Annonceinfo

D-vitamin forlænger livet

En type af D-vitamin kaldet D3 får ældre kvinder til at leve længere. Det viser en dansk gennemgang af al videnskabelig litteratur på området.

Vitaminet D3 får ældre kvinder til at leve lidt længere. Forskerne kan ikke udelukke, at D-vitaminet har samme effekt på yngre mennesker. (Foto: Colourbox).

Ældre kvinder, der dagligt indtager en portion D3-vitamin, lever længere, end dem der ikke gør.

Det viser et nyt dansk såkaldt ’metastudie’, der er en systematisk gennemgang af hele den videnskabelige litteratur. Forskerne har gennemgået alle forsøg, hvor man har givet D-vitamin til raske mennesker - såkaldt randomiserede kliniske forsøg - og har sammenlignet effekten med en placebopille eller ingen behandling.

»Vi finder en lille, men signifikant effekt på dødeligheden blandt ældre kvinder. Vi kan konstatere, at kvinder, der har passeret klimakteriet, og som får et dagligt D-vitamin-tilskud, lever lidt længere, end kvinder der ikke får D-vitamin,« fortæller overlæge Christian Gluud, der er leder af forskningscentret Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet. Metastudiets resultater blev for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Cochrane Reviews'.

Endnu uvist om D-vitamin også forlænger unges liv

Sammen med sine kolleger har han gennemtrawlet videnskabelige databaser, hvor de har identificeret 37 store videnskabelige forsøg med ialt 75.000 forsøgsdeltagere, hvoraf størstedelen er ældre kvinder over 60.

Forskerne ved endnu ikke, om D-vitamin også har en livsforlængende effekt på mænd og yngre mennesker. De har en idé om, at især unge mennesker, der ikke får nok sol eller tilstrækkelig D-vitamin via kosten, kunne have glæde af et dagligt tilskud D-vitamin, men det kræver ny forskning at få det endeligt afklaret.

Kun én af fire slags D-vitamin virker

Fakta

Man bruger normalt betegnelsen vitamin om organiske stoffer, der skal tilføres kroppen udefra, fordi vi ikke selv kan danne dem. Da man godt kan danne D-vitamin i huden, ville det i virkeligheden være mere korrekt at kalde det et provitamin end et vitamin. Et provitamin er et forstadie til et vitamin.

Det nye metastudie afslører, at det ikke er ligegyldigt, hvilken form for D-vitamin de ældre mennesker indtager.

I alt findes  fire slags D-vitamin: alfacalcidiol, calcitriol, D2 og D3, og Christian Gluud og hans kolleger var interesseret i at finde ud af, om samtlige former havde livsforlængende effekt, eller om den kun var bundet op på nogle af dem.

»Vi fandt kun en livsforlængende effekt for vitamin D3. De forsøgspersoner, der indtog dette D-vitamin over en 2-årig periode, havde i gennemsnit en dødelighed, der var seks procent lavere, end dem der ikke fik et tilskud,« siger Christian Gluud.

De piller, man kan købe på apoteket og i supermarkederne, indeholder netop D3-vitaminet.

Klar effekt efter solidt tjek 

Forskernes konklusion styrker teorien om, at D-vitamin er godt for kroppen, men det er første gang at man kan dokumentere, at det ligefrem kan forlænge levetiden.

Fakta

Vitamin D3 eller cholecalciferol dannes i menneskekroppen. Det opstår under huden, når 7-dehydrocholesterol reagerer med ultraviolet lys. Denne stråling findes i sollys, når solen står så højt over horisonten, at UVB kan trænge igennem atmosfæren. I visse dele af verden, specielt mod nord, er den samlede, naturlige D-vitamintilførsel i reglen ikke tilstrækkelig hen på vinteren. For at modvirke dette tilsætter man i nogle lande visse typer fødevarer.

Christian Gluud og hans kolleger påpeger, at de har brugt de stærkeste statistiske værktøjer til at nå frem til deres resultater.

»Vi udsatte denne litteratur for den mest restriktive statistiske analyse, man kan forestille sig, men finder alligevel en klar effekt,« siger overlæge, ph.d. Jørn Wetterslev, der er forskningsleder på Copenhagen Trial Unit.

D-vitamin hjælper også på meget andet

Det nye studie peger altså på en virkning, men siger ikke noget om, hvad den biologiske mekanisme er. Forskerne har dog nogle kvalificerede bud.

»Der er en høj risiko for hoftebrud, når man er en ældre kvinde, fordi der opstår knogleskørhed, og hoftebrud er én af de faktorer, der bidrager til dødeligheden. D-vitamin-tilskud styrker knoglestrukturen. Flere forsøg har vist, at D-vitamin giver færre knoglebrud hos ældre, og at bruddene bliver mindre alvorlige,« siger Jørn Wetterslev.

D-vitamin har dog også mange andre effekter på kroppen, der sandsynligvis kan påvirke dødeligheden. Flere studier viser f.eks., at D-vitamin styrker hjertekredsløbet og forebygger hjertekarsygdomme, samt at vitaminet forebygger cancer.

D-vitamin styrker immunforsvaret
citatVi kan ikke pege på den dosis, der er den mest hensigtsmæssige. Spørgsmålet er vigtigt, fordi man ved at spise for meget D-vitamin får en øget risiko for bl.a. nyresten. Det er noget af den forskning, der skal komme fremover
- Jørn Wetterslev.

I det hele taget ser vitaminet ud til at spille en central rolle i kroppens immunforsvar, så det er toptunet til at kunne bekæmpe sygdomme.

»Uanset hvad årsagen er, så viser vores studie, at et tilskud D-vitamin forlænger ældre kvinders liv, og jeg vil derfor anbefale ældre kvinder at tage en snak med deres læg,e om de skal tage et vitamin D3- tilskud,« slutter Christian Gluud.

Videnskab.dk har forelagt resultaterne for professor og overlæge dr. med. Arne Astrup, professor på Københavns Universitet, der selv forsker i D-vitaminets sundhedfremmende effekter. Han mener, at studiet er interessant.

»Analysen finder, at kosttilskud med vitamin D nedsætter dødeligheden hos ældre, primært institutionsanbragte kvinder. Effekten er ikke voldsom, men selv 10 procent er vigtig. Ældre er jo netop en gruppe, som vi ved lider at vitamin D-mangel, så det understreger vigtigheden af, at alle ældre får vitamin D, eventuelt i form af en vitaminpille med op til 800 IU dosis vitamin D,« siger Arne Astrup.

Læs også: D-vitamin-studier om mænd bliver tilbageholdt

Forskerne fandt studierne i videnskabelige databaser

Christian Gluud og hans kolleger opstøvede alle gennemførte studier om D-vitamins effekter ved et gennemgå en lang række internationale databaer, såsom de internationale Cochrane Library, PubMed, samt det europæiske EMBASE, den sydameriaknske database LAILACS samt Science Citation Index Expanded. Endelig har forskerne søgt i Confrence Proceeding Citations Index. Alle D-vitamin-forsøg frem til januar 2011 er medtaget.

I alt 37 forskningsprojekter indgår i forskernes metastudie. Syv af disse studier er fra 1990’erne mens de resterende forsøg er fra 2000 og opefter.

Re: Protein

Jeg frygtede at jeg ville få problemer, d.v.s. en slags nedtur, men det skete ikke. Jeg blev sat af holdet fordi man mente at jeg var begyndt at udvikle prostatakræft og jeg var til undersøgelse på Roskilde sygehus, hvor man ikke mente at det var tilfældet - noget med PSA-tal og om man har vandladningsbesvær. Jeg tror nu snarere at det var fordi jeg ikke længere var interessant som forsøgskanin. Men det er helt i orden, idet jeg ikke ser nogen grund til at fortsætte med medicin, hvis det ikke er nødvendigt. Man forskede også i bivirkninger som angst, depression og aggression, men det har jeg ikke mærket noget til. I en periode på 2 mdr. fik jeg sat min dosis op til 3 x 40 mg pr døgn og det var ikke rart, idet jeg blev meget rastløs. Jeg har ikke haft noget hårtab i den forbindelse.

Jeg har også taget kreatin, der skulle gøre det muligt at træne mere intensivt, men det syntes jeg heller ikke havde nogen virkning.

Lige nu går det rigtigt godt, idet jeg er sluppet af med nogle ledsmerter og har en svag fremgang, bl. a. bryst og skuldre, hvor jeg bruger håndvægte liggende på en skråbænk. Det øgede volumen vil formentlig bevirke at jeg til foråret ikke kan passe den læderdragt jeg fik skræddersyet af Dragt-designeren i 2010, hvor jeg købte en ny motorcykel Suzuki SV 1000 S. Den blev syet for stramt efter min smag og der er grænser for hvor meget læder kan strække sig.

Protein

Jeg har nu stor glæde af mit pulver - som jeg dog køber af et andet dansk firma: Bodylab da jeg foretrækker protein fra danske køer - sammen med keratin giver det lige de ekstra cm.

Vedr. testosterone fik du ikke problemer da du stoppede eller begyndte din krop at producere det selv igen? Hårtab?

Best buy.

En styrkeløfter som jeg vægtræner med anbefalede mig at tage D-vitamin sammen med Bio-Zink (skulle indtages om aftenen). I november 2011 købte jeg hos Matas 300 stk. D-vitaminer, mrk. Lekaform, 35 mcg pr. tablet, kr. 81,-, d.v.s. kr. 0,27 pr. tablet. Bio-Zink fra Pharma Nord, 90 tabletter for kr. 49,-, indhold pr. stk. 15 mg Zinkglukonat, hvilket skulle svare til 150 pct af anbefalet daglig dosis.

Jeg har tidligere købt masser af proteinpulver hos www.getbig.dk, 5 kg for kr. 649,-, hvilket ikke kan fås biligere andre steder, men jeg havde ikke indtryk af at det havde nogen større effekt, så det er jeg holdt op med.

Derimod var der en vis effekt, da jeg i en periode på ca. 2,5 år, fra år 2002 indtog en daglig dosis af 2 x 40 mg testosterone undecanoate, mrk. Restandol, idet jeg havde tilmeldt mig som forsøgskanin hos professor Svend Lindenberg på Herlev hospitals fertilitetsklinik. Man forskede i om mænd ligesom kvinder har en overgangsalder. Og det tror jeg faktisk at de har. Jeg følte at jeg havde en krise, som medicinen hjalp mig igennem. Der var ikke tale om at jeg blev en stor bodybuilder, men jeg kunne mærke det når jeg cyklede. Jeg behøvede ikke at geare ned op ad bakke som tidligere. Der var virkelig drøn på liggehønen. En euforisk fornemmelse. Selvfølgelig var jeg klar over at jeg ikke kunne deltage i konkurrencer, da det er doping, men det interesserer mig heller ikke.

IU/IE og mcg

Artiklen bruger IU (IE) som måleenhed men på de fleste pilleglas bruges gerne mcg/µg - en hurtig omregning: 800 - 1000 IE = 20 - 25µg.

En enkelt pille indeholder typisk mellem 25 - 30µg - svarene til ca. 1000-1200 IE.

Så en enkelt pille skulle være nok iflg. artiklen - enkelte skal dog have lidt mere - jeg anbefaler at man først får taget en prøve hos sin læge så D-niveauet kan bestemmes og den endelige daglige dosis D3 kan fastsættes korrekt.

Bemærk at det også fremgår af artiklen at der er forskellige typer D i handlen - så check først om der står Vitamin D3 eller cholecalciferol på glasset før du køber - og prøv lige supermarked først da apoteket gerne tager 50-65,- for et glas med 100 stk. - Der er ofte tilbud i supermarked og man kan nemt finde 200 stk. til ca. 50,-

Dårlig nyhet

Siden gamlehjem allerede er overfyllt med gamle damer som har langt overskredet 'Best før:'-datoen, så er det heller liten grunn til oppfordring til at de skal være i live ennå lenger.
Selve alderen behøver ikke vøre et problem, men når det eneste som kan sies om dem er at de ikke er døde, så er vel døden verdigere?

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg