For meget D-vitamin er en dræber
De senere år er vitamin D blevet kendt som et super-vitamin. Men måske skal vi nuancere opfattelsen: ny undersøgelse af en kvart million danskere viser, at for meget D-vitamin og overdødelighed hænger sammen.

Solskin er en naturlig kilde til D-vitamin - og spørgsmålet er, om den virkelig er med til at slå ihjel? Svaret blæser lidt i vinden. Ifølge dansk forsker er det endnu ikke muligt at sige, hvilken form for D-vitamin der hænger sammen med højere dødelighed. (Foto: Colourbox)

Vitamin D hjælper ikke bare kalken på vej til vores knogler. De senere år har medierne også været fyldt af historier om, at vitaminet er godt imod mange andre slags dårligdomme - eksempelvis hjertekarsygdomme, depression og kræft. 

Men nu viser splinterny dansk forskning, at D-vitamin også er forbundet med en højere dødelighed.

Det opsigtsvækkende forskningsresultat, der netop er blevet offentliggjort i det ansete tidsskrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, kommer fra Darshana Durup. Hun er ph.d-studerende ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Lavt og højt D-vitamin-indhold i blodet skadeligt

»Vi har fundet ud af, at der er en forhøjet dødelighed hos personer med et lavt niveau af D-vitamin – men overraskende nok gælder det også for personer med et højt niveau af D-vitamin. Vi kan tegne en kurve, der tyder på, at det måske både er skadeligt med for lidt og for meget,« fortæller Darshana Durup.

Fakta

Koncentrationen af vitamin D måles i nanomol. Det antages normalt, at vitamin D-vitamin-koncentrationen stiger med omtrent 3 nanomol per liter blod for hver 2,5 mikrogram vitamin D-indtag. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal et voksent menneske skal have mindst 7,5 mikrogram vitamin D om dagen. Der er eksempelvis 8 mikrogram D-vitamin i 100 gram røget sild. Her kan du se, hvor meget vitamin D der er i alle andre slags fødevarer.

Hendes forskning viser, at en høj koncentration på 140 nanomol D-vitamin per liter blod (se faktaboks til højre) i et menneske øger dødeligheden med faktor 1,42.

En lav koncentration på 10 nanomol D-vitamin per liter blod øger dødeligheden med faktor 2,31.

Den optimale mængde D-vitamin pr. liter blod er tilsyneladende 50 nanomol: her er dødeligheden ifølge det nye studie lavest.

Forskningen er solid

Der er vel og mærke tale om en yderst vidtfavnende undersøgelse. Forskningen tager udgangspunkt i blodprøver fra over en kvart million københavnere, der har søgt læge af helbredsmæssige årsager og i samme åndedrag har fået målt deres niveau af D-vitamin. 

Ifølge Darshana Durup er resultaterne et vigtigt redskab til at være kritisk over for dem, der mener, at vi ikke kan få for meget D-vitamin. 

»Der er ikke ført videnskabeligt bevis for ’jo mere jo bedre’-argumentet, når det handler om D-vitamin, og vores studie understøtter heller ikke det argument. Mange har forsket i risikoen ved et lavt niveau af D-vitamin. Men med dette her studium vil vi gerne inspirere til yderligere undersøgelser af årsagen til øget dødelighed ved et højt niveau af D-vitamin,« siger Darshana Durup.

D-vitamin i tilspidset debat

Her bevæger hun sig ud i et minefyldt farvand. For i takt med, at vitamin D er blevet så populært, er den lægefaglige debat spidset voldsomt til.

I både USA og Danmark er sundhedsstyrelserne under et stærkt pres fra D-vitamin-fortalere blandt læger og i medicinalindustrien for at sætte anbefalingen af vitaminet op.

En førende amerikansk læge inden for vitamin D, Clifford Rosen, bevæbnede sig med den eksisterende forskning og rådede den amerikanske sundhedsstyrelse til at forholde sig kritisk over for vitaminet. Men herefter modtog han en storm af hademails fra uenige kollegaer – af faglig såvel som stærkt personlig karakter.

Vitamin-studier kræver ydmyghed

Så voldsom er Darshana Durups oplevelse af den danske debat ikke, men netop fordi spørgsmålet er så følsomt, udtaler hun sig alligevel med forsigtighed:

Fakta

Darshana Durups vitamin-D-forskning er en del af det såkaldte CopD, der er et akronym for Copenhagen Vitamin D-study. Studiet, der tager udgangspunkt i 247.574 københavnere, bygger på et forskningssamarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet, Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium samt Bispebjerg og Glostrup hospitaler.

»Vi har bevæget os ind i et kontroversielt emneområde, der som klimadebat og forskning i ernæring vækker mange følelser. Derfor er det rigtigt vigtigt for mig at understrege, at selvom vores forskning tyder på, at høj dødelighed og for meget vitamin D hænger sammen, så er der endnu ingen, der kan forklare hvorfor,« siger Darshana Durup.

Hun lægger også vægt på, at der stadig er en højere dødelighed forbundet med for lidt D-vitamin end med for meget. Og blandt den kvarte million, som Darshana Durup har været med til at undersøge, er der også flere mennesker, der mangler vitamin D, end der er mennesker, som har for meget.

Mens ca. 2.500 havde for meget vitamin D, havde over 20.000 for lidt.

For meget vitamin D kan have forskellige årsager

En anden årsag til, at Darshana Durup bevæger sig med forsigtighed, er, at vitamin D både kan komme fra fødevarer, solskin og vitaminpiller. Men det eneste, Darshana Durup kan konstatere med sin forskning, er, at de 2.500 havde for meget D-vitamin – ikke hvorfor de havde for meget.

Derfor er det nu hendes videnskabelige ambition at blive klogere på, hvorfor der egentlig er en sammenhæng mellem for meget vitamin D og dødelighed:

»Vi skal blandt andet nu i gang med at se, om vi kan sammenkøre alle disse her blodprøver med forskellige sygdomsregistre - blandt andet for kræftregistre. Vi samarbejder allerede med Kræftens Bekæmpelse.«

»Dermed kan vi gå ind og sammenligne forekomsten af vitamin D i mennesker med forskellige dødsårsager og sygdomme og på den måde blive klogere på, hvordan vitaminet mere præcist hænger sammen med sygdom og dødelighed,« siger Darshana Durup.