Annonceinfo

Lær teknikken bag et højdespring

VideoVerdensrekorden i højdespring blev sat i 1993 og er ikke blevet rørt siden. Hvis du drømmer om at blive den næste, der hiver rekorden hjem, så se denne video, der lærer dig teknikken og biomekanikken i et rigtig højt spring.

Emner: , ,
Denne video er oprindeligt bragt på www.sciencefriday.com

Usain Bolt var måske den vildeste, men han var ikke den eneste, der hev verdensrekorder hjem under dette års OL. Den ene rekord efter den anden blev slået, og gang på gang blev verden forbløffet over, at den menneselige formåen endnu engang kunne strækkes liiige lidt længere.

Men verdensrekorden i højdespring for både mænd og kvinder fik lov at stå urørt. Faktisk er højdespring den disciplin, hvor verdensrekorden har fået lov at stå urørt i længst tid, siden man begyndte at måle verdensrekorder.

For mænd blev rekorden sat i 1993 af Javier Sotomayor fra Cuba og lød på 2,45 meter. For kvinder blev rekorden sat helt tilbage i 1987 af Stefka Kostadinova fra Italien, som hoppede 2,09 meter.

Ingredienserne i et højdespring

I denne video fra ScienceFriday forklarer Jesus Dapena, professor ved afdelingen for kinesiologi ved Indiana University, hvordan mennesker rent biomekanisk kan nå op i store højder.

Fakta

Kinesiologi betyder 'læren om bevægelse'.

For selv at forstå dette har Jesus Dapena filmet atleter og analyseret deres bevægelser.

Ud fra dette kunne han blandt andet fastslå, at springets udfald - hvorvidt atleten kommer over stangen eller ej - allerede er afgjort, i det øjeblik han har sat af fra jorden.

Se flere af de hemmelige ingredienser bag et rigtig godt højdespring i videoen ovenfor.

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Derfor beskytter landlivet mod allergisk astma

  Børn, som vokser op på landet, har halvt så stor risiko for at udvikle allergisk astma som bybørn. Nu er belgiske forskere kommet nærmere et svar på, hvordan landlivet beskytter mod allergisk astma. Dansk forsker kalder resultatet fantastisk spændende.
 • Fokus på fedmegener har skygget for kur mod overvægt

  I årevis har man haft fokus på fedmegener, eksempelvis FTO-genet, i håb om at finde en kur mod overvægt. Nu afslører en ny genetisk undersøgelse, at selvom vi kan identificere generne for de almindelige sygdomme, hjælper det os ikke med at diagnosticere eller forudsige dem.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Fodboldtræning gør utrænede langt mere smidige

  Man siger, at fodboldben er stive. Men ny forskning viser faktisk, at utrænede kan forbedre deres smidighed med op til 94 procent, hvis de begynder at spille fodbold. Smidigheden er én af en række positive effekter ved fodboldtræningen.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Mest sete video

Seneste kommentarer