Annonceinfo

Computerspillere lemlæster deres egne mareridt

Computerspillere kan ikke alene kontrollere deres drømme, de har også en hel speciel reaktion på mareridt

Emner: ,
Computerspillere kan både styre deres egne drømme og har færre mareridt. (Foto: Colourbox)

Alt er pludselig forkert.

Det er alligevel ikke min familie, der står i det mærkelige rum. Jeg kan se mig selv gennem dem.

Deres tanker er onde. Angrebet sker med en voldsomhed, som er uforudsigelig. Det er nu, det går galt.

Mareridtet er i gang.

Men hvis man er computerspiller, lader man sig ikke skræmme. I stedet tager man ladegreb på sin trofaste pumpgun og plaffer hoved og lemmer af hver eneste onde misfoster, ens forkvaklede sind kan frembringe.

Det viser ny forskning om computerspilleres drømme.

Lucide drømme

Den canadiske psykolog Jayne Gackenbach har undersøgt computerspilleres drømme for at komme nærmere forståelsen af de virtuelle verdener, vi lever i om natten. Og hun har opdaget en række interessante pointer.

Computerspillere har i højere grad end andre såkaldte lucide drømme, der er drømme, som man er klar over, man drømmer.

»Man kan betragte det at tilbringe flere timer om dagen i en virtuel virkelighed som træning. Spillere er vant til at kontrollere deres spilomgivelser, og det kan transcendere til drømme,« siger Jayne Gackenback til Livescience.

Overlegne til at koncentere sig

Hun har efter flere forsøg og undersøgelser opdaget, at computerspillere i langt højere grad end andre rapporterer, at de er klar over, at de drømmer, når de drømmer.

Indicierne bliver bakket yderligere op af, at folk, der ofte drømmer lucide drømme, men som ikke er computerspillere, ifølge tidligere undersøgelser har en del tilfælles med computerspillere. Begge grupper har bedre rumforståelse og bliver sjældnere køre- og søsyge end andre. Begge grupper er også overlegne til at koncentrere sig.

»Det er interessant, at computerspillere oftere har lucide drømme. Man ved, at computerspillere tit drømmer om de spil, de spiller, og det er jo i sig selv interessant, for hvorfor drømmer man om computerspil men ikke om fjernsynsprogrammer? Det er formodentlig, fordi man er mere receptiv, når man er aktiv i spillet,« siger Lektor Lars Hem fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, hvor han forsker i drømme.

Computerspillerne styrer drømmene

I 2006 gennemførte Jayne Gackenbach sit første studie af forskellen på spillere og ikke-spilleres drømme.

Det viste sig, at spillere ikke blot oftere er klar over, at de drømmer, men de ser også oftere sig selv udefra i drømmene og er endda oftere i stand til at kontrollere deres drømme. Gackenbach finder, at alle tre tendenser er bemærkelsesværdigt lig at spille computerspil.

citatSpil er træning i at kontrollere alternative verdener som drømme, så når spilleren drømmer, befinder vedkommende sig i en velkendt situation
- Jayne Gackenbach

»Kontrol af drømme er en af de stærkeste og bedst underbyggede opdagelser, vi har gjort. Man kan kontrollere drømme uden at være gamer, men det forekommer kun sjældent. Spil er træning i at kontrollere alternative verdener som drømme, så når spilleren drømmer, befinder vedkommende sig i en velkendt situation,« skriver Jayne Gackenbach på sin blog Technology and Consciousness.

I et opfølgende studie, der udelukkende fokuserer på gamere, konstaterede Gackenbach, at drømmekontrollen kun vedrørte dem selv. De kunne ikke kontrollere resten af drømmeverdenen, men kun dem selv.

De skiftede også ofte mellem 1. person og 3. persons-perspektiv i drømmene. Præcis som det sker i de fleste 3D computerspil.

Siden har hun raffineret undersøgelsesmetoderne i flere efterfølgende undersøgelser.

Øver sig i en spillene

Senest har hun set på, hvordan gamere reagerer på mareridt. Og her bliver sammenhængen mellem drømme og spil for alvor interessant. For det første fordi spillere har færre mareridt end andre, hvilket passer med den finske psykolog Antti Revonsuos definition af mareridt som en slags sikker øvelsesverden for farlige situationer.

Den øvelsesverden har spillere mindre brug for, fordi de allerede øver sig i en anden sikker verden, nemlig spil. Men når de så endelig har mareridt, så udspiller mareridtet sig ganske anderledes end for andre.

For til tider bliver spilleren nemlig selv truslen i sit mareridt, men mere hyppigt er spilleren udsat for truslen. I modsætning til andre bliver spilleren dog hverken lammet af frygt eller forsøger at flygte. I stedet kæmper han. Så monstrene i mareridtet får simpelthen klø af spilleren, og ofte udvikler det sig til et sandt voldsorgie.

»Hvis man ser på den samlede sum af aggression, så har spillere mindre aggression i deres drømme end andre, men når de først bliver aggressive, så går det helt amok,« siger Jayne Gackenbach.

Lucide film

I skulle prøve og se filmen "Brain Scan" :-) 
 
Den behandler emnet fra en lidt anderledes vinkel. Dertil er den faktisk en ret underholdende film sagt fra en gamer til en anden ;-)
 
Jeg kan godt selv nikke genkende til fænomenet med at kontrollere mine drømme. For mange år siden havde jeg absolut ingen kontrol og fandt ofte migselv fanget i ubehagelige mareridt. Det gik dog over med tid, da jeg "fandt ud af" og styre dem fremfor at blive styret. At det har noget med min tid som gamer at gøre er da temmelig interessant syntes jeg!!
Har før læst artikler om det at kunne styre og definere egne drømme, vil prøve og se om jeg ikke kan finde dem frem igen og smide et par links herinde :-)

@emil

:-)

-

Bestemt Simon! Waking Life er en must-see film.

Forresten

Er der nogen, der ved om der findes (god) litteratur/teori om emnet? Derfindes en film, der hedder Waking Life, der er rigtig fed. Den handler om en lucid drøm, så den er weird og der er lagt tegnet streg over de filmede karakterer. Det er svært at forklare, men den er meget eksistentialistisk og består stort set bare af dialoger og monologer...
http://www.imdb.com/title/tt0243017/

Super spændende

Fantastisk artikkel.
Har selv været en meget aktiv gamer i en årrække.
Og har længe været så heldige at have nogle utrolige spændende lucide drømme, som jeg næsten er blevet notorisk kendt for, i min vennekredse da jeg glædelige delte dem.
Jeg stoppede dog med at spille aktivt for omkring 3 måneder siden, og faktisk med det samme har jeg mistet "evnen", hvilket faktisk ærger mig en del.

Spændende

Jeg har siden, jeg var 6-7 år kunne styre mine drømme. Jeg kan endda huske hvilken drøm, der gjorde mig i stand til det og jeg ved ikke hvor mange gange, jeg er stødt på folk, der ikke tror mig eller simpelthen ikke ved hvad jeg snakker om.
Jeg spiller selv computer (casual gamer), men begyndte først på det efter 12 års alderen og først fast og jævnligt væsentligt senere. For mig har den lucide drøm været en velsignelse. Jeg bekymrer mig aldrig om mareridt, da jeg kan vække mig selv på kommando og virkeligheden bliver sjovt nok lidt nemmere, når man engang imellem har set sine sande mareridt i øjnene og taget kampen op.
Ja, for mig har det altid haft en terapeutisk effekt.
Jeg har til gengæld oplevet at der er længere og længere mellem mine lucide drømme. Nu kan der gå år, hvor der sjældent gik et døgn og aldrig tre imellem dem i gamle dage.

Seneste fra Kultur & Samfund

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg