Annonceinfo

Første infektion på film

For første gang er det lykkedes forskere at filme en bakterieinfektion af en levende organisme. Videoen kan du se her.

Forskere ved University of Bath og University of Exeter har udført det kunststykket for første gang at filme de bittesmå infektionsprocesser.

Artiklen, som forklarer hvordan og hvorfor forskerne har gjort dette er publiceret i 'open access'-tidsskriftet 'PLoS Pathogens'.

Selvlysende bakterier

Bakterieinfektioner studeres som oftest efter, at værtsorganismen selv er død, men denne gang brugte forskerne levende bananfluefostre.

Bakterierne blev mærket med selvlysende materiale og sprøjtet ind i fostrene, og forskerne kunne observere, hvordan immunforsvaret og bakterierne opførte sig.

»Celler opfører sig ofte meget anderledes, når de tages ud af deres naturlige miljø og bliver dyrket i et laboratorium,« siger professor Will Wood fra University of Bath i en pressemeddelelse. Han er en af forskerne bag projektet.

Vigtigt at studere hele organismer

Wood fortæller, at immunceller bliver udsat for påvirkninger fra mange forskellige kilder, og at cellerne reagerer på disse påvirkninger.

Normalt fremdyrkes bakterier i en sådan petriskål, men forskerne mener at det er mere realistisk at studere dem i en levende organisme. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

»Så snart cellerne fjernes fra dette komplekse miljø og kommer ind i et laboratorium, forsvinder mange af disse påvirkninger. Derfor er det meget vigtigt at studere hele organismer, således at vi kan forstå hvordan bakterierne og værtsorganismen fungerer sammen,« siger han.

Mærkede bakterieproteiner

Desuden kan forskerne mærke individuelle bakterieproteiner på samme måde, og dermed er det muligt at se hvilken slags roller, de spiller i infektionsprocessen.

Forskerne skriver, at de håber denne teknik også kan bruges på bakterier som Listeria, som kan forårsage hjernehindebetændelse, betændelse i hjerteklapper og lymfeknuder, og Trypasonoma, som kan forårsage sovesyge. Sovesyge er en betændelse i hjernen og hjernehinden, som kan være dødelig, hvis den ikke behandles i tide.

Se videoen her:

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Couvade-syndromet: Derfor bliver nogle mænd 'gravide'

  Har Couvade-syndromet, også kaldet ‘sympatisk graviditet’ eller fantomgraviditet, en psykologisk, psykosocial eller hormonel årsag - eller er det tilknytningen til såvel det ufødte barn som til moderen, der forårsager det? Og hvad skal den fremtidige forskning fokusere på?
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Robotarm læser lam mands tanker

  Når 32-årige Erik Sorto tænker, at han vil række ud efter et glas vand, så reagerer en robotarm øjeblikkeligt ved at række ud efter det. Robotarmen er nemlig forbundet til elektroder, der er implanteret i den lamme mands hjerne.
 • Hovedpinepiller påvirker fostres testikler

  Når gravide bruger hovedpinepiller, kan det have negativ betydning for drengefostrets dannelse af testosteron, viser ny forskning. Det kan være afgørende for, om drengene får et veludviklet kønsorgan og en normal sædkvalitet.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Slip din viden løs

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg