fleste kender Ludo, Skak og Kalaha. Men det er ikke alle, som ved, at flere af nutidens populære brætspil har historier, som går mere end tusind år tilbage i tiden og har en masse betydning knyttet til sig.

I dette afsnit af 'Forskerens favorit' har ForskerZonen derfor allieret sig med Jacob Schmidt-Madsen, som er Ph.d.-studerende ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

Han er en forsker, som i den grad har styr på sine brætspil, og som skriver ph.d. om et gammelt, religiøst indisk brætspil, der hedder Gyan Chaupar. Et spil, som mange i dag kender under navnet 'Snakes and Ladders', hvor man dog har fjernet alle de religiøse elementer.

Sammen kaster vi os over det gamle spil, som fører os fra vores fødsel og gennem universet, for til sidst at ende i Vishnus himmel. Hvis vi altså er heldige. 

Forskerens favorit

’Forskerens favorit´ kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

ForskerZonen vil fremover løbende bringe videoer, hvor forskere viser og fortæller om genstande fra deres forskning. 

I dette afsnit kan du se Jacob Schmidt-Madsen, som er ph.d. -studerende ved institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, fortælle om et gammelt, religiøst brætspil.

Jacob Schmidt-Madsen har en bachelor- og kandidatgrad i Indologi fra Københavns Universitet, hvor han nu også er ph.d. studerende. Derudover brænder han for brætspil, og han har derfor kombineret sin passion for brætspil med sin forskning i Indologi. 

Brætspil opdrager folket

Det spil, som Jacob Schmidt-Madsen fortæller om i videoen ovenfor, er dog ikke tusind år gammelt. Det er et brætspil, som blev spillet meget i det 18. og 19. århundrede i Indien, hvor man især brugte spillet som underholdning ved de indiske hoffer og som en form for undervisning i religiøse menigheder.

Spillet var altså mere end bare underholdning. Det var en måde, hvorpå den almindelige befolkning kunne lære noget om religion og kosmos, når de i spillet blev ført igennem universet. 

I spillet repræsenterer brikkerne spillernes sjæle, og hvis du bliver ved med at lande på nogle særlige felter, kan det tolkes som et budskab fra guderne. Hvis du eksempelvis lander på feltet, der repræsenterer grådighed, så kan det være, at guderne synes, du er faldet af på den. 

På den måde er der et opdragende element i spillet, som forsøger at fremhæve nogle særlige værdier. 

Brætspil repræsenterede kulturers verdensbilleder

Religiøse og opdragende elementer er ikke unormale, når man snakker om gamle brætspil, fortæller Jacob Schmidt-Madsen.

»Når vi går tilbage i tiden, så finder vi ud af, at de her spil ikke udelukkende er nogle abstrakte underholdningsredskaber, men at de i virkeligheden er repræsentationer af forskellige kulturers forestillinger om verden.«

Er du blevet nysgerrig og vil vide mere om det gamle spil, så se med i videoen ovenfor, hvor du kan lære mere om, hvordan man spiller det gamle, religiøse spil, som fører dig fra krybbe til Vishnus himmel.

Hvis du altså ikke render ind i et par ondsindede slanger på din vej. 

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.

Forskningens Døgns hjemmeside kan du se det store foredragskatalog, og bestille et gratis forskerforedrag. 

Bestil et gratis foredrag med Jacob Schmidt-Madsen

Har du lyst til at høre mere om Jacob Schmidt-Madsens brætspilsforskning, kan du bestille et gratis fordrag med ham som en del af Bestil en Forsker-ordningen under Forskningens Døgn i uge 17. 

Jacob Schmidt-Madsen deltager med foredraget 'Verden på brætspil', der netop fokuserer på brætspillet 'Snakes & Ladders'.

bestil_en_forsker_banner_forskningens_doegn

Bestil en Forsker giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker i uge 17, når Forskningens Døgn løber af stablen. Herunder ses tre udvalgte foredrag. Se hele kataloget på forsk.dk.

How digital platforms transformed our lives

Learn about digital platforms in numerous industries like mobile, social media, banking and music. Understand how they have grown to be an integrated part of your everyday life.

Sociologiske perspektiver på brugen af antibiotika til mennesker og grise

Antibiotikaresistens bliver en af det 21. århundredes store menneskeskabte risikofaktorer på linje med for eksempel klimaforandringerne. Foredraget tager et sociologisk blik på, hvordan og hvorfor der bruges antibiotika i Danmark både til mennesker og dyr

Smerte og lidelse hos dyr – hvad ved vi egentlig?

Hvad sker der når dyr bliver skadet? Gør det ondt på dem? Gælder det alle dyr – også regnorme?