Annonceinfo

Påstand: Novo Nordisk ignorerer officielle diabetesretningslinjer

Novo Nordisk kritiseres for i observationelle studier at introducere en særlig slags insulin over for en stor gruppe patienter, som medicinen ifølge officielle retningslinjer som udgangspunkt ikke bør bruges på. Novo Nordisk afviser.

Emner: ,
Englands rådgivende organ mht medicinbrug, NICE, høster international respekt for deres guidelines, men Novo Nordisk kritiseres for at se stort på dem. (Foto: Colourbox).

Den engelske diabetesprofessor Edwin Gale kritiserer Novo Nordisk for at observationelle studier (postmarketing) af en særlig slags diabetesmedicin (insulinanaloger) involverer patienter, der ikke tidligere har været i behandling med insulin. Edwin Gale påpeger, at det er stik imod de officielle retningslinjer fra de engelske sundhedsmyndigheders rådgivende institut vedrørende medicinbrug, NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence).

I NICEs retningslinjer til læger pointerer instituttet, at lægen altid først skal afprøve, om en patient kan klare sig på en behandling med humant insulin. Kun i de ganske få tilfælde (under fem procent af alle diabetespatienter), hvor patienten får problemer med lavt blodsukker, kan man overveje at konvertere patienten til behandling med insulinanaloger.

Selv om retningslinjerne fra NICE kun gælder England, understreger de ifølge Edwin Gale, at det kun er en meget lille gruppe af patienter, der reelt har glæde af insulinanalogerne. 

Novo: Engelske regler gælder kun i England

Medicinsk direktør ved Novo Nordisk, Anders Dejgaard, mener ikke, det er virksomhedens ansvar at sikre, at humant insulin har været afprøvet på patienterne før behandling med analoger iværksættes som foreskrevet af NICE. 

»Jeg vil gerne understrege, at det i denne type studier ikke er os, der styrer behandlingen. Det er det, der er hele pointen. Formålet er at få oplysninger fra den ’virkelige verden’ vedrørende brug af vores medicin, efter en læge har besluttet at behandlingen skal starte,« siger han.

Det er ifølge Anders Dejgaard også vigtigt at huske på, at NICE er et rådgivende Institut i England, der rådgiver om brug af lægemidler i England med baggrund i kliniske data og sundhedsøkonomiske prioriteter i England.

»Da vores studier bliver udført over hele verden, kan vi ikke forvente, at insulinbehandlingen i disse studier følger retningslinier fra NICE,« siger Anders Dejgaard.

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Alt for få ældre vaccineres mod influenza

  75 procent af den ældre befolkning bør vaccineres mod influenza. Men de færreste lande kan leve op til den anbefaling - inklusive Danmark. Europæiske forskere kalder det en "katastrofe" og efterlyser handling.
 • Kørestolsbrugere er i øget risiko for skulderskader

  Med benene sat ud af spillet har kørestolsbrugere kun overkroppen at arbejde med, når de dyrker motion. Men mange af dem får skulderskader og smerter, der forhindrer dem i at dyrke sport. Det vil et nyt samarbejde mellem Syddansk Universitet og Dansk Handicap Idræts Forbund nu sætte fokus på.
  Bringes i samarbejde med Syddansk Universitet
 • Forskere: Sex-dufte gør os mere tiltrækkende

  Synes du, at din kærestes armhule lugter godt? Eller endda hendes tis? Så er det muligvis din partners feromoner, som taler til dig. Et kinesisk studie antyder, at vores opfattelse af det modsatte køn påvirkes af usynlige, luftbårne feromoner.
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer