DTU: Fiskeolie er ikke rådden
DR1-programmet 'Kontant' såede for nylig tvivl om kvaliteten af fiskeolie. I videoen herunder giver DTU Fødevareinstituttet programmet modsvar og forklarer, hvordan man producerer og renser fiskeolie.

DR 1's program 'Kontant' handlede den 13. november 2012 om harske fiskeolier.

Programmet satte spørgsmålstegn ved produktionen og kvaliteten af fiskeolier på det danske marked.

(Læs også artiklen, som Videnskab.dk skrev i den forbindelse: 'Hvordan får man omega-3 uden at spise harsk fiskeolie?')

Nu kommer DTU Fødevareinstituttet med et modsvar. I en udsendelse fra Danskernes Akademi og i et fagligt notat om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie, svarer de på flere af de spørgsmål, som tv-programmet stillede i november sidste år. Det skriver Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Fiskeolier skal være lavet af friske fisk

Ifølge DTU, stiller EU krav til fiskeolier, der skal spises af mennesker. De skal være lavet af friske fisk, så de er egnede til mennesker.

EU stiller krav både til opbevaring og hvor lang tid, der må gå før anvendelse.

Når fiskeolie bliver lavet, bliver alle mikroorganismer fjernet fra råolien.

Fiskeolie til mennesker gennemgår også en oprensningsproces, som skal fjerne forskellige andre uønskede stoffer i olien – for eksempel jern, kviksølv og dioxiner. Og ikke mindst frie fedtsyrer, som ellers giver olien en bitter smag, og gør den mere tilbøjelig til at harskne.

Fakta

Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.

Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

»Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden,« påpeger professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Fiskeolie er sundt for hjernen

Fiskeolier har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som de sidste 30 år har vist sig at have en gavnlig effekt på vores sundhed.

Forskerne mener, at fedtsyrerne kan hjælpe med at forebygge udvikling af hjertekarsygdomme, og at de kan virke blodtrykssænkende og reducere fedtindholdet i blodet.

Omega-3 fedtsyrerne spiller derudover en vigtig rolle for vores hjernes funktion og for at bibeholde et normalt syn.

Selv harsk fiskeolie indeholder ifølge videoforedraget fra DTU fødevareinstituttet stadig størstedelen af de sundhedsgavnlige stoffer.

Store mængder harsk fiskeolie kan være skadeligt

Videnskabelige undersøgelser peger imidlertid på, at de stoffer, som dannes, når en fiskeolie bliver harsk, kan have sundhedsskadelige effekter i en vis koncentreret dosis.

»Hvor harsk en olie må være, før den eventuelt giver sundhedsmæssige problemer hos mennesker, som dagligt tager fiskeolie som kosttilskud, mangler vi præcis viden om. DTU Fødevareinstituttet vurderer dog på baggrund af vores nuværende viden, at de fiskeolier, vi har undersøgt for Kontant, ikke er sundhedsskadelige i de doser, forbrugerne tager dem,« siger Charlotte Jacobsen.

»Producenterne af fiskeolie bør sikre, at de fiskeolier, forbrugerne køber, er af den bedst mulige kvalitet og fremstillet efter optimale udvindings- og oprensningsmetoder, som både fjerner mikroorganismer og uønskede stoffer – deriblandt dem, som gør olien harsk,« tilføjer DTU-professoren.