Annonceinfo

Traumerisiko afgøres af fødselsoplevelsen

Kvinders egen opfattelse af fødslen er vigtigere for hendes mentale tilstand i tiden efter, end de faktiske komplikationer, som kan opstå på fødestuen.

Næsten hver femte norske kvinde har fødselsangst, og hvis man oven i har oplevet en traumatisk fødsel, er der ikke stor chance for, at man har lyst til at blive gravid igen. Desuden kan det give kvinden problemer med at knytte sig til sit barn. (Foto: Colourbox)

Et nyt norsk studie har undersøgt faktorer, som har betydning for, om en kvinde rammes af posttraumatisk stress efter fødslen.

Den subjektive oplevelse af at føde ser ud til at betyde væsentlig mere for risikoen, end faktiske komplikationer som måtte opstå undervej såsom blødninger og rifter.

Folkehelseinstituttet i Norge (FHI) omtaler resultaterne på deres hjemmeside.

FHI har samarbejdet med forskere ved Akershus Universitetssygehus om studiet, som for nyligt blev publiceret i Archives of Women’s Mental Health.

Synes fødsel er traumatisk

1499 kvinder, som fødte på kvindeklinikken på Akershus Universitetssygehuset, har besvaret flere spørgeskemaer både undervejs i graviditeten og otte uger efter fødslen.

»At forebygge traumatiske reaktioner efter fødsler ses som en vigtig opgave. Tæt på én ud af tre kvinder oplever fødslen som traumatisk,« skriver forskerne i indledningen til studiet.

De peger videre på andre resultater, som har vist, at to til seks procent opfylder hele symptombilledet, og dermed kvalificerer til den kliniske diagnose posttraumatisk stresssyndrom efter fødslen.

Dropper flere graviditeter

Forskerne ser en svagere sammenhæng mellem traumer og reelle komplikationer end traumer og kvinders subjektive oplevelse.

»Fødselskomplikationer kan ikke altid undgås. Hvis komplikationer under fødslen opstår, er det vigtigt at hjælpe kvinden, så hun føler sig tryg og taget vare på for at forebygge et muligt traume.«

Det siger postdoc Susan Garthus-Niegel ved Division for Psykisk Helse på instituttets hjemmeside.

For eksempel er der en øget sandsynlighed for, at traumatiserede kvinder ikke vil blive gravide igen.

Mange kvinder føles sig i større eller mindre grad nervøse og utrygge over selve fødslen, når graviditeten går mod enden. Tæt på hver femte norske kvinde har fødselsangst.

Tilknytningsproblemer

Et tidligere studie fra Universitetet i Stavanger har vist, at kvinder med sådan en angst, havde store vanskeligheder med at knytte sig til barnet efter fødslen.

Susan Garthus-Niegel mener, at styrken i det nye studie ligger i kombinationen af et bredt udvalg af anerkendte mål for psykisk sundhed, sammen med kliniske data fra sygehuset om fødslen.

»Da der oven i er en deltagelse på over 80 procent, bør vi kunne have tiltro til disse resultater,« siger Susan Garthus-Niegel videre.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Videnskaben bag: »Ikke i aften, skat, jeg har hovedpine!«

  Smerter kan rent faktisk give kvinder mindre lyst til sex. Samtidig ser smerte ikke ud til at påvirke mænds lyst overhovedet, viser et nyt studie i mus. Er der rent faktisk en videnskabelig forklaring bag verdens ældste undskyldning i soveværelset?
 • Grønt og groft mod for tidlig fødsel

  Et dagligt kosttilskud med korn, frugt og grønt og fisk, beskytter mod for tidlig fødsel, også selvom den gravide spiser en del usund mad.
 • Store opdagelser: Cellelæren – alt levende består af celler

  Tre videnskabsmænd fra vidt forskellige områder af biologien, inden for 1855 til 1860 udgav alle banebrydende værker, hvor de argumenterede for livets uophørlige kontinuitet. Livet, påpegede de, udgør et kontinuum, som videreføres fra celle til celle, fra organisme til organisme og fra art til art.
  Bringes i samarbejde med 50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste blogindlæg

Annonceinfo