En skål havregryn om dagen gør underværker for børn
16 maj 2017

To deciliter havregryn eller tre-fire skriver rugbrød om dagen giver børn lavere blodtryk og lavere kolesteroltal, viser en ny undersøgelse af forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet (KU). Det skriver KU i en pressemeddelelse.

Det nye, danske studie er publiceret i tidsskriftet Journal of Nutrition.

I undersøgelsen deltog 713 børn i alderen 8-11 år fra 9 skoler på Sjælland og Lolland-Falster. I syv dage fik børnene taget blodprøver, blev målt og vejet, fik undersøgt deres kropssammensætning i en helkropsskanner og fik målt deres fysiske aktivitet. Samtidig blev det registreret, hvad børnene spiste.

»Vi kan se, at jo mere fuldkornshavre børnene spiser, jo slankere er de, og jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal,« siger hovedforfatter af studiet og lektor på Københavns Universitet, Camilla Trab Damsgaard, i pressemeddelelsen. 

»Både et højt indtag af fuldkornshavre og fuldkornsrug - som vi især får fra rugbrød - er desuden koblet til en bedre insulinfølsomhed hos børnene. Det kan måske på lang sigt beskytte dem mod sukkersyge,« fortsætter hun. 

Indtaget af fuldkorn kan dog også overdrives, og derfor anbefales det at spise 40-60 g fuldkorn om dagen.

Man har længe haft en opfattelse af, at havregryn er sundt, men alligevel er det først nu blevet videnskabeligt testet på børn. Og forskningen tyder på, at det nedsætter risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdomme senere i livet allerede at spise sundt i barndommen.

»Vi ved, at børn, der har forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og er overvægtige også har en forøget risiko for at have de samme problemer som voksne. De sunde vaner er derfor vigtige allerede i barndommen,« siger Camilla Trab Damsgaard i pressemeddelelsen.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.