Forsker: Salt og fedt skader ikke hjertet - det gør kulhydrater
Kilde: 
03 marts 2017

De fleste af os er vokset op med kostpyramiden, som viser, at vi skal spise masser af kulhydrater, men knap så meget fedt og salt.

Men måden, kostpyramiden er blevet opbygget på, er netop blevet angrebet af den anderkendte hjerteforsker fra McMaster University Medical School, Salim Yusuf , som mener, at vi gør det helt forkert. Det skriver politiken.dk.

På baggrund af et studie med over 200.000 mennesker, der endnu ikke er publiceret, fremlagde forskeren på konferencen Cardiology Update 2017, at det er kulhydraterne, der er de store syndere.  

Cardiology Update er en konference, hvor hjerteforskere fra hele verden samles og præsenterer deres nyeste forskning.

»Retningslinjerne har været: Reducér dit indtag af fedt, og øg dit indtag af kulhydrat. Det har formentlig gjort skade,« fortalte Salim Yusuf under sit foredrag, som er baseret på hans nye studie, ifølge politiken.dk.

I det nye studie fandt Salim Yusuf frem til, at folk, der spiste mindre fedt, havde højere risiko for at få hjertesygdomme.

»Vi havde en stor overraskelse i vente: Vi fandt nemlig, at et større indtag af fedt var beskyttende mod hjertesygdomme. Mættet fedt er neutralt og måske lidt beskyttende. Enkelt-umættet fedt, som findes i olivenolie og rapsolie og er en del af Middelhavsdiæten, udviser klare fordele. Flerumættet fedt er neutralt«, fortæller Salim Yusuf, ifølge politiken.dk.

Han kritiserer også anbefalinger om mælk med lavt fedtindhold, fordi fedtet virker beskyttende over for hjertesygdomme, og han mener, at der mangler beviser, der bekræfter anbefalingerne.

Ifølge Salim Yusuf, skyldes anbefalingerne, at mættet fedt får den ’dårlige’ kolesterol, LDL, til at stige, hvilket har fået forskere til at antage, at mættet fedt er dårligt for hjertet.

Men det ’gode’ kolesterol, HDL, stiger også, når vi spiser mættet fedt, og forskere har efterfølgende haft svært ved at bevise, at umættet fedt skulle være dårligt for hjertet.

»Fundamentalt er nogle fedtstoffer gode, nogle er neutrale, men det er kulhydrater, der er det værste,« fortæller Salim Yusuf, ifølge politiken.dk.

Samtidig viser et nyt studie, og nogle af Salim Yusufs egne undersøgelser, at salt heller ikke er så skadeligt, som vi går og tror. Han har fundet frem til, at man sagtens kan spise op mod 12,5 gram salt om dagen uden problemer.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.