Den canadiske studerende, David Asper, har gjort en opdagelse, der bygger videre på den første kreatur-vaccine mod E. coli-varianten O157.
Denne bakterie blev første gang påvist i forbindelse med et stort udbrud i USA i 1982. Smitten blev sporet til hamburgerkød og bakterien er derfor også blevet kaldt ‘hamburger-bakterien’.
Dyr er ofte raske bærere af disse bakterier, og de er gerne den oprindelige kilde til udbruddene. Dyrene udskiller bakterierne i afføringen, og disse spredes så videre i miljøet.
Potters vaccine forhindrer den sygdomsfremkaldende E. coli-bakterie fra at fæstne sig til dyrenes indvolde og sprede sig.
Producerer kraftig giftstof
E. coli O157 er den almindeligste E. coli-variant i Nordamerika, men er blot én af mange hundrede forskellige typer på verdensplan, som kan forårsage sygdomme ved at de producerer en meget kraftigt type giftstof, som kaldes shiga-toksiner.
Disse E. coli-varianter, som forskerne kalder STEC, kan forårsage alt fra milde til livsfarlige infektioner hos mennesker, i modsætning til de ufarlige E. coli-bakterier, som lever naturligt i tarmene hos alle varmblodige dyr og mennesket.
»Lige i øjeblikket er STEC-bakterier den almindeligste årsag til nyresvigt blandt børn rundt om i verden, og de rammer også voksne,« skriver Asper i en pressemeddelelse.
Skal gennem omfattende testforløb
Ved hjælp af finansiering fra blandt andet medicinalfirmaet Bioniche og flere statslige institutioner har Asper nu udviklet en vaccineprototype, som beskytter kreaturer mod en række STEC-bakterier.
Vaccinen har indtil nu været igennem indledende forsøg på mus og kreaturer, men den skal også gennem mere omfattende undersøgelser, før den eventuelt kommer på markedet.
Dette testforløb kan tage mellem 3 og 5 år.
»Et af de steder hvor denne vaccine virkelig kan gøre en forskel er i Argentina, hvor de har ti gange så mange tilfælde af E. coli som vi har her i Canada,« siger Asper.
I 1996 blev over 10.000 japanske skolebørn syge fordi de fik serveret grøntsager med shiga-toksinproducerende E. coli-bakterier.