Annonceinfo

Akne kan øge selvmordsrisiko

Svenske forskere har fundet en sammenhæng mellem selvmord og akne. Statistikker om det kontroversielle aknemiddel Roaccutan indgik også i studiet, uden at der dog kunne dokumenteres en klar forbindelse.

Emner: ,
Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Mange unge plages af akne. Det er velkendt, at lidelsen kan give mere eller mindre alvorlige former for psykosociale problemer.

Samtidig har Roaccutan, der er det eneste effektive middel mod rigtig svær akne, ofte stået for skud.

I fjor fik 7450 svenske patienter midlet, der er kendt for bivirkninger som tørre øjne, hårtab, påvirkning af leveren, kolesteroltal og muskler, men som også kan virke skadeligt på fostre.

Roaccutan har primært været under beskydning i forbindelse med rapporter om psykiske bivirkninger og risiko for selvmord.

Dyreforsøg har givet adfærdsændringer, imens flere forsøg dog peger i vidt forskellige retninger.

Nu forsøger ny svensk forskning at kaste lys over sammenhængende.

Flere selvmord

»Ved alle patienter med slem akne, bør man holde øje med deres psykiske helbred,« konkluderer lægemiddelsepidemiolog Anders Sundström fra Karolinska institutet i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Det skriver Dagens Nyheter.

Forskerne har samkørt data om 5700 svenskere, der fik Roaccutan i firserne, med patientregisteret og dødsårsagsregisteret.

I alt forsøgte 128 af personerne at tage deres eget liv, og 24 begik selvmord i perioden 1980 til 2001.

Selvom forskningsresultaterne ikke ligefrem er statistisk krystalklare, var selvmordsrisikoen for gruppen alligevel højere end for gennemsnitsbefolkningen.

Samtidig observerede forskerne, at risikostigningen begyndte allerede inden personerne fik Roaccutan.

Klare svar mangler

»Tendensen er ganske håndgribelig. Den svære akne i sig selv må spille en meget vigtig rolle i årsagen til selvmord, « siger Anders Sundström fra Karolinska institutet til Dagens Nyheter.

Hvorvidt årsagen er aknen i sig selv eller eksempelvis noget genetisk, giver studiet dog ikke svar på.

Selvmordsrisikoen var på sit højeste seks måneder efter Roaccutan-behandlingen var afsluttet.

Det kan være en effekt af midlet - eller have en helt anden årsag. Måske havde behandlingen ikke hjulpet. Måske havde den, men uden at selvværdet eller det sociale liv var forbedret. Heller ikke det giver resultaterne noget svar på.

Journalistisk rod

Det virker kontraintuitivt at artiklen ender med flere forskellige forklaringer på hvad årsagen til selvmordene kan være, mens overskriften giver ét (mere eller mindre) klart svar på hvorfor der begåes selvmord.
 
Spørgsmålet er om akne giver flere selvmord, aknemedicin giver mere selvmord eller om der er andre årsager. Så er det dumt at have den ene mulige konklusion i overskriften...

Seneste fra Krop & Sundhed

 • Derfor beskytter landlivet mod allergisk astma

  Børn, som vokser op på landet, har halvt så stor risiko for at udvikle allergisk astma som bybørn. Nu er belgiske forskere kommet nærmere et svar på, hvordan landlivet beskytter mod allergisk astma. Dansk forsker kalder resultatet fantastisk spændende.
 • Fokus på fedmegener har skygget for kur mod overvægt

  I årevis har man haft fokus på fedmegener, eksempelvis FTO-genet, i håb om at finde en kur mod overvægt. Nu afslører en ny genetisk undersøgelse, at selvom vi kan identificere generne for de almindelige sygdomme, hjælper det os ikke med at diagnosticere eller forudsige dem.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Fodboldtræning gør utrænede langt mere smidige

  Man siger, at fodboldben er stive. Men ny forskning viser faktisk, at utrænede kan forbedre deres smidighed med op til 94 procent, hvis de begynder at spille fodbold. Smidigheden er én af en række positive effekter ved fodboldtræningen.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Mest sete video

Seneste kommentarer