Ny forskning konkluderer: Det føles bedre at være ærlig
Kilde: 
03 maj 2017

Hvorfor er vi ærlige?

Det har engelske forskere muligvis fundet svaret på, skriver telegraph.co.uk. 

Et forskerhold på University of London konkluderer nemlig, på baggrund en række tests, der inkluderer MR-skanning og elektrisk stød, at vores hjerner finder værdier som ærlighed og anstændighed mere tilfredsstillende end løgn og bedrag.

Forskerholdet havde opdelt 56 forsøgspersoner i 28 par. Forsøgspersonernes hjerner blev MR-skannet, mens de blev stillet over for et noget makabert dilemma.

De fik således muligheden for anonymt at give dem selv eller en anden forsøgsperson elektrisk stød mod at modtage en håndfuld penge.

Forskerne observerede, at da beslutningen skulle tages, aktiveredes et nervecellelegeme i hjernen kaldet basalganglier, der kan ses som en nøgle til at forstå, hvor tilfreds eller 'glad' hjernen er. Nervecellelegemet har nemlig en direkte kobling til vores følelser. 

Resultaterne viste, at denne del af hjernen var langt mere aktiv, når forsøgspersonerne fik penge for at skade sig selv, end når de skulle skade andre, hvilket betyder, at de instinktivt fandt større værdi eller tilfredsstillelse ved at tage det moralsk anstændige valg.

»Vores resultater tyder på, at hjernen tager højde for, hvordan og hvor meget andre dømmer os for potentielt at handle moralsk forkert, selv når vores handlinger foregår anonymt,« fortæller Dr. Molly Crockett, der er lektor i eksperimental psykologi ved Oxford University og leder af forsøget, til telegraph.co.uk.  

I en lignende undersøgelse fik forsøgspersoner muligheden for at foretage det moralske valg at skade andre mod at modtage et pengebeløb.

Undersøgelsen viste, at personerne, der nægtede at skade andre mod at få penge, oplevede en stærk aktivitet i basalganglier-området.

Det bekræfter yderligere, at de samfundsmæssige normer og en social moral virker direkte på vores neurologiske udfald, mener forskerne.

Det kan således forklare, hvorfor vi vælger at være ærlige og anstændige, selvom der for eksempel ikke er nogen pengemæssig og selvisk profit ved det. 

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.