Annonceinfo

Danskerne klar til genmodificerede fødevarer

Danskerne er klar til at acceptere genmodificerede fødevarer, hvis fordelene er en bedre sundhed for den enkelte. Det viser en ny undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Hvis fordelene er tilpas store, så er forbrugerne klar til at købe gmo-fødevarer, viser en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Danskerne er klar til at smide genmodificerede kartofler ned i indkøbskurven, hvis fordelene lyder på en mindre risiko for at udvikle fx overvægt, diabetes eller hjertekarsygdomme. Det viser en ny undersøgelse fra forbrugerforsknings-centret MAPP ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Her har Kit Skov Hagemann i sit ph.d.-projekt undersøgt danskernes holdning til bioteknologiske fødevarer, samt hvad der skal til for, at vi bliver mere positive omkring fødevarerne. Undersøgelsen omfatter 1000 personer geografisk fordelt i Danmark.

»Danskernes holdning til genmodificerede fødevarer er i dag svagt negativ, men hvis de - som i undersøgelsen - får oplyst, at fødevarerne påvirker vores sundhed i en positiv retning, som fx ved kartofler, som kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme eller har en positiv effekt på diabetes, så forholder de sig positivt til dem og er villige til at acceptere de risici, de normalt forbinder med genmodificerede fødevarer,« siger Kit Skov Hagemann.

Derudover viser hendes undersøgelse også, at når det gælder genmodificerede fødevarer, så prioriterer danskere i dag deres egen sundhed over traditionelt stærke områder som varens pris og varens miljøvenlighed i form af reduceret brug af pesticider.

Udvikling af relevante fødevarer

Hvis danske myndigheder vil opnå en positiv holdning til bioteknologiske fødevarer i samfundet, bør de efter Kit Skov Hagemanns mening fokusere på at støtte udviklingen af fødevarer med netop sundhedsfremmende egenskaber.

»Fra myndighedernes side gælder det om at støtte udviklingen af fødevarer, der kan reducere risikoen for fx hjertekarsygdomme, diabetes eller overvægt, og det er også disse fordele, man bør fokusere på at informere om for at opnå en positiv holdning,« siger hun.

Behovet for information om de bioteknologiske fødevarer understreges også af en anden konklusion på undersøgelsen: Danskernes holdning til fødevarer udviklet vha. bestråling er mere negativ end holdningen til de genmodificerede varer.

»Fødevarer udviklet vha. bestråling har ikke været udsat for heftig debat som genmodificerede fødevarer har, og derfor har befolkningen ikke samme kendskab til de disse varer og deres anvendelse, hvilket øger mistilliden til dem. Det viser med al tydelighed, at med de nye teknologier er det vigtigt at give rigeligt med information til befolkningen for at reducere utrygheden,« siger hun.

Ifølge Kit Skov Hagemann har de fødevarer udviklet via bestråling lettere ved at komme ind på det danske marked, da de på nuværende tidspunkt er reguleret mindre restriktivt end de genmodificerede fødevarer.

Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet

Om undersøgelsen

  • 1000 personer er adspurgt i undersøgelsen. Respondenterne er geografisk spredt i Danmark.  
  • Holdningen til bioteknologiske fødevarer er blevet undersøgt ved at udsætte de adspurgte for både positiv og negativ information om genmodificerede kartofler. Forskellen på den positive og negative information er, at man har ændret ord som "godt" med "dårligt" osv.  
  • Genmodificerede kartofler er i dag ikke på markedet, og besidder ikke de sundhedsfremmende egenskaber, som man har lagt vægt på i informationsmaterialet til de adspurgte.  
  • Hvor man ved genmodificerede varer tilfører arten et nyt gen for at opnå fx en større modstandsdygtighed, er fødevarer udviklet vha. bestråling har man bestrålet fx et riskorn og derudfra udviklet en ny sort som har ændrede egenskaber f.eks. større ernæringsmæssig værdi.

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Handelshøjskolen, Aarhus Universitet

Seneste artikler fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet

  • Bankfusk vinder formidlingspris

    Sejren i årets Forskerfight i Aarhus gik til økonomiprofessor Peter Løchte Jørgensen for hans fremlægning af, hvordan banker snyder privatkunder til at købe garantiobligationer for dyrt.
  • EU har lært at tale i øjenhøjde

    EU er ofte blevet beskyldt for at kommunikere for lidt og for dårligt. Den storstilede kampagne for euroens introduktion i Estland viser et helt andet billede. EU har lært at tale i øjenhøjde med befolkningen, siger ekspert i EU-kommunikation.
  • Kinesiske forbrugere kan snart puttes i kasser

    Danske forskere har gennemført en af de første større forbrugerundersøgelser i Kinas storbyer. Den kan hjælpe fødevareproducenter til at målrette produkter og markedsføring til de kinesiske forbrugere.
Vil vi nu også det?

Personligt har jeg ikke lyst til det. Måske jeg har set for mange film om Monsanto mm.
På den anden side hvis det er en god ting (at se mange film om Monsanto) skal folk da have muligheden her. Jeg forventer og håber ikke at folk tager det for gode ord bare fordi Youtube siger det, men at folk selv vil følge op på det. Tag det som et indspark til debatten, så lover jeg at finde bedre links skulle debatten udvikle sig. Jeg savner som altid muligheden for at uploade ting til debatten, så man ikke skal ud og finde alt på nettet en gang til.

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Kultur & Samfund

Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo
Annonceinfo