Efter en smule tankevirksomhed har du altså bestemt dig: I dag bliver det en let, knasende og forfriskende salat frem for en stor skålfuld chips til tv-filmen.
Men hvis du stiller chips og salat op som to alternativer foran din næse, kan de gode intentioner hurtigt fejes af bordet. Salaten forsvinder ud i den blå luft. Det peger ny hollandsk forskning i hvert fald mod.
Den aktuelle undersøgelse kommer fra Wageningen University and Research Centre, og er publiceret i september/oktober-udgaven af tidsskriftet ‘Journal of Nutrition Education and Behavior’.
Sundt blev til sødt
Forskerne viser, at det er en betydelig inkonsekvens mellem intentionerne om at vælge sunde snacks og de valg, som faktisk foretages.
585 personer blev spurgt om, hvad de ville vælge som snack: et æble, en banan, et stykke chokolade eller en belgisk vaffel som indeholder mørk sirup. De var alle kontorarbejdere, og blev rekrutteret fra kantinen, hvor de normalt spiser frokost.
Det første som skete var, at omkring halvdelen af deltagerne gav tilbagemelding om, at de ville vælge æble eller banan, ifølge en pressemeddelelse fra Elsevier, udgiveren af tidsskriftet.
Når valgene materialiserede sig foran dem en uge senere, var der imidlertid 27 procent af dem som løb fra de sunde intentioner og hoppede over i chokolade/vaffel-gruppen.
Forblev i vaflens greb
Et tilsvarende skift fandt ikke sted hos dem, som på forhånd havde udmeldt et usundt snackvalg. Mere end 90 procent af dem, som havde sagt, de ville vælge de fede fristelser, holdt fast i dette.
Forskerne mener en forklaring på at de sunde intentioner brister, er at disse bliver til ved grundigt tankearbejde – mens de faktiske beslutninger ofte bliver taget impulsivt, ifølge pressemeddelelsen.
»Siden mere end 50 procent ikke ser ud til at have til hensigt at vælge sundt, er det vigtigt at pege på værktøjer, som kan motivere denne gruppe i en sundere retning,« siger Pascalle Weijzen fra ernæringsafdelingen på universitetet.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.