Annonceinfo

Nu hører svedige skjorter fortiden til

VideoInden længe kan du købe skjorter, som selv kan regulere kropstemperaturen. Svedige og klamme skjorter på varme og fugtige sommerdage kan dermed være fortid.

Ingeniørstuderende fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har en udviklet en temperaturregulerende skjorte.

De studerende har lånt temperaturregulerende teknologi fra NASA’s rumdragter. Derfor er det måske ikke så underligt, at de har valgt at kalde den nye beklædningsgenstand for ’Apollo-skjorten’.

Skjorten indeholder mange af de samme materialer som NASA’s rumdragter. Tøjstykkerne er klar til produktion, og de studerende håber at starte salget sidst på sommeren, skriver Physorg.

Har fået massiv finansiering

De studerende har udviklet skjorten på en afdeling af MIT ved navn Ministry of Supply.

For tre uger siden lancerede de studerende skjorten på Kickstarter.com - en internethjemmeside, hvor man kan investere penge i projekter, hvis man tror nok på dem. Bidrager du, vil du få en belønning, men ikke i form af penge.

Belønningen kan for eksempel være det endelige produkt, hvis projektet ender med at få nok finansiering til at blive ført ud i livet.

På den måde kan Kickstarter også bruges til at undersøge, hvor meget et projekt er værd, og om folk har tiltro til det. Og det har mange sandelig haft til Apollo-skjorten.

På nuværende tidspunkt har Apollo-skjorten indbragt mere end 1,2 millioner kroner - omtrent syv gange så meget som de studerende havde turdet håbe på.

Frigør kulde i varm og varme i kulde

Som en af de studerende forklarer i videoen ovenfor, har skjorten fire nøgleegenskaber, som gør, at den kan regulere kropstemperaturen.

Materialerne i skjorten absorberer varme fra kroppen, når det er meget varmt. Når personen inde i skjorten derefter bevæger sig hen på et køligt sted, kan skjorten give den opsamlede varme tilbage til vedkommende.

Materialet består af en blanding af syntetiske fibre, som skal trække sved væk fra kroppen. Skjorten har et ydre lag af sølvtråde og antimikrobielt stof. Ifølge de studerende skal dette stoppe de bakterier, som skaber svedlugt og sørge for, at skjortens ejermand holder sig velduftende hele dagen.

Følger kroppen og krøller ikke

Den sidste egenskab er, at stoffet i skjorten er meget fleksibelt, hvilket betyder, at den følger kroppens bevægelser godt. Desuden krøller den ikke – noget mangt en ungkarl vil sætte pris på, når mor ikke længere er der til at stryge skjorterne hver morgen.

Apollo-skjorten er et resultat af over ét års planlægning og mange forkastede prototyper. Hør endnu mere om fremtidens beklædningsgenstand i videoen ovenfor.

Den skal jeg da have

Det lyder da helt vildt - næsten for godt til at være sandt for en person som mig, jeg har altid skjorte på på arbejde og jeg sveder ofte som et s...

Lyder da godt

Det lyder dæleme smart...

Der var én ting jeg kom i tanke om - vaskningen!

Når et emne overhovedet ikke nævnes i en "reklame", så tænker jeg - hvis jeg kommer i tanke om det - straks at det er der problemet ligger...

Nogen der ligger inde med info om vaskning? Vaskemaskine eller månesten?

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Ebola: Flagermus er under kraftig anklage

  Smitsomme sygdomme er årsag til en fjerdedel af alle dødsfald blandt mennesker på verdensplan og mange af dem er zoonoser, dvs. at de kan overføres fra dyr til mennesker. Flagermus er i den sammenhæng en af de helt store syndere, men samtidig er de utroligt vigtige for vores miljø.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Danske forskere slukker celler for at kurere kræft

  Når en særlig type celler kaldet fibroblaster er aktive, spreder kræft sig i kroppen. Forskere er igang med at undersøge, hvordan de kan slukke for de aktiverede fibroblaster-celler. På sigt kan forsøgene måske føre til en kur mod ellers uhelbredelig kræft.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • Kinesisk medicin gemmer på et muligt værn mod fedme

  Stof fra planter brugt i traditionel kinesisk medicin har en slankende effekt, viser nyt studie på mus. Stoffet kan meget vel forebygge sygdomme og have en slankende virkning hos mennesker, mener dansk forsker.

Deltag i Unge Forskere 2015

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer