Annonceinfo

Forskere: Ebeltoftborgere bliver fede igen

By på skrump: Danske fedmeforskere forventer, at deltagerne i DR-programmet By på Skrump tager de tabte kilo på igen. En fejlslagen kur kan vise sig at skade deltagernes psyke og forkorte deres levetid.

Her er fem af de såkaldte superskrumpere i Ebeltoft, der tabte sig mest i løbet af de 12 uger, som tv-programmet varede. Men de går en hård tid i møde, for store vægttab holder sjældent, siger fedmeforskere. (Foto: Fokus, Flemming Jeppesen)

I 12 uger er 700 overvægtige beboere i Ebeltoft blevet pisket rundt af sundhedsguruen Chris MacDonald med målet om tilsammen at tabe sig 3 ton.

Et tv-hold har fulgt kampen mod kiloene på tæt hold, og tirsdag aften blev det tiende og sidste afsnit af By på Skrump vist på DR1. Den store finaleudsendelse afslørede, at deltagerne havde nået målet og fået store, hurtige vægttab, som blev fejret med balloner, klapsalver og følelsesudbrud i bedste sendetid.

Men når hverdagen vender tilbage, bliver de fleste af deltagerne lige så tykke igen, som de var, da programmet startede, forventer danske eksperter i fedme.

»Det er super provokerende, men det er klart, at statistisk set er der desværre ret stor sandsynlighed for, at de vil tage en stor del af deres vægttab på igen,« siger Thomas Meinert Larsen, der er adjunkt og leder af forskningsgruppen for 'Fedme og appetitregulering' på LIFE på Københavns Universitet.

Ifølge ham er det ikke så at svært at tabe sig. Det er langt sværere at bevare vægttabet.

Chris MacDonald: Kun fem procent bevarer stort vægttab

Det fremgår også af artiklen Ti myter om fedme og slankekure, som videnskab.dk bringer i dag. Her gennemhuller Danmarks fremmeste fedmeforskerne nogle af de mest udbredte myter om vægttab.

»Man kan godt frygte, at der går mellem seks måneder og to år, og så er de her personer tilbage til udgangspunktet. Hvis man er lidt fræk, så kan det godt være fire ud af fem, der er tilbage, der hvor de begyndte, hvis de ikke har formået grundlæggende at ændre på deres gamle vaner,« vurderer Thomas Meinert Larsen.

Chris MacDonald var selv inde på, at det er svært at bevare hurtige vægttab i tv-showets afslutning:

»Det er kun fem procent af alle mennesker, der taber så mange kilo, som du har gjort, som formår at holde vægten i over fem år,« sagde sundhedsguruen til en af programmets såkaldte superskrumpere.

Motivation forsvinder, når slankeguru forlader Ebeltoft

Professor Bente Klarlund Pedersen fra Rigshospitalets Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme forventer, at de færreste kan holde vægten i Ebeltoft.

Hun mener, at programmet har fokuseret for meget på, at det er den enkeltes ansvar at tabe sig og ikke har lagt nok vægt på strukturelle ændringer i samfundet og omgivelserne, som er en stor del af årsagen til, at ebeltoftborgerne blev fede i første omgang.

Derfor bliver det svært for deltagerne at klare sig selv og holde vægten, når guruen og tv-kameraerne forlader byen.

Det kræver konstant opmuntring i mere end de 12 uger, Chris MacDonald var i Ebeltoft, hvis man skal bevare et vægttab. (Foto: Fokus: Flemming Jeppesen)

»Det betyder, at der er en masse motivation, der forsvinder. Jeg er meget skeptisk. Det er rigtig godt fjernsyn, at man kan tabe 30 kg på 3 måneder, men det, der betyder noget på langt sigt, er, at man får nogle sunde vaner og rutiner,« siger Bente Klarlund Pedersen.

Og 12 ugers intensiv slankekur er ikke nok til at forankre positive vaner med motion og sund kost, mener de to forskere.

Slankeeksperiment kan skade deltagere

Derfor kan det store slankeeksperiment, der skulle gøre Ebeltoft til Danmarks sundeste by, ende med at få den modsatte effekt, hvis ebeltoftborgerne følger statistikken og tager på igen.

»Det er ikke sundt at cykle op og ned i vægt. Der er noget, der tyder på, at folk, der ofte går på slankekure, får en dårligere overlevelse end folk, der bare holder deres vægt,« siger Bente Klarlund Pedersen.

Thomas Meinert Larsen frygter, at et mislykket slankeforsøg kan stille deltagerne dårligere psykisk.

»Gentagne fiaskoer er formodentlig ikke specielt fremmende for ens velfærd, og det kan skade ens selvværd. Oddsene for at tabe sig kan måske endda blive dårligere, fordi ens selvværd bliver ringere,« siger han.

Han understreger dog, at de mange positive effekter, der følger med et varigt vægttab, stadig er så store, at han bakker op om Ebeltoft-projektet, men han håber, at man på en eller anden måde vil sikre en mere varig hjælp og støtte af deltagerne efter projektet.

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

Slankekuren kan ikke vare ved...

Jeg kan godt forstå at tilbuddet om et hurtig slankekur i et tv-program er særdeles fristende. Man giver alt hvad har I sig for nå det kortsigtede vægttab. Kroppen når ikke at vende sig til den nye tilstand, og kæmper vildt imod. Det sammen gælder de fristende Nupo tilbud, hvor man også garanteres et vægttab efter få uger. Slankepulveret hjælper dog også kun midlertidigt. Efter Nupo kuren bliver det meget svært at holde vægtabet. Tag det nu langsomt og ændre din livsstil gradvist. Det er den eneste rigtige

Æv --- Lyseslukkere...!

Jeg er selv en mager hund og har ikke fulgt ret meget med i Ebeltoft-projektet på TV, men synes alligevel godt om det. Det har da været en helt ny og anderledes tilgang til sagen, og hvem ved: Det virker måske?

Pessimistiske fedmeforskere ødelægger motivationen

Med den pessimistiske holdning fedmeforsker Thomas Meinert Larsen lægger for dagen, er der ikke noget mærkeligt at der er så mange fede mennesker nu.
I min ungdom var jeg meget fed. Efter meget besvær fandt jeg pludselig ud af hvordan jeg tabte mig.Jeg har stadig ikke glemt hvordan det var at være fed. Altid at blive forpustet, hvis jeg løb efter bussen. Al luft skulle klemmes ud for at kunne binde sine snørebånd. Det var svært at finde tøj, der passede. Fede mennesker har så mange forskellige faconer, så man kan ikke købe stangtøj.Jeg vil aldrig, aldrig være så fed igen og har holdt vægten siden. Jeg kan løbe, danse osv. Jeg kan gå ind i en tilfældig modeforretning og finde tøj, der passer.
Men jeg havde ikke en fedmeforsker til at fortælle mig, at jeg sikkert ville tage det hele på igen.

Fedme er en sygdom. Hvorfor behandler vi den ikke i Danmark

Jonas Salomensen forudsiger at Æbeltoft eksperimentet med 700 mennesker som på 12 uger taber 3 tons, altså 4,3 kg pr. individ vil mislykkes. Det ligger indenfor hvad almindelige mennesker og måske især boksere og skuespillere taber af nødvendighed på et par uger. Selvfølgelig vil mange tage det på igen, men alligevel har nogen gjort det fantastiske, som er helt ukendt i Danmark: At sætte fokus på en behandling og ikke bare sige at det er et spørgsmål om færre kalorier så vil fede mennekser tabe sig.
Når Jonas Salomensen og Thomas Meinert Larsen betragter Æbeltoft eksperimentet som mislykket er det fordi de forudser at 20% bevarer vægttabet. Der findes andre livstruende sygdomme, man bruger milliarder på uden at succesraten er større end de 20%.
Man henviser til 10 myter om fedme, hvor 10 eksperter udtaler sig om hvor lidt man egentlig ved om fedmen. Det er nok ganske rigtig hvad de hver især skriver, men det tegner ikke noget billede af hvordan fede skal behandles. Man har noteret succes med vægttab, når man kirurgisk behandler sygeligt fede mennesker. Men man ødelægger jo også livskvaliteten for mange af de mennesker. Man har dog ikke rigtig forsøgt med andre metoder. Jo, færre kalorier og mere motion, men det er ikke nogen behandling.
Tænk hvis man investerede lidt milliarder i behandling af fede mennesker, så kunne man mangefold tjene pengene hjem ved at få sunde og glade mennesker, som udførte mere arbejde. Og det er så nemt at give tilbuddet, men når nogen så gør det i Æbeltoft føler man sig såret og kritiserer det.
Hans Olsen

Ansvar for egen sundhed

Som een der selv har kæmpet med vægten (og vundet), vil jeg ønske alle Ebeltoftborgere held og lykke med at holde fast i deres livsstilsændring fremover. Det kan sagtens lade sig gøre :-)
Det der efter min egen erfaring er vigtigt er, om man selv tager ansvar for sin sundhed, og vælger: aldrig mere at være fed!
Når man har opnået det vægttab man gerne ville, er det let at tabe fokus. Det bliver hurtigt en vane at motionerer mindre, spise lidt mere, ligesom man let glemmer, hvilke fødevare der gav stor nydelse og mæthed i forhold til kalorierne.
Jeg vil opfordre alle, der har opnået et vægttab, til at lave en skriftlig status for sig selv:
- Hvilke ulemper/sygdomme er jeg fri for efter mit vægttab
- Hvikle fordele i hverdagen har mit vægttab betydet
- Er jeg en gladere person nu, og hvad betyder det for mig
- Hvilke madvare spiste jeg for at tabe mig (og hvor meget)
- Hvilke ting måtte jeg undvære at spise
- I hvor høj grad var motion en del af resultatet
Tag også nogle beslutninger for dit fremtidige liv, og skriv også dem ned, fx:
- Min idealvægt fremover er: xx kg
- Hvis jeg kommer 2 kg over idelavægt, er det slut med alt usundt til jeg kommer ned igen
- Jeg vil mindst motionerer xx timer om ugen
- Jeg vil have noget sundt med på arbejde hver dag, så jeg ikke falder for fristelser
- Jeg vil aldrig spise slik/kage/is, når jeg er alene, kun når jeg ikke kan være bekendt at sige nej
Hvis medlidenheden så melder sig, eller bukserne måske strammer lidt, kan man tage listen frem og igen finde motivationen til den sunde livsstil.
Held og lykke :-)
\Kim
 
 
 

Seneste fra Krop & Sundhed

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video