Forsker: Glutenfri diæt bør kun spises af glutenallergikere
Kilde: 
03 maj 2017

Indtagelse af gluten øger ikke risikoen for hjerte-kar-sygdomme på længere sigt, skriver medpagetoday.com. Og mennesker, der ikke lider af glutenallergi, bør ikke følge en glutenfri diæt.

Det konkluderer et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet The BMJ. 

For folk, som ikke lider af glutenallergi, kan en glutenfri diæt nemlig betyde, at de indtager mindre fuldkorn. Og fuldkorn har forskellige fordele for hjertet, skriver forfatterne bag det nye studie. Dermed kan et afvejet glutenindlag faktisk kobles til en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.

»I de senere år har nogle madfirmaer og bøger om forskellige diæter fremsat idéen, at gluten er skadeligt, og at begrænset glutenindtag derfor gavner helbredet. Vores data viser, at det ikke er tilfældet, og at det faktisk kan være skadeligt (at holde sig fra gluten, hvis man ikke er allergiker, red.), fordi et lavt indtag af gluten ofte medfører et lavere indtag af fuldkorn, som ellers nedsætter risikoen for hjertetilfælde,« siger medforfatter på studiet, Andrew T. Chan, MD, fra Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School, til medpagetoday.com.

Derfor vil Andrew T. Chan ikke anbefale en glutenfri diæt til andre end dem, som lider af cøliaki (glutenintolerans), eller har andre symptomer, som med sikkerhed er relateret til gluten.

Det nye studie er baseret på 64.714 kvinder og 45.303 mænd, der ikke har en historik med hjerte-kar-sygdomme. Alle deltagere udfyldte i 1986 et semikvantitativt kost-spørgeskema, som blev opdateret hvert fjerde år indtil 2010. Forsøgspersonerne blev fulgt, ind til de udviklede hjerte-kar-sygdomme, døde eller indtil 2012.

»Læger og kostvejledere bør vejlede deres patienter i, at et begrænset glutenindtag ikke er gavnligt for hjertet og ikke skal ses som et alternativ til en afbalanceret diæt med et højt indhold af fuldkorn,« siger Andrew T. Chan til medpagetoday.com.

Til studiets begrænsninger hører blandt andet, at det ikke var muligt at vurdere, om gluten var til stede i spormængder i visse fødevarer. Ifølge Andrew T. Chan er det ikke muligt at afgøre årsag og virkning, fordi forsøgspersonerne ikke blev tildelt særlige diæter.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.