Annonceinfo

Derfor er danskerne verdens mest tillidsfulde

Danskerne er verdensmestre i tillid - eller 'social kapital' som en professor fra Aarhus Universitet kalder det. Læs her, hvorfor den danske velfærdsstat er dybt afhængig af danskernes tillidsfulde sind.

Den danske velfærdsstat er afhængig af, at danskerne er så tillidsfulde, som vi er, mener professor Gert Tinggaard Svendsen.

Udlændinge forbløffes over, at man på køreture gennem det danske sommerland støder på ubemandede boder med friske jordbær, sprøde asparges og en lille cigarkasse med byttepenge.

Endnu mere forbløffende er det, at bodens ejer om aftenen kan hente en fyldt pengekasse. Stort set alle andre steder i verden ville både jordbær, asparges og penge være væk.

Den danske tillid ligger på en 1. plads i verden, og ifølge professor Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet er denne tillid at betragte som social kapital.

Det kan du læse mere om i hans bog: ’Tillid – Tænkepauser’, som er del af en serie af bøger, som dette efterår udgives af Aarhus Universitetsforlag. Du kan også høre den som lydbog her.

Velfærdssystemet afhænger af tillid

Danskerne stoler blindt på staten, på politiet, og på fremmede mennesker, når vi ubekymret stiller vores børn i ubevogtede barnevogne uden for butikker.

Danskerne scorer også højest i et forsøg, hvor man smed punge med pengesedler rundt omkring på gaden og talte, hvor mange der blev afleveret med indhold.

Fakta

Professor Gert Tinggaard Svendsen har skrevet bogen 'Tænkepauser - Frihed'. Den kan hentes som lydbog her.

Tænkepauser er en serie af bøger, der bliver udgivet i samarbejde med Aarhus Universitet, Aarhus Universitetsforlag, DR, Jyllands-Posten og landets biblioteker.

Der kommer en ny hver måned.

78 ud af 100 danskere svarer ja til spørgsmålet ”Kan du stole på de fleste mennesker?”, mens det samme kun gør sig gældende for 3 ud af 100 brasilianere.

Umiddelbart kan det virke tåbeligt og blåøjet med al den danske tillid.

Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det dog smart, at vi er så tillidsfulde, for social sammenhængskraft i et samfund er med til at give en god økonomi og en stærk produktionskraft.

Så vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem - vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde, fortæller Gert Tinggaard Svendsen.

Hvorfor er danskere så tillidsfulde? from Aarhus Universitet on Vimeo.

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

-

dobbelt post

Årsagssammenhænge

Lyder som om han i høj grad mangler at undersøge de evolutionære & genetiske årsager til den store forskel i tillid blandt forskellige lande/befolkningsgrupper.

Manglende styring.

Du har naturligvis ret Svend Ferdinandsen, der er en manglende styring omkring vores økonomiske ressourcer, og det undergraver også den tillid vi har til vores mange organer offentlige og private.
Men når vi mennesker har tillid til hinanden, må vi fælles kunne løse dette problem, spørgsmålet er så hvordan?

Kan vi beholde det?

"Så vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem - vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde"

Det var for mig en overraskende konklusion, som dog giver god mening ved eftertanke.
Jeg tænker dog over om udviklingen i de sidste mange år ikke har sat det under pres.
Tilliden baserer sig blandt andet på, at man tror alle dem man betror sine penge, både til omfordeling og til opbevaring. Tilliden til banker er faldende, dels fordi de har formøblet ufattelige summer i hovedløs spekulation, og dels fordi deres direktører alligevel og stadig får meget store lønninger. Fra at være en slags del af samfundet er de blevet rene private forretninger med blakket moral og tvangsudskrevne kunder.
Privatiseringer og udliciteringer fjerner stat og kommune fra borgeren, lægger et ekstra lag imellem, så ingen egentlig har ansvaret.
Stats- og kommunalt ansatte var før i tiden tjenestemænd, med lavere løn men sikret ansættelse, der gav dem et ansvar over for sit job, og ikke kun overfor dem der betalte lønnen direkte, men også overfor kunderne. Åremålsansættelse udvander ansvaret overfor kunden/borgeren.
Alle disse ændringer begrundes altid i effektivitet (penge), men artiklen her viser, at der måske er meget mere på spil.

Udvidelse af tilliden.

De største problemer omkring denne udvidelse af tilliden, - er at de offentlige styringsorganer ofte ikke omsætter de videnskabelige erkendelser, der hver dag hurtigere omsættes hos den enkelte end hos styringsorganerne.
Der eksisterer altså et stort gab mellem den enkelte og styringsorganerne fordi informations niveauet formidles hurtigere i dag.
Dette dilemma mangler efterlyser vi en politikerne melder ud omkring, også så de økonomiske ressourcer kan anvendes optimal.

Tilliden kan vokse udenfor den enkelte.

Vi har grundlæggende tillid til det enkelte menneske, og det skal vi naturligvis bygge videre på som Esben Bock er stolt af.
Vi må derimod ikke lade os forblænde, af den virkelighed vi er omgivet af og som prøver at begrænse vores handlefrihed til tillid.
Vi ser daglig hvordan tunge systemer omgivet af stor bureaukrati, prøver at lægge et fast greb omkring det enkelte mennesker, så tilliden indskrænkes med fatale konsekvenser.
Det er på tide, vi gør oprør over dette magtmisbrug, der fungere på en uoplyst måde, for at bevare magten.
Ved at få en mere åben dialog med disse magt organer, kan kan vi få endnu større tillid til hinanden, så vores fælles målsætninger om bæredygtig udvikling bedre kan opfyldes, og ikke kun begrænses til det enkelte menneske imellem.
Vi må huske, at vi også kan være et godt eksempel til vores omverden overalt i verden.

Alle tiders rekord

Jeg synes, det er en sympatisk rekord, som vi godt kan være stolte af. Lad os bare fortsætte ud af den tangent.

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Hvad er ondskab?

  Verden og livet er fyldt med lidelse, smerte, ulykke og ondskab. Men hvor kommer alt det onde fra? Hvem står bag al elendigheden? Der er to muligheder: Enten er det Gud, eller også er det mennesket.
  Bringes i samarbejde med 50 ideer, der ændrede verden
 • Journalistik er en udfordring i små samfund som Grønland

  Naimah Hussain har arbejdet som nyhedsjournalist i Grønland og oplevet, at det var noget helt andet, end det hun kendte fra Danmark. Hun er nu i gang med at skrive en ph.d. om den grønlandske medieverden, som ifølge hende repræsenterer nogle fælles vilkår for journalistik i små samfund.
  Bringes i samarbejde med E-magasinet Polarfronten
 • Forsker skal finde opskrift på aktieskat

  Kan en skat på finansielle transaktioner gøre aktiemarkederne mere stabile ved at begrænse spekulation? Eller vil et opgør med spekulanterne blot skabe mere usikkerhed på markederne? Et nyt forskningsprojekt skal finde svaret.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video