Annonceinfo

Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

VideoDe fleste ved, hvor dejlig en orgasme føles. Men ved du også, hvad der egentlig sker i kroppen og hjernen, i de få frydefulde sekunder den varer? Få svaret i denne lille video.

Videoen er lavet af AsapSCIENCE.

Ahhhhhh!

Så kort kan en orgasme beskrives.

Heldigvis kan den også beskrives i mere uddybende vendinger, som du kan se i videoen ovenfor. Orgasmen er nemlig et lidt mere indviklet fænomen end som så.

Læs også: Jagten på nydelse styrer alt hvad vi laver

Op til og efter en orgasme sker der nogle tydelige forandringer i hele kroppen. Vejrtrækningen bliver hurtigere, pulsen stiger, og centralnervesystemet kører for fulde hammer og sender nydelsessignaler til vores belønningscenter i hjernen.

Orgasmen varer 3-20 sekunder

Under seksuel ophidselse bliver kønsorganerne fyldt med blod. Hos manden medfører dette rejsning, og hos kvinden svulmer skeden op, og slimhinderne bliver fugtige.

Hvis legen fortsætter, munder seancen ud i selve orgasmen. Den består både hos kvinder og mænd af hurtige muskelsammentrækninger i bækkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kønsorganerne.

Hos manden varer dette typisk mellem 3-10 sekunder og fører til sædafgang – og så er den potte ude for hans vedkommende.

Fakta

Orgasmen har i naturen den funktion at få dyr til indgå samleje og dermed udbrede deres gener.

Orgasmen er karakteriseret ved ekstrem fysisk velbehag, kontrolleret af det uvilkårlige eller selvstyrede nervesystem.

Dette ledsages af hurtige muskelsammentrækninger i de nedre bækkenmuskler, som omgiver vores kønsorganer og anus.

Kilde: Den store Danske

Hos kvinden kan muskelsammentrækningerne vare 20 sekunder eller længere. Og i modsætning til manden er kvinden så heldig, at hun kan opleve flere orgasmer lige efter hinanden.

Læs også: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Orgasmen giver os lyst til mere

Også hjernen er på arbejde under en orgasme. Hjerneskanninger viser, at der er aktivitet i mere end 30 forskellige regioner, når vi er seksuelt ophidsede.

Selve orgasmen udløser dopamin, der er en såkaldt neurotransmitter i hjernen, som får os til at føle os lykkelige og opstemte. Følelsen er så dejlig, at vi bliver afhængige af den og får os til at kræve mere af samme skuffe.

Desuden udskilles det såkaldte kærlighedshormon oxytocin – et hormon, der bl.a. fremmer, at man knytter bånd med sin partner.

Vi mister selvkontrollen under orgasmen

Hjerneskanninger viser desuden, at for både mænd og kvinder er området i den forreste del af hjernen, der kaldes for den orbitofrontale cortex, slået fra.

Dette område kontrollerer selvevaluering, fornuft og selvkontrol, hvilket giver ret god mening, eftersom man ofte mister kontrollen over sig selv under en orgasme.

Hos kvinder viser skanningerne desuden, at et bestemt område i hjernen, der forbindes med smerteoplevelse, lyser op under en orgasme. Dette antyder, at smerte og nydelse måske hænger sammen.

Tabu

Det er ret interessant hvilke emner, der er tabu. Videnskab.dk skrev at overbefolkning og de miljømæssige konsekvenser var tabu, men der kom alligevel en lang tråd ud af det. Derimod ser det ud til at noget så almen menneskeligt som sex og død er tabu, ligesom emnet: kvinders vold mod mænd er det. Efter sigende skulle der være ca. 10.000 voldsramte mænd i Danmark. Jeg skrev et indlæg i Kristeligt Dagblad om voldelige kvinder og hvordan man håndterer dem uden at nogen kommer til skade. Det kom der ingen diskussion ud af. Vi har da heldigvis fået en rigtig god orientering om døden takket være Anders Lund Madsen i udsendelsesrækken: Du skal dø.
Men selvom det i dag er meget nemt at se alle former for sex med eller uden orgasme på Internettet, så er der åbentbart ikke den store trang til at diskutere det emne. Og der er vel heller ikke så meget at tale om: Just do it. I flg. Ekstrabladets lille forbrugerundersøgelse på deres Netavis, så er der kun ca. 17 pct. af mænd, der har prøvet Swingerklubber, men hele ca. 74 pct., der kunne tænke sig at gøre det. Er der nogen grund til yderligere overvejelser. Ud fra mine erfaringer, så er det ideelle blandingsforhold 1 kvinde til 5 mænd.

Og med hensyn til orgasme: Det er meget forskelligt. Hvis det ikke er den helt store fantastiske oplevelse forstår jeg godt at nogen siger som Monrad og Rislund. De gider ikke lede efter kvindens G-punkt fordi man bliver så nasset på fingrene. Modsætningsvis så kan nogen ligefrem blive sex-afhængig og ødelægge karriere og ægteskab som Dominic Strauss Kahn, Tiger Woods, Arnold Schwartzenegger, Cia-chefen Petræus, Bill Clinton o.s.v. Det undrer mig at det kun er mænd, der kommer galt afsted. Det skal der formentlig en kvinde til at forklare.

Nydelsesmiddel.

Her til aften har jeg haft besøg af en bekendt, der bekræfter Brians oplysninger.
Jeg har aldrig prøvet cannabis men vil gøre det.

Cannabis forstærker orgasmen betydeligt.

Hvad de færreste forskere i orgasme nok er klar over, er at nydelsen som minimum kan dobles op, hvis man er under påvirkning af cannabis under akten. Men altså, det er jo mega ulovligt - og meget farligt ;-)

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg