Annonceinfo

Akne kan øge selvmordsrisiko

Svenske forskere har fundet en sammenhæng mellem selvmord og akne. Statistikker om det kontroversielle aknemiddel Roaccutan indgik også i studiet, uden at der dog kunne dokumenteres en klar forbindelse.

Emner: ,
Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Mange unge plages af akne. Det er velkendt, at lidelsen kan give mere eller mindre alvorlige former for psykosociale problemer.

Samtidig har Roaccutan, der er det eneste effektive middel mod rigtig svær akne, ofte stået for skud.

I fjor fik 7450 svenske patienter midlet, der er kendt for bivirkninger som tørre øjne, hårtab, påvirkning af leveren, kolesteroltal og muskler, men som også kan virke skadeligt på fostre.

Roaccutan har primært været under beskydning i forbindelse med rapporter om psykiske bivirkninger og risiko for selvmord.

Dyreforsøg har givet adfærdsændringer, imens flere forsøg dog peger i vidt forskellige retninger.

Nu forsøger ny svensk forskning at kaste lys over sammenhængende.

Flere selvmord

»Ved alle patienter med slem akne, bør man holde øje med deres psykiske helbred,« konkluderer lægemiddelsepidemiolog Anders Sundström fra Karolinska institutet i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Det skriver Dagens Nyheter.

Forskerne har samkørt data om 5700 svenskere, der fik Roaccutan i firserne, med patientregisteret og dødsårsagsregisteret.

I alt forsøgte 128 af personerne at tage deres eget liv, og 24 begik selvmord i perioden 1980 til 2001.

Selvom forskningsresultaterne ikke ligefrem er statistisk krystalklare, var selvmordsrisikoen for gruppen alligevel højere end for gennemsnitsbefolkningen.

Samtidig observerede forskerne, at risikostigningen begyndte allerede inden personerne fik Roaccutan.

Klare svar mangler

»Tendensen er ganske håndgribelig. Den svære akne i sig selv må spille en meget vigtig rolle i årsagen til selvmord, « siger Anders Sundström fra Karolinska institutet til Dagens Nyheter.

Hvorvidt årsagen er aknen i sig selv eller eksempelvis noget genetisk, giver studiet dog ikke svar på.

Selvmordsrisikoen var på sit højeste seks måneder efter Roaccutan-behandlingen var afsluttet.

Det kan være en effekt af midlet - eller have en helt anden årsag. Måske havde behandlingen ikke hjulpet. Måske havde den, men uden at selvværdet eller det sociale liv var forbedret. Heller ikke det giver resultaterne noget svar på.

Journalistisk rod

Det virker kontraintuitivt at artiklen ender med flere forskellige forklaringer på hvad årsagen til selvmordene kan være, mens overskriften giver ét (mere eller mindre) klart svar på hvorfor der begåes selvmord.
 
Spørgsmålet er om akne giver flere selvmord, aknemedicin giver mere selvmord eller om der er andre årsager. Så er det dumt at have den ene mulige konklusion i overskriften...

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Videnskaben bag: »Ikke i aften, skat, jeg har hovedpine!«

  Smerter kan rent faktisk give kvinder mindre lyst til sex. Samtidig ser smerte ikke ud til at påvirke mænds lyst overhovedet, viser et nyt studie i mus. Er der rent faktisk en videnskabelig forklaring bag verdens ældste undskyldning i soveværelset?
 • Grønt og groft mod for tidlig fødsel

  Et dagligt kosttilskud med korn, frugt og grønt og fisk, beskytter mod for tidlig fødsel, også selvom den gravide spiser en del usund mad.
 • Store opdagelser: Cellelæren – alt levende består af celler

  Tre videnskabsmænd fra vidt forskellige områder af biologien, inden for 1855 til 1860 udgav alle banebrydende værker, hvor de argumenterede for livets uophørlige kontinuitet. Livet, påpegede de, udgør et kontinuum, som videreføres fra celle til celle, fra organisme til organisme og fra art til art.
  Bringes i samarbejde med 50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab
Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste blogindlæg

Annonceinfo