Annonceinfo

Akne kan øge selvmordsrisiko

Svenske forskere har fundet en sammenhæng mellem selvmord og akne. Statistikker om det kontroversielle aknemiddel Roaccutan indgik også i studiet, uden at der dog kunne dokumenteres en klar forbindelse.

Emner: ,
Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Mange unge plages af akne. Det er velkendt, at lidelsen kan give mere eller mindre alvorlige former for psykosociale problemer.

Samtidig har Roaccutan, der er det eneste effektive middel mod rigtig svær akne, ofte stået for skud.

I fjor fik 7450 svenske patienter midlet, der er kendt for bivirkninger som tørre øjne, hårtab, påvirkning af leveren, kolesteroltal og muskler, men som også kan virke skadeligt på fostre.

Roaccutan har primært været under beskydning i forbindelse med rapporter om psykiske bivirkninger og risiko for selvmord.

Dyreforsøg har givet adfærdsændringer, imens flere forsøg dog peger i vidt forskellige retninger.

Nu forsøger ny svensk forskning at kaste lys over sammenhængende.

Flere selvmord

»Ved alle patienter med slem akne, bør man holde øje med deres psykiske helbred,« konkluderer lægemiddelsepidemiolog Anders Sundström fra Karolinska institutet i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Det skriver Dagens Nyheter.

Forskerne har samkørt data om 5700 svenskere, der fik Roaccutan i firserne, med patientregisteret og dødsårsagsregisteret.

I alt forsøgte 128 af personerne at tage deres eget liv, og 24 begik selvmord i perioden 1980 til 2001.

Selvom forskningsresultaterne ikke ligefrem er statistisk krystalklare, var selvmordsrisikoen for gruppen alligevel højere end for gennemsnitsbefolkningen.

Samtidig observerede forskerne, at risikostigningen begyndte allerede inden personerne fik Roaccutan.

Klare svar mangler

»Tendensen er ganske håndgribelig. Den svære akne i sig selv må spille en meget vigtig rolle i årsagen til selvmord, « siger Anders Sundström fra Karolinska institutet til Dagens Nyheter.

Hvorvidt årsagen er aknen i sig selv eller eksempelvis noget genetisk, giver studiet dog ikke svar på.

Selvmordsrisikoen var på sit højeste seks måneder efter Roaccutan-behandlingen var afsluttet.

Det kan være en effekt af midlet - eller have en helt anden årsag. Måske havde behandlingen ikke hjulpet. Måske havde den, men uden at selvværdet eller det sociale liv var forbedret. Heller ikke det giver resultaterne noget svar på.

Journalistisk rod

Det virker kontraintuitivt at artiklen ender med flere forskellige forklaringer på hvad årsagen til selvmordene kan være, mens overskriften giver ét (mere eller mindre) klart svar på hvorfor der begåes selvmord.
 
Spørgsmålet er om akne giver flere selvmord, aknemedicin giver mere selvmord eller om der er andre årsager. Så er det dumt at have den ene mulige konklusion i overskriften...

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Krop & Sundhed

  • A-mennesker er gladere og mere strukturerede

    Morgenmennesker springer ikke blot veloplagte op fra dynerne, før alarmen ringer. De har mere orden i deres ting og er mere strukturerede. Hvor meget og hvornår, vi arbejder, kan have betydning for, om vi bliver mere som B-mennesker.
  • Test: Hvad ved du om psykisk sygdom?

    Hvad ved vi danskere egentlig om psykiske lidelser? Er vi så fordomsfri eller -fulde, som vi selv går rundt og tror? Videnskab.dk tester din viden. Hvis du tør.
  • Forskere: Pollen er muligvis skyld i selvmord

    Forskere fra Aarhus Universitet har fundet en kobling mellem mængden af pollen i luften og antallet af selvmord i Danmark. Resultatet bliver dog mødt med en del forbehold fra andre forskere.
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo
Annonceinfo