Annonceinfo

Fedmeforskning på de skrå brædder

Teatergruppen Videnskabsteatret kombinerer teater med forskningsformidling. Den seneste forestilling har fokus på fedme og de mange sygdomme, der følger med.

En af følgesygdommene ved fedme er type-2-diabetes, som cirka 200.000 danskere lider af. Sundhedsstyrelsen regner med, at lige så mange har sygdommen uden at vide det. (Foto: Colourbox)

Der er mange måder at formidle forskning på. Man kan tale med journalister og blive citeret i pressen, man kan skrive videnskabelige artikler, eller også kan man bare stille sig på en trækasse og råbe sine forskningsresultater til forbipasserende.

Man kan også vælge at formidle den på en helt fjerde måde; igennem teater.

Det gør i hvert fald teatergruppen Videnskabsteatret, som siden 2004 har forsøgt at kombinere teater og forskningsformidling.

De har i årenes løb behandlet emner som mobning på arbejdspladsen, stamcelleforskning og senest fedme og dens følgesygdomme igennem forestillingen Fedme og Diabetes - Er det blot et spørgsmål om livsstil, som er skrevet og instrueret af lederen af Videnskabsteatret, Dorthe Bille.

I forestillingen møder man blandt andet Britt og Lasse, som efter en jobsamtale diskuterer, om man kan afvise en højt kvalificeret ansøger på grund af hans overvægt. Men man møder også en professor samt en ph.d.-studerende, som undervejs fortæller om den seneste forskning inden for fedme og diabetes.

Fakta

FEDME I DANMARK

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 1,3 millioner danskere overvægtige.

Heraf er 400.000 svært overvægtige.

Fiktionsdelen af Fedme og Diabetes består af Britt og Lasses kvaler, som flere gange afbrydes, så forskerne kan fortælle om sundhedsaspekterne af fedme. Til sidst inddrages publikum ved at blive delt op i grupper for at diskutere forestillingens indhold.

Publikum vil gerne høre om forskning

Lars Bo Nielsen er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet. Han har medvirket i forestillingen Fedme og Diabetes som en af de medicinske eksperter, der undervejs forklarer og fortæller om fedme og dens konsekvenser.

Han medvirker blandt andet, fordi han synes, forskning og teater er en interessant kombination. »Det kan af og til være svært at få formidlet sin forskning i pressen, der oftest hellere vil have sex og vold. Og så er det er en sjov idé at kombinere andre oplevelsesmåder med videnskabelig formidling, som ellers nogle gange godt kan være lidt tørt,« siger Lars Bo Nielsen, som dog ikke har så meget af sin egen konkrete forskning med i denne forestilling.

Han har fået flettet lidt af det ind, blandt andet følgevirkningerne af fedme, herunder inflammation i blodårerne, men ser dog primært forestillingen som en mulighed for at præsentere et større forskningsområde. Og han mærker, at publikum gerne vil have den nyeste forskning præsenteret.

»I starten havde vores oplæg mere karakter af sundhedsoplysning, men vi oplevede, at vores indlæg blev lidt for tamme. Vi har derfor prøvet bevidst at putte forskningsresultater ind i formidlingen, og det har givet bedre respons,« fortæller Lars Bo Nielsen.

Blev forklaret, så alle kunne forstå det
citatDet kan af og til være svært at få formidlet sin forskning i pressen, der oftest hellere vil have sex og vold. Og så er det er en sjov idé at kombinere andre oplevelsesmåder med videnskabelig formidling, som ellers nogle gange godt kan være lidt tørt.
- Lars Bo Nielsen

Den primære målgruppe ved Fedme og Diabetes er social- og sundhedshjælpere, der arbejder på plejehjem. Og på Plejecentret Lærkebo i Brønshøj, hvor forestillingen for nylig kom forbi, var medarbejderne godt tilfredse med forestillingen.

Rita Jensen, der er SOSU-hjælper og kostansvarlig i stueetagen på Lærkebo, var blandt andet glad for at høre om følgesygdommene ved fedme.

»Det er noget, man skal kunne tale om, og forestillingen her kan måske motivere til bedre livsstil, både hos personalet og beboere,« siger Rita Jensen.

Hun mener bestemt, at hun vil kunne bruge forestillingens budskab til noget, både arbejdsmæssigt og personligt. Og så var hun glad for at høre om noget rigtig forskning fra en overlæge på Rigshospitalet, som ikke pakkede budskabet ind i uforståelig lægesnak.

»Han forklarede det, så alle kunne forstå det,« konstaterer hun.

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Er hensynsløse bilister generelt mere risikovillige?

  Nyt forskningsprojekt skal afdække, om chanceryttere i trafikken også generelt løber større risici i deres liv. I så fald har vi måske overvurderet betydningen af seler og spritbilisme for trafiksikkerheden.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • 18. april 1864: En hårsbred fra døden

  Man har lov til at være heldig, men når kuglerne fyger om ørerne på én, er det også nødvendigt. Der findes beretninger om soldater, som reddede livet på de mest utrolige måder, til trods for at de blev ramt af et velrettet skud eller af en granatsplint.
  Bringes i samarbejde med Tidsskriftet Skalk
 • Derfor giver Pharrells musik dig lyst til at danse

  Trommerytmer, der efterlader plads til dansetrinene, giver størst nydelse og lyst til dans, viser ny dansk forskning. Men hvad er det egentligt for noget musik, der får os op af sæderne?
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg

Annonceinfo