Annonceinfo

Sådan undgår du SMS-smerter

Ny svensk afhandling fortæller, hvordan du kan undgå problemer i tommelfingeren og andre dele af kroppen, hvis sms’erne bliver lange og beskederne kommer i stimer.

(Illustrationsfoto: Colourbox)

Mange har nok erfaret, at man kan blive ret øm i tommelfingeren af heftig og omfangsrig brug af tekstbeskeder.

Mindre kendt er det, at også nakke, arme og hænder kan få spor af hyppig brug af SMS.

Aflaster ikke armene

Nu har doktorand og ergonom Ewa Gustafsson set nærmere på brugen af mobilen hos 56 unge svenskere.

Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen havde smerter, resten havde ingen gener.

Et af resultaterne i afhandlingen er, at telefonen blev anvendt anderledes af personer, som havde ondt i eksempelvis nakke og arme.

»De sad oftere og skrev SMS'er med hovedet bøjet fremover, uden at aflaste armene. Sådanne arbejdsstillinger bør undgås, akkurat som i en arbejdssituation foran computeren,« siger Gustafsson i en pressemeddelelse fra 'Sahlgrenska akademin'.

Ergonomisk skrivestil

Gustafsson kommer med flere tips til, hvordan du kan sende ergonomisk korrekte SMS'er:

Sid ikke i samme stilling, men varier den. Brug rygstøtte, støt dine underarme mod for eksempel et bord eller mod lårene. Brug begge tommelfingre. Undgå at sidde for længe med hovedet bøjet fremover. Giv tomlerne lidt hvile indimellem, hvis du skriver mange og lange SMS'er, tænk desuden på ikke at skrive for hurtigt.

Sværger du til én tommel?

Personer, som havde ondt i nakke, hænder eller arme brugte oftere også udelukkende den ene tommelfinger når de skrev, i stedet for begge.

Dette er medvirkende til at den ene tommel bruges med højere hastighed, og at der bliver færre pauser, hedder det i pressemeddelelsen.

»Det var fascinerende at se, hvor hurtigt nogen af dem kunne bevæge tomlerne over tasterne på mobilen, og alligevel ramme det rigtig bogstav.«

»Dem som får gener, burde anvende begge tommelfingre for at reducere belastningen,« siger hun.

Kan påvirke helbredet

I sin afhandling fra 'Sahlgrenska akademin' har Gustafsson afdækket forskelle mellem de to grupperne både hvad angår teknik, tommelbevægelser og muskelaktivitet.

»Set i lyset af hvor meget vi bruger de nye små tastaturer og tasterne på mobiltelefoner, er det vigtig at vi tilegner os ny viden om den fysiske eksponering.«

»Vi må identificere faktorer og forhold, som kan relateres til brugen af mobilen, og som kan påvirke helbred og arbejdsevne,« siger Gustafsson i pressemeddelelsen.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

SV:Fem tomler på hver hånd?

Evolutionen bevirker som bekendt, at en organisme udvikler (eller tilpasser) sig det omgivende miljø, på en sådan måde, at det [organismen] altid er sikret de bedste betingelser for at overleve.
Den nuværende teknologiske tidsalders fremskridt er ikke lineær men eksponentiel, og såfremt den biologiske udvikling følger dette mønster, vil mennesket snart udvikle en hånd, hvor der kun er brug for én finger til at trykke på ENTER. Om det så bliver tommelfingeren eller en af de øvrige finger, står hen i det uvisse ... dog er tommelfingeren tilsyneladende uundværlig på dette site.

Fem tomler på hver hånd?

Jeg må være helt udpræget (atypisk) novice her - men det er sandt at sige også yderst begrænset erfaring på området, jeg besidder; til gengæld fejler mine (to) tomler mig bekendt intet!:
Men altså: Ifm. de og korte beskeder, jeg til nu har udfærdiget, har jeg aldrig haft nogen 'tommel(tot)' i nærkontakt med tasterne! :)

iPhone

Nu har jeg i mange år haft kroniske smerter, som blandt andet sidder i fingrene. Jeg har derfor ofte haft ondt i tommelfingeren af at sms'e med vennerne. Disse smerter stoppede dog fuldstændig da jeg investerede i en iPhone. Skærmen er så trykfølsom, at der kun skal en ganske let berøring til, før den reagerer, hvilket gør at der slet ikke skal trykkes med fingrene. Ingen tryg = ingen smerter i fingrene! Skønt :)

Seneste fra Krop & Sundhed

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video