Annonceinfo

Sex og rødvin kan skærpe din hjerne

VideoHjernen bliver sammen med vores krop ældre, men det er faktisk relativt let at holde sin hjerne frisk. Det kræver blot lidt lagengymnastik og noget god rødvin, forklarer neuroforsker Sandrine Thuret i denne inspirerende TED Talk.


Video: TED Talk, TED@BCG London, juni 2015

Rødvin, blåbær og sex. Det lyder næsten som opskriften på en date, men det er faktisk nogle af de elementer, der skal til, hvis du vil holde din hjerne sund og skarp.

Det forklarer neuroforsker ved King's College London Sandrine Thuret i en TED Talk.

Sandrine Thuret arbejder meget med hjernens hippocampus. Det er blandt andet den, der sørger for, at vi kan huske minder og lære nye ting, men den styrer også vores humør og følelser.

Alt dette kan den, fordi der inde i hippocampus bliver produceret nerveceller, også kendt som neuroner. Indtil for nylig var opfattelsen den, at en voksen hjerne ikke kunne lave nye neuroner. Men det er forkert.

Sådan kan du få flere neuroner

Ifølge Sandrine Thuret kan den voksne hjerne producere omkring 700 nye neuroner om dagen. De er vigtige for vores hjerne, hvis vi vil fortsætte med at lære nye ting, huske og være i stand til at styre vores humør.

Fakta

TED Talks:

TED står for Technology, Entertainment, Design.

TED samler interessante personer to gange om året til ugelange konferencer om blandt andet forskning, der falder ind under TED's tre brede emneord.

TED er et globalt foretagende, men har fået sin egen danske udgave kaldet TEDx, der afholdes i København.

Forskning har nemlig vist, at mennesker med depression har et væsentligt lavere antal nye neuroner, men hvis de bliver behandlet, stiger produktionen af neuroner også kaldet neurogenese.

»Det næste spørgsmål er derfor, kan vi styre vores produktion af neuroner? Og svaret er ja,« siger Sandrine Thuret i sin TED Talk.

Hun fortæller, at læring, sex og motion sammen med en sund kost - heriblandt blåbær og lidt rødvin - faktisk kan styrke produktionen af neuroner i hjernen. Hvad du derimod skal passe på med, er stress, søvnmangel og en usund diæt.

»Det, vi kan se, er at diæten i høj grad styrer både humør, hukommelse og neurogenese i den samme retning. Så et lavt kalorieindtag vil påvirke hukommelseskapaciteten positivt, mens en diæt med højt fedtindhold kan give symptomer på depression. Omega 3-fedtsyrer derimod styrker produktionen af nye neuroner og sænker samtidig risikoen for depression,« siger Sandrine Thuret i sin TED Talk, som du kan se i sin fulde længde herover.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg