Annonceinfo

Lær teknikken bag et højdespring

VideoVerdensrekorden i højdespring blev sat i 1993 og er ikke blevet rørt siden. Hvis du drømmer om at blive den næste, der hiver rekorden hjem, så se denne video, der lærer dig teknikken og biomekanikken i et rigtig højt spring.

Emner: , ,
Denne video er oprindeligt bragt på www.sciencefriday.com

Usain Bolt var måske den vildeste, men han var ikke den eneste, der hev verdensrekorder hjem under dette års OL. Den ene rekord efter den anden blev slået, og gang på gang blev verden forbløffet over, at den menneselige formåen endnu engang kunne strækkes liiige lidt længere.

Men verdensrekorden i højdespring for både mænd og kvinder fik lov at stå urørt. Faktisk er højdespring den disciplin, hvor verdensrekorden har fået lov at stå urørt i længst tid, siden man begyndte at måle verdensrekorder.

For mænd blev rekorden sat i 1993 af Javier Sotomayor fra Cuba og lød på 2,45 meter. For kvinder blev rekorden sat helt tilbage i 1987 af Stefka Kostadinova fra Italien, som hoppede 2,09 meter.

Ingredienserne i et højdespring

I denne video fra ScienceFriday forklarer Jesus Dapena, professor ved afdelingen for kinesiologi ved Indiana University, hvordan mennesker rent biomekanisk kan nå op i store højder.

Fakta

Kinesiologi betyder 'læren om bevægelse'.

For selv at forstå dette har Jesus Dapena filmet atleter og analyseret deres bevægelser.

Ud fra dette kunne han blandt andet fastslå, at springets udfald - hvorvidt atleten kommer over stangen eller ej - allerede er afgjort, i det øjeblik han har sat af fra jorden.

Se flere af de hemmelige ingredienser bag et rigtig godt højdespring i videoen ovenfor.

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Couvade-syndromet: Derfor bliver nogle mænd 'gravide'

  Har Couvade-syndromet, også kaldet ‘sympatisk graviditet’ eller fantomgraviditet, en psykologisk, psykosocial eller hormonel årsag - eller er det tilknytningen til såvel det ufødte barn som til moderen, der forårsager det? Og hvad skal den fremtidige forskning fokusere på?
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Robotarm læser lam mands tanker

  Når 32-årige Erik Sorto tænker, at han vil række ud efter et glas vand, så reagerer en robotarm øjeblikkeligt ved at række ud efter det. Robotarmen er nemlig forbundet til elektroder, der er implanteret i den lamme mands hjerne.
 • Hovedpinepiller påvirker fostres testikler

  Når gravide bruger hovedpinepiller, kan det have negativ betydning for drengefostrets dannelse af testosteron, viser ny forskning. Det kan være afgørende for, om drengene får et veludviklet kønsorgan og en normal sædkvalitet.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Slip din viden løs

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg