Annonceinfo

Kom i godt humør med udendørsarbejde

To timers lys om dagen giver bedre humør og færre depressive symptomer, indikerer ny undersøgelse.

Vi skal dyrke sport udenfor, hvis vi ikke kan være udenfor på arbejdet, foreslår overlæge Henrik Kolstad. Lys har nemlig god effekt på humøret. (Foto:Colourbox)

Gartnere, vejmænd og pædagogmedhjælpere og andre, der arbejder udenfor mere end to timer om dagen, har 40 procent mindre risiko for at være i dårligt humør, end folk der arbejder indendørs.

»Lys har en gavnlig effekt på depressive symptomer,« siger Henrik Kolstad, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.

Henrik Kolstad har stået i spidsen for en undersøgelse, der netop er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

To timer den magiske grænse?

Undersøgelsen tyder på, at netop to timer giver den ønskede effekt på humøret. 

»Mindre virker ikke og mere lader ikke til at give en større effekt,« siger Kolstad.

Undersøgelsen bygger på spørgeskema-besvarelser fra næsten 3000 offentligt ansatte i Aarhus, mens 650 blev udvalgt til nærmere undersøgelser.

Forskerne vil have objektive målinger

Konklusionen viste klart, at de to timer om dagen gavner humør og velbefindende.

»Usikkerheden ved undersøgelsen er, at vi ikke har objektive målinger, som viser, hvor meget lys personerne har været påvirket af. Vi har kun deres egen vurdering,« siger Kolstad. 

For at undersøge om solskin giver mere til humøret end gråvejr, vil Arbejdsmedicinsk klinik nu deltage i et forskningsprojekt, hvor forsøgspersonerne skal bære en lysmåler på overarmen.

»Jeg regner også med, at vi på den måde blandt andet kan få opklaret, om to timer virkelig er grænsen for, hvornår lys får betydning for helbredet og humøret,« siger Kolstad.

Interessant - men hvorfor kun fokusere på lyset?

Udover lyset er der mange andre forskelle mellem at være ude og inde. Indenfor er gulvene helt lige - udenfor er der skævheder, som man hele tiden skal kompensere for. Indenfor er rette linjer dominerende - udenfor optræder der flere runde, organiske former, som også skal afkodes. Indenfor er vores bevægelighed meget begrænset - udenfor er den langt friere. Indenfor er der hele tiden genstande som konkurrerer om vores opmærksomhed (computer, telefon, kolleger, abstrakte problemer) - udenfor er det oftere handling, flow og her-og-nu nærvær som er i fokus.

Lyset - til gengæld - er meget lettere at måle objektivt end ovenstående.

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Couvade-syndromet: Derfor bliver nogle mænd 'gravide'

  Har Couvade-syndromet, også kaldet ‘sympatisk graviditet’ eller fantomgraviditet, en psykologisk, psykosocial eller hormonel årsag - eller er det tilknytningen til såvel det ufødte barn som til moderen, der forårsager det? Og hvad skal den fremtidige forskning fokusere på?
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Robotarm læser lam mands tanker

  Når 32-årige Erik Sorto tænker, at han vil række ud efter et glas vand, så reagerer en robotarm øjeblikkeligt ved at række ud efter det. Robotarmen er nemlig forbundet til elektroder, der er implanteret i den lamme mands hjerne.
 • Hovedpinepiller påvirker fostres testikler

  Når gravide bruger hovedpinepiller, kan det have negativ betydning for drengefostrets dannelse af testosteron, viser ny forskning. Det kan være afgørende for, om drengene får et veludviklet kønsorgan og en normal sædkvalitet.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Slip din viden løs

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg