Annonceinfo

Studerende vil aflive myter om kost og motion på Facebook

Til daglig studerer Martin Ljungberg til fysioterapeut – i sin fritid dyrker han kajakroning på eliteplan. Fra i dag vil han diskutere og vurdere kvaliteten af sundhedstrends i Videnskab.dk's univers på Facebook.

Kajakken til vands er Martin Ljungbergs andet hjem. Her har han tilbragt mange timer, alene eller i selskab med andre men altid i pagt med sin krop og naturen.

Spis speltbrød, løb intervaltræning og tag dagligt kosttilskud.

Råd om kost og motion vælter ud over os i TV og blade, men det er langt fra alle, der er videnskabeligt funderede. Nogle råd er direkte modstridende og viser sig senere at være en and. Almindeligt dødelige har ikke en jordisk chance for at kunne gennemskue, hvilke råd, de kan stole på. Specielt de unge bliver ofte ladt i stikken og overladt til deres egen skæbne.

Det problem har Videnskab.dk nu besluttet sig for at gøre noget ved. Redaktionen har allieret sig med 25-årige Martin Ljungberg, der studerer til fysioterapeut på Roskilde Universitet. Martin vil fremover drøfte videnskabeligt baserede råd om kost og motion i Videnskab.dk's Facebookunivers.

Studierne ser Martin som kulminationen på en ungdom i sundhedens og sportens tegn.  Han kastede sig allerede ind i sportens verden i en alder af 10, hvor han begyndte at ro kajak. Det havde han flair for.

Nogle ville måske beskrive ham som en lille purk med tynde spagettiarme, dengang han startede, men få års træning forhandlede ham til en fuldblodsatlet, der strøg direkte ind på landsholdet. Her havde han det som en fisk i vandet gennem mange år og drog tit på ambitiøse træningsophold i Florida.

Vi løfter mest i flok
Martin Lungberg har været bidt af sport siden han var en lille knægt. Oplev ham præsentere og kommentere nye videnskabelige landvindinger inden for feltet og sætte sin egen faglige viden og livsglade erfaringer i spil på Videnskab.dks Facebook-side.

Martin Ljungberg sætter pris på, hvad han som ene mand har opnået, men er mest af alt glad for det sammenhold, han har oplevet sammen med de andre roere - han tænker tit på de sejre, han har vundet som en del af et hold.  

»Det starter altid med et kammeratskab, man får nogle venner nede i den lokale klub, og så bliver man bedre derfra,« siger Martin Ljundgren.

Videnskab.dks forum på Facebook ser han som en fantastisk chance for at opbygge et nyt sammenhold blandt unge med hang til sund mad og motion. Han er ivrig for at give dem fagligt funderede tip og råd om, hvordan de fremmer deres sundhed. Ambitionen er at bringe forskere og videnskaben på banen.

»Jeg glæder mig til at give andre unge hjælp til selvhjælp om en sundere livsstil ved at give dem fagligt funderede indspark om kost og motion. Sådan et forum giver også optimale muligheder for at sparke en debat om kontroversielle spørgsmål i gang, og det er mit håb, at det kan få medlemmerne til at snakke sammen og udveksle erfaringer,« siger Martin Ljungberg.

Romkugler gør ingen helt

Martin Ljungberg har megen viden og erfaring at dele ud af – en viden, som han båder høster gennem sin universitetsuddannelse og sin sport.

citatDet er målet, det er det, at have et mål og gå op i noget. At man bliver bedre hele tiden, at man kan nå sit maksimale potentiale, at man kan blive så god som muligt, sådan har jeg det med alting. Hvis der er noget, jeg sætter mig for, så går jeg 120 procent efter det. Det har jeg lært igennem sporten.
- Martin Ljungberg

»For at kunne ro kajak på verdensplan bliver jeg nødt til at leve sundt. Jo sundere, jeg lever, des bedre får jeg det med mig selv. Jeg bliver glad og udadvendt, jeg er mere veloplagt, jeg kan bedre overskue hverdagen, jeg har utroligt mange projekter i gang samtidigt. Jeg ville umuligt kunne holde skruen i vandet, hvis jeg bare levede på cola og romkugler og ikke holdt kroppen i form,« siger han. 

Martin Ljungberg begyndte at følge Videnskab.dk for et par år siden, fordi han her fandt den nyeste viden inden for mange afarter af videnskab – forskelligartede forskningsprojekter, der tilsammen giver et godt billede af, hvor forskningen inden for kost og motion er på vej hen.

»Hos Videnskab.dk får jeg hele pakken. Jeg kiggede forbi hver dag, fordi jeg kunne være sikker på altid at finde noget nyt. Det er naturligt for mig at debattere disse artikler på Facebook, jeg gør det allerede i vid udstrækning på min egen profil,« fortæller han.

Vidensdeling gør godt

En fysioterapeut har brug for den nyeste viden inden for humane videnskaber, samfundsvidenskaber såvel som naturvidenskab, så det er en bred og en smal uddannelse på samme tid. Videnskab.dk passer godt ind i hans kram, fordi mediet repræsenterer alle grene og samtidigt når ud til den brede befolkning. 

»Jeg vil bruge Videnskab.dks Facebook-forum til at fortælle, hvad det egentlig indebærer at leve sundt, hvis man tager videnskaberne med i ed. Jeg vil aflive myter og gøre medlemmerne mere bevidste om sundhed. Det lyder stort, men i bund og grund handler det vel om at få medlemmerne til at dele viden indbyrdes, og samtidigt sætte mig selv om mine egne erfaringer i spil,« slutter Martin Ljungberg.

Martin Ljungberg vil de næste måneder hjælpe folk og fæ på Videnskab.dks hovedside på Facebook. Tag godt imod ham! 
 

Boykot

Måske er det pt. det sted hvor folk samles - men en dag går det vel op for folk at det nok ikke var verdens bedste ide.

Facebook har et ønske om at alle skal igennem dem for at komme på nettet og både Facebook og en lang række politikere verden over forsøger konstant at få kontrol med nettet bl.a. via love og andre reguleringer - indtil dato er alle forsøg heldigvis blevet forpurret.

Personligt så ville jeg gerne hammer Facebook til pindemad og støtter alle forsøg på at bringe dem i knæ og lukke og slukke for dem permanent.

Det er på grænsen til idioti at overlade ens personlige oplysninger til et firma som Facebook - et firma der skider på alt og alle inkl. de nationale love og har nogle sære semi-religiøse super amerikanske ideer om hvem der må sige hvad - hvornår og hvilke ting man må smide op samt 1000 andre sindsyge ideer om hvordan tingene skal være i deres univers.

Platform

Hej Kim
Jeg forstår din personlige pointe, men det handler vel om at vælge den platform, som folk bruger?.. Mit postulat er, at fordi Facebook er blevet valgt som platform, kan Mikkel komme ud til et større og bredere publikum af den simple årsag, at målgruppen for hans debat kan antages at tilbringe væsentlige summer af tid på Facebook.

Facebook

Der var da trist du har valgt Facebook som det sted hvor debatten skal foregå - personligt ser jeg ingen grund til at udlevere mine personlige oplysninger til et amerikansk firma der derefter kan gøre med de oplysninger som det passer dem - trist for demokratiet at man overlader debatterne til udenlanske firmaer med andre normer end dem vi kender herhjemme.

Held og lykke

Hej Martin
Super godt initiativ. Der var faktisk netop en udsendelse på P3 netop om vores tids massive mængde af myter, gode råd og vejledninger omkring kost og motion. Mange af dem er ikke videnskabelige funderede, så derfor er det godt, at du tager et sådant initiativ som dette. Held og lykke!

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg