I dag slår Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet dørene op for det nye center for proteinforskning, The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Centeret er resultatet af en historisk donation fra Novo Nordisk Fonden, der i 2007 gav universitetet 600 millioner kr. til etablering af centeret.
Proteincenteret, der ledes af direktør Michael Sundström bliver med sine mere end 150 internationale forskere, topmoderne laboratorier og avancerede apparatur et fyrtårn inden for proteinforskningen.
»Med etableringen af The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) får det danske proteinforskningsmiljø arbejdsvilkår, som giver mulighed for frontforskning,« siger dekan Ulla Wewer.
Proteiner giver svar
Gennem studier af proteinerne i syge og raske celler kombineret med computerteknologiens muligheder for håndtering af enorme datamængder er det centerets vision at afdække årsagerne til en lang række sygdomme og dernæst bidrage til udvikling af ny og mere effektiv behandling.
Centret vil blandt andet fremstille, beskrive og oprense store mængder proteiner for at forstå deres struktur og hjælpe med at udvikle helt nye lægemidler.
\ Fakta
VIDSTE DU
99 procent af alle medicinske stoffer er enten proteiner, eller har til opgave at påvirke proteinerne i din krop.
Tidligere fandtes produktionsenheder af den kaliber kun i industrien, hvor forskere fra den akademiske verden måtte betale tusindvis af kroner for få milligram protein.
Nu vil forskerne på centret kunne analysere op mod tusinde proteiner på én gang, for at lokalisere præcist hvor bestemte proteiner befinder sig i kroppen. Denne teknik vil gøre det muligt at undersøge, hvordan syge celler udsender ændrede proteiner, og dermed hvordan syge og raske celler reagerer forskelligt på forskellige ydre påvirkninger.
Desuden vil forskerne bruge computere til at forske i, hvordan de flere hundrede tusinde forskellige humane proteiner vekselvirker med hinanden, og hvordan fejl kan føre til sygdomme.
Ubiquitin i fokus
En af forskergrupperne vil udelukkende fokusere på et enkelt protein – ubiquitin – som alle celler skaber i store mængder, og som er med til at regulere mange andre signalproteiner.
Forskning i ubiquitin har hjulpet med at vise defekter i celler fra patienter med genetisk baserede sygdomme som f.eks. kræft, og sygdomme i hjernen som demens, Alzheimers og Parkinsons. Forskerne i denne gruppe vil identificere og beskrive nye processer, som kan medvirke til helt at forhindre, at en sygdom udvikler sig.
\ Fakta
VIDSTE DU
Vi skal spise, fordi vores krop ikke af sig selv kan danne alle de livsvigtige proteiner, den har brug for.
»At udvikle nye og specifikke medicinske behandlingsmetoder kræver dyb indsigt i sygdommenes biologi,« forklarer Ulla Wewer.
»Centret vil åbne for helt nye muligheder for at udforske den komplicerede vej fra protein til sygdom. Vores mål er at beskrive og forstå de forandringer i proteinerne, der fører til sygdom. Når den viden er i hus, vil vi fremstille og afprøve proteinvarianter, som forventes at have positiv effekt på sygdomme.«
Centeret på 4.500 m2 har til huse på tre nyindrettede etager i Panum-bygningen i København.
Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
\ Proteiner i hovedrollerne
Proteiner spiller uden konkurrence hovedrollerne i din krop. De er livsmolekyler – de grundlæggende byggesten i alle organismer, som deltager i hver eneste proces inde i cellerne.
Nogle proteiner speeder biokemiske aktiviteter op, som f.eks. er livsvigtige for stofskiftet. Andre deltager i selve opbygningen af muskler og celler, hvor de hjælper kroppen med overhovedet at holde sin form. Atter andre deltager i immunforsvarets beskyttelse mod sygdomme som antistoffer, der binder sig til fremmedlegemer, mens en helt fjerde gruppe assisterer cellerne i din krop med at kommunikere sammen som signalstoffer (hormoner som f.eks. insulin).
Stort set alle andre biologiske molekyler i din krop er forholdsvis uvirksomme baggrunde og statister, som dine proteinerne virker på. Og det er netop proteinernes evne til at gribe fat i og binde sig fast til andre molekyler (inkl. andre proteiner), som gør dem i stand til at udføre den lange række af opgaver de har i din krop.