Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du hurtigt overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Længden på dit gab afslører antallet af neuroner i din hjerne

Annonce:

Du behøver ikke skjule det, næste gang du udbryder i et meget langt gab. Lange gab hænger nemlig sammen med en stor og kompleks hjerne, viser et nyt studie. Det skriver sciencemag.org.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Biology Letters.

»Ved at bruge frit tilgængelig data viser vi, at variansen i gab er robuste markører for pattedyrs hjernevægt og antal af neuroner,« skriver forskerne i studiet.

Forskerne har analyseret YouTube-videoer af 29 forskellige gabende pattedyr, blandt andet mus, katte, ræve, pindsvin, hvalrosser, elefanter og mennesker.

De opdagede, at dyr med små hjerner og færre neuroner i hjernebarken gabte i kortere tid end dyr med større hjerner og flere neuroner.

Primater gabte længere end andre dyr, og mennesker viste sig at være de pattedyr, der havde det absolut længste gennemsnitsgab – nemlig på lidt mere end seks sekunder. Mennesket er også det pattedyr, der har flest neuroner i hjernebarken – nemlig 12.000 millioner.

Antallet af neuroner i hjernebarken viste sig at være vigtigere for længden af gabet end størrelsen og vægten af hjernen.

Annonce:

Elefanter har nemlig de største hjerner, hvis man kun måler ud fra vægten, men de har færre neuroner i hjernebarken end mennesker. Elefanters gab viste sig at være det næstlængste efter menneskers med en gennemsnitslængde på lige omkring seks sekunder.

Mus med små hjerner gabte derimod kun halvandet sekund i gennemsnit.

Da store dyr som gorillaer, kameler, løver og elefanter alle har kortere gab end mennesker, har længden af gab altså ikke noget at gøre med dyrets størrelse eller anatomiske struktur at gøre.

Studiet støtter hypotesen om, at det at gabe har en fysiologisk effekt, idet gab øger blodstrømningen til hjernen og køler den ned, siger forskerne.