Annonceinfo

Er det mors eller fars skyld, hvis du bliver skaldet?

VideoI mange familier er der en uskreven regel om, at det er okay at give mor skylden, hvis noget ikke går som det skal. Men når det kommer til hårtab, kan det godt være, du skal holde lidt igen med beskyldningerne mod din mor.

Videoen stammer fra AsapSCIENCE

Når et menneske bliver skabt, nedarver det kromosomer fra både dets far og mor.

En kvinde har to X-kromosomer, mens mænd har både et X- og et Y-kromosom. En mand har fået Y-kromosomet fra sin far og X-kromosomet fra sin mor, mens kvinden har fået et X-kromosom fra hver af sine forældre. 

Gen på X-kromosom spiller stor rolle i hårtab

På X-kromosomet finder man et gen, der spiller en stor rolle i forhold til hårtab. Hvis en kvinde har genet på et af sine kromosomer, vil der være 50 procent sandsynlighed for, at hendes søn arver det. Fordi manden kun har ét X-kromosom, vil det være synligt på hans hoved, hvis han arver genet fra sin mor.

En kvinde skal derimod have hårtabsgenet på begge sin X-kromosomer, før hun begynder at tabe håret, når hun bliver ældre. Hvis hun har det, vil hun med sikkerhed også give genet videre til sine børn – uanset deres køn.

Læs også: Hvorfor bliver mænd skaldede?

Hvis din morfar var skaldet, kan du altså være sikker på, at din mor i hvert fald har genet på et kromosom, fordi hun har fået et X-kromosom fra sin far, men du kan ikke være sikker på, at din mor har givet genet videre til dig.

Fars gener kan også have en finger med i spillet

Men ud over de gener, der afhænger af køn, har mange studier vist, at der findes hårrelaterede gener, der også findes på Y-kromosomet. Som videoen ovenfor også viser, så er det ikke kun mors skyld, hvis du som mand bliver skaldet.

Læs også: Derfor bliver kroppen ældre

Andre studier har tilmed vist, at der også kan være sammenhæng mellem hårtab og motion, alder og stressniveau – så selvom alle i din familie er skaldede, behøver det ikke betyde, at du også bliver det, når du bliver ældre.

Gråt hår i en tidlig alder

Interessant mht. at motion og stressniveau har en indvirkning. Jeg tænker på, at man jo har hørt om folk, der er blevet gråhåret i en tidlig alder pga. stress eller et hårdt liv. Jeg ved dog ikke, om det bare er en skrøne.

Indlæg slettet, bruger blokeret

Et indlæg er slettet, og brugeren blokeret, da der var tale om en kommerciel bruger. Dette er ikke tilladt jf. vores debatregler: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Redaktionen

Dig selv,

Alt hvad Vi gør og oplever, er dybest set Vor egen skyld,
og betinget af hvor Vi aktuelt befinder Os på udviklingsstigen.
Det er en overfladigsk betragtning, at 'mænd skifter køn',
vekslen ml. køn hører til en overordnet rytme/kredsløb, som livs-enhederne er underkastet,
grundrytmen i Vor evige skæbne.

Transkønnede

Kvinder der skifter køn (transmænd), kan også tabe håret og får mandligt hårtab. Det kan ske kun få år efter, de er begyndte på testosteron behandling.
Andre taber ikke håret.

Mænd der skifter køn til kvinder (transkvinder), og får testosteron blokker, eller får fjernet testiklerne får ikke hårtab, hvis det sker tidligt nok. (Nogen får hormonblokker tidligt, fra ca. 12-årsalderen, og får kvindelige hormoner kort derefter, kun i udlandet, andre fra omkring 20-årsalderen). Men hvis de er begyndt at tabe håret, stopper hårtabet efter at de begyndt på hormonbehandling..

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg