Annonceinfo

Lær teknikken bag et højdespring

VideoVerdensrekorden i højdespring blev sat i 1993 og er ikke blevet rørt siden. Hvis du drømmer om at blive den næste, der hiver rekorden hjem, så se denne video, der lærer dig teknikken og biomekanikken i et rigtig højt spring.

Emner: , ,
Denne video er oprindeligt bragt på www.sciencefriday.com

Usain Bolt var måske den vildeste, men han var ikke den eneste, der hev verdensrekorder hjem under dette års OL. Den ene rekord efter den anden blev slået, og gang på gang blev verden forbløffet over, at den menneselige formåen endnu engang kunne strækkes liiige lidt længere.

Men verdensrekorden i højdespring for både mænd og kvinder fik lov at stå urørt. Faktisk er højdespring den disciplin, hvor verdensrekorden har fået lov at stå urørt i længst tid, siden man begyndte at måle verdensrekorder.

For mænd blev rekorden sat i 1993 af Javier Sotomayor fra Cuba og lød på 2,45 meter. For kvinder blev rekorden sat helt tilbage i 1987 af Stefka Kostadinova fra Italien, som hoppede 2,09 meter.

Ingredienserne i et højdespring

I denne video fra ScienceFriday forklarer Jesus Dapena, professor ved afdelingen for kinesiologi ved Indiana University, hvordan mennesker rent biomekanisk kan nå op i store højder.

Fakta

Kinesiologi betyder 'læren om bevægelse'.

For selv at forstå dette har Jesus Dapena filmet atleter og analyseret deres bevægelser.

Ud fra dette kunne han blandt andet fastslå, at springets udfald - hvorvidt atleten kommer over stangen eller ej - allerede er afgjort, i det øjeblik han har sat af fra jorden.

Se flere af de hemmelige ingredienser bag et rigtig godt højdespring i videoen ovenfor.

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Ebola: Flagermus er under kraftig anklage

  Smitsomme sygdomme er årsag til en fjerdedel af alle dødsfald blandt mennesker på verdensplan og mange af dem er zoonoser, dvs. at de kan overføres fra dyr til mennesker. Flagermus er i den sammenhæng en af de helt store syndere, men samtidig er de utroligt vigtige for vores miljø.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Danske forskere slukker celler for at kurere kræft

  Når en særlig type celler kaldet fibroblaster er aktive, spreder kræft sig i kroppen. Forskere er igang med at undersøge, hvordan de kan slukke for de aktiverede fibroblaster-celler. På sigt kan forsøgene måske føre til en kur mod ellers uhelbredelig kræft.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • Kinesisk medicin gemmer på et muligt værn mod fedme

  Stof fra planter brugt i traditionel kinesisk medicin har en slankende effekt, viser nyt studie på mus. Stoffet kan meget vel forebygge sygdomme og have en slankende virkning hos mennesker, mener dansk forsker.

Deltag i Unge Forskere 2015

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer