Annonceinfo

Traumerisiko afgøres af fødselsoplevelsen

Kvinders egen opfattelse af fødslen er vigtigere for hendes mentale tilstand i tiden efter, end de faktiske komplikationer, som kan opstå på fødestuen.

Næsten hver femte norske kvinde har fødselsangst, og hvis man oven i har oplevet en traumatisk fødsel, er der ikke stor chance for, at man har lyst til at blive gravid igen. Desuden kan det give kvinden problemer med at knytte sig til sit barn. (Foto: Colourbox)

Et nyt norsk studie har undersøgt faktorer, som har betydning for, om en kvinde rammes af posttraumatisk stress efter fødslen.

Den subjektive oplevelse af at føde ser ud til at betyde væsentlig mere for risikoen, end faktiske komplikationer som måtte opstå undervej såsom blødninger og rifter.

Folkehelseinstituttet i Norge (FHI) omtaler resultaterne på deres hjemmeside.

FHI har samarbejdet med forskere ved Akershus Universitetssygehus om studiet, som for nyligt blev publiceret i Archives of Women’s Mental Health.

Synes fødsel er traumatisk

1499 kvinder, som fødte på kvindeklinikken på Akershus Universitetssygehuset, har besvaret flere spørgeskemaer både undervejs i graviditeten og otte uger efter fødslen.

»At forebygge traumatiske reaktioner efter fødsler ses som en vigtig opgave. Tæt på én ud af tre kvinder oplever fødslen som traumatisk,« skriver forskerne i indledningen til studiet.

De peger videre på andre resultater, som har vist, at to til seks procent opfylder hele symptombilledet, og dermed kvalificerer til den kliniske diagnose posttraumatisk stresssyndrom efter fødslen.

Dropper flere graviditeter

Forskerne ser en svagere sammenhæng mellem traumer og reelle komplikationer end traumer og kvinders subjektive oplevelse.

»Fødselskomplikationer kan ikke altid undgås. Hvis komplikationer under fødslen opstår, er det vigtigt at hjælpe kvinden, så hun føler sig tryg og taget vare på for at forebygge et muligt traume.«

Det siger postdoc Susan Garthus-Niegel ved Division for Psykisk Helse på instituttets hjemmeside.

For eksempel er der en øget sandsynlighed for, at traumatiserede kvinder ikke vil blive gravide igen.

Mange kvinder føles sig i større eller mindre grad nervøse og utrygge over selve fødslen, når graviditeten går mod enden. Tæt på hver femte norske kvinde har fødselsangst.

Tilknytningsproblemer

Et tidligere studie fra Universitetet i Stavanger har vist, at kvinder med sådan en angst, havde store vanskeligheder med at knytte sig til barnet efter fødslen.

Susan Garthus-Niegel mener, at styrken i det nye studie ligger i kombinationen af et bredt udvalg af anerkendte mål for psykisk sundhed, sammen med kliniske data fra sygehuset om fødslen.

»Da der oven i er en deltagelse på over 80 procent, bør vi kunne have tiltro til disse resultater,« siger Susan Garthus-Niegel videre.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Ebola: Flagermus er under kraftig anklage

  Smitsomme sygdomme er årsag til en fjerdedel af alle dødsfald blandt mennesker på verdensplan og mange af dem er zoonoser, dvs. at de kan overføres fra dyr til mennesker. Flagermus er i den sammenhæng en af de helt store syndere, men samtidig er de utroligt vigtige for vores miljø.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Danske forskere slukker celler for at kurere kræft

  Når en særlig type celler kaldet fibroblaster er aktive, spreder kræft sig i kroppen. Forskere er igang med at undersøge, hvordan de kan slukke for de aktiverede fibroblaster-celler. På sigt kan forsøgene måske føre til en kur mod ellers uhelbredelig kræft.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • Kinesisk medicin gemmer på et muligt værn mod fedme

  Stof fra planter brugt i traditionel kinesisk medicin har en slankende effekt, viser nyt studie på mus. Stoffet kan meget vel forebygge sygdomme og have en slankende virkning hos mennesker, mener dansk forsker.

Deltag i Unge Forskere 2015

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer