Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Konflikter skaber renere luft i Mellemøsten

Annonce:

KORT NYT FRA UDLANDET:

Mellemøsten er i disse år i gang med dramatiske atmosfæriske ændringer. Indholdet af det forurenende kvælstofdioxid, NO2, har været faldende de seneste fem år.

Det er dog et meget lille lyspunkt, når man ser på årsagen – industrien kører nemlig i lavere tempo på grund af politiske omvæltninger og væbnede konflitker, især i Syrien og Egypten. Det skriver Nature Middle East.

Opdagelserne er en del af et nyt studie netop publiceret i Science Advances. I studiet har forskerne brugt satellitplatforme til at holde øje med udledelsen af kvælstofdioxid i Mellemøsten de sidste 10 år.

Studiet har modsat mange andre studier ikke fokuseret på CO2, men derimod NO2, som er et biprodukt af fossile brændstoffer og udstødning fra biler, og den skaber smog, samt er yderst farlig for helbredet.

Studiet viser også, at mellem 2005 til 2010 havde Mellemøsten den allerhurtigste stigning i luftforurening, men den faldt drastisk igen efter 2010. Og det skyldes ifølge hovedforfatteren Jos Lelieveld fra Institute of Chemistry på Max Planck Instituttet i Tyskland en optrapning af konflikter.

»I Syrien og Egypten har væbnede opstande og politiske kriser ført til økonomisk og socialt pres. I Syrien og Irak har mængden af mennesker, som er flygtet, reduceret forureningen,« Siger han til Nature Middle East.

Annonce:

Ingen miljømæssige politiske ændringer er blevet implementeret i landene i studiet efter 2010, men alligevel er udledningen af NO2 faldet med 20-50 procent.

Læs også:

Sydamerika ramt af luftforurening 240 år før industrialiseringen


Luftforurening og støj er mistænkt for at give gravide diabetes

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams