Annonceinfo

Illusion: Se Silvio Berlusconis hoved skrumpe

VideoEn engelsk forskergruppe har lavet et illusionstrick, der får den berømte og berygtede politiker Silvio Berlusconis hoved til at skrumpe.

Det er vigtigt, at dine øjne hele tiden er fæstet på krydset i midten, hvis illusionen skal virke. Videoen er hentet fra www.newscientist.com.

Der er vist endnu ikke nogen, der har opfundet en metode til at få Italiens omstridte, tidligere regeringsleder Silvio Berlusconi til at forsvinde helt.

Men nu har en forskergruppe fra Aston Universitet i Birmingham i England lavet et illusionstrick, der kan få hans hoved til at skrumpe.

I videoen ovenfor bliver hjernen først præsenteret for to cirkler i forskellige størrelser, som bevæger sig, og derefter for to gange Berlusconis hoved.

Det er vigtigt, at du holder begge øjne fæstet på krydset i midten, hvis illusionen skal virke.

Hjernen bliver udmattet

Når cirklerne stopper med at bevæge sig, og Berlusconis hoved toner frem på skærmen, skulle billedet til venstre gerne virke mindre end det til højre.

Hvis du trykker pause på videoen, vil du dog kunne se, at begge hoveder i virkeligheden er lige store.

Ifølge forskerne bag, opstår illusionen, fordi vores hjernen tilpasser sig størrelsen på de bevægende cirkler og udmatter de mekanismer, som normalt reagerer på størrelse. Når du har været præsenteret for den store cirkel til venstre, vil hovedet derfor fremstå mindre og vice versa.

Virker også med killinger

Illusionen virker med stort set alle motiver, og det er overraskende, fortæller postdoc Daniel Baker fra Aston Universit, som var med i forskergruppen:

»Det er sjældent, at en effekt virker så generelt. Du kunne indsætte billeder af killinger, og det ville stadig virke.«

Nu vil forskerne undersøge, om illusionstricket ’kun’ får vores hjerner til at ændre i den faktiske størrelse af objektet på nethinden, eller om den også ændrer på den opfattede størrelse – for eksempel kan et stort objekt se småt ud på afstand, men hjernen kan alligevel godt gennemskue objektets sande størrelse.

»Hvis den opfattede størrelse også ændrer sig, så betyder det, at et højere niveau af hjerneaktivitet er involveret,« siger Daniel Baker til NewScientist, som også har produceret videoen.

Næsten alle motiver...

"Illusionen virker med stort set alle motiver"

Bortset fra Chuck Norris. Ham virker sådan noget ikke på.

;o)

Ebbinghausillusionen

Illusionen minder meget om Ebbinghausillusionen. Den midterste cirkel på de to tegninger (http://en.wikipedia.org/wiki/Ebbinghaus_illusion) har samme størrelse, men da den venstre er omgivet af store cirkler, opfattes den som værende nærmere end den til højre, der er omgivet af små cirkler. Og eftersom vi tror, den er tæt på, opfattes den som mindre.

Kommentar

Det er slet ikke nogen tydelig illusion

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg