Annonceinfo

Derfor lugter hvidløgsånde så ulækkert

VideoHvidløgsånde lugter slemt, og dunsten hænger ofte ved i lang tid. Her får du forklaringen på hvorfor, og hvad man kan gøre ved den fæle ånde.

Takker du også nej til hvidløg, hvis du skal i byen senere? Du er nok ikke den eneste. Hvidløg har det nemlig med at efterlade en fæl ånde, som gerne varer ved helt til morgenstunden næste dag.

Men hvorfor er det lige, hvidløg efterlader ildelugtende skyer af død og ødelæggelse i din mund?

Forskerne fra den amerikanske forskningsorganisation, American Chemical Society, kigger nærmere på, hvilken kemi der ligger bag hvidløget i videoen øverst i artiklen.

Du sveder, ånder og tisser hvidløg

Hemmeligheden bag hvidløgets lugt ligger i kemien. Hvidløg lugter faktisk først, når det hakkes i stykker. Her bliver stoffet alliin til allicin, som lugter. Når vi indtager hvidløg, bliver stoffet allicin delt op i fire andre stoffer, som hver især bidrager til hvidløgsånden.

Et af de stoffer hedder allyl methyl sulfid, og det tager lang tid om at nedbrydes. Derudover udskilles det ildelugtende stof både i sved, ånde og urin, når man har spist hvidløg.

Men hvidløg indeholder også en masse god kemi, der er sund for helbredet. Det skyldes, at hvidløg indeholder sulfider, som virker bakteriedræbende. 

Hvis du på trods af sundhed og smag stadig frygter at jage omgangskredsen væk med din hvidløgsånde, så anbefaler forskerne bag videoen at spise persille eller drikke mælk.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg