Annonceinfo

Underbevidstheden vælger for dig

Hjernescannere kan afsløre hvad du vælger, hele syv sekunder før du selv ved det. Er bevidste beslutninger kun bluff?

Emner: ,

Et stykke kage til? Cola eller appelsinvand? Støvler eller joggingsko? Ny forskning tyder på at underbevidstheden har bestemt sig for hvad du vil, mange sekunder før du selv ved det.
»Vi tror at vores beslutninger er bevidste, men disse data viser at bevidstheden blot er toppen af isbjerget,« siger John-Dylan Haynes fra 'Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science' til Nature.
»På det tidspunktet hvor bevidstheden træder til, er hovedparten af arbejdet allerede gjort.«

Fra millisekunder til sekunder

Dette er for så vidt ikke første gang at forskere finder tegn på at vores hjerne bestemmer sig før vi selv får resultatet at vide. I 1980'erne gjorde neurofysiologen Benjamin Libet en del eksperimenter som antydede at beslutninger blev taget et lillebitte øjeblik før vi bliver klar over dem. Men den gang var der tale om tidsforskelle i millisekund-klassen, og andre forskere mente at det kunne skyldes tilfældigheder. Derfor 'shanghajede' Haynes og hans kollegaer 14 frivillige for at undersøge sagen nøjere.

Højre eller venstre?

'Forsøgskaninerne' skulle løse en opgave mens deres hjerner blev skannet med en MRI-maskine, skriver Wired. Øvelsen gik ud på at vælge om man skulle trykke på én knap med venstre hånd, eller på en anden knap med højre hånd. Og resultaterne viste altså karakteristiske forandringer i aktiviteten i det hjerneområde som kaldes frontopolar cortex, mindst syv sekunder før testpersonerne kunne sige om at de havde taget en bevidst beslutning om hvilken knap de ville trykke på.
»Resultaterne er temmelige dramatiske. Ti sekunder er en menneskealder når vi snakker om hjerneaktivitet,« siger Frank Tong fra Vanderbilt University til Nature.

Ingen bevidste valg?

Og dermed kan vi altså spørge os selv om hvor bevidste de bevidste valg egentlig er. Svaret er muligvis: Ikke ret meget, selv om forskerne understreger at valgene som blev testet i laboratoriet er forholdsvis enkle i forhold til mange af de beslutninger vi træffer i virkelighedens verden. Dermed kan det altså være at forsøget ikke helt afspejler hvordan hjernen arbejder når den bliver stillet overfor komplicerede hverdagsdilemmaer. Men hvis det skulle vise sig at underbevidstheden står for hovedparten af arbejdet - selv ved vanskelige beslutninger - er det ikke noget videre at bekymre sig over, mener Haynes ifølge Wired. Han tvivler på at der i det hele taget findes nogen fri vilje som på en eller anden vis skulle være hævet over resten af hjerneaktiviteten.
»Du er uanset dette ingen maskine. Din hjerneaktivitet er den fysiologiske substans hvori din personlighed og dine ønsker og længsler opererer.«
Men når det er sagt, kan vi jo nok altid bruge resultaterne til at fraskrive os ethvert bevidst ansvar for at have taget et ekstra stykke af den der fantastiske chokoladekage...

Reference:

Soon C. S., Brass M., Heinze H.-J. & Haynes J-D, 'Unconscious determinants of free decisions in the human brain', Nature Neuroscience, 13. april 2008.

Links:

Nature: Brain makes decisions before you even know it
Wired: Brain Scanners Can See Your Decisions Before You Make Them

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Den frie vilje er en illusion.

Du tager beslutninger ud fra hvad du i øjeblikket ved. Der er ingen virkning uden årsag!

Hvis du tager beslutning A nu, og bagefter føres tilbage til præcis samme situation og ved præcis det samme som du vidste sidste gang du tog beslutning A, så tager du beslutning A igen.
Hvis du anden gang tog beslutning B, så er det ikke "fri vilje", så er det et udtryk for at vores beslutninger er HELT tilfældige - og ikke underlagt nogen kontrol.

Hvis du forestiller dig et billardbord med to bal'er, hvor nogen støder til
den ene, som rammer den anden og sender den i hul, så er der ingen tvivl om
at den anden røg i hul fordi den blev ramt af den første.

Vi tager nu et kolossalt billardbord, og lægger én million bal'er ud på det,
og derefter støder vi (rigtig hårdt) til en bal, så den rammer ti-tyve
andre, som igen rammer nogle, som igen rammer nogle, og til sidst sender en
bal i hul.
Bare fordi vi ikke kan gennemskue hele hændelsesforløbet med hvilke bal'er
der ramte hvilke og i hvilken rækkefølge, så mener vi jo ikke at den sidste
bal røg hen i hullet af sig selv. Eller at billardbordet havde en "fri
vilje" så at sige.

Den frie vilje eksisterer !

Hvad betyder det hvornår en beslutning udføres for at den kan anses for at være bevidst = taget af et tænkende væsen !? Jeg ved af egen erfaring at min frie vilje somme tider har resulteret i noget jeg siden fortrød, det gør underbevistheden så måske til min fjende nummer 1 ? Det er stadig "væsenet" der beslutter sig og ikke noget fremmet !
Bevidste beslutninger er ikke bluff, det er artiklen og "forskningen" bag der er...
 

Filosofisk retorisk spørgsmål:

Hvis der ikke findes en bevisthed. Stå man så uden ansvar for singe handlniger, så skal man heller ikke straffes for dem..?
Det vikker lidt som om at det hele er determinisme (bestemt udfald i pågældende situationer). For hvis man skal lave så et sort hvid verden så er der jo ingen grund til straffe folk for deres handlinger, for de gjord jo bare det som man kunne for vente af dem i situation.
...........
grunde til dette spørgsmål erJohn-Dylan Haynes siger:
Han tvivler på at der i det hele taget findes nogen fri vilje som på en eller anden vis skulle være hævet over resten af hjerneaktiviteten. 
dette giver grunden til mit lidt uvidenskablige og måske ireelevate filosofisk tænke.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg