Forskere: C-vitamin kan reducere risikoen for grå stær
Kilde: 
06 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Øjensygdommen grå stær plager de fleste ældre mennesker, men hvis du vil forsøge at undgå sygdommen, skal du ifølge et nyt studie spise rigeligt med C-vitamin. Det skriver Forskning.no.

Forskere fra King’s College i London har i et studie af 1.000 kvindelige tvillingepar undersøgt sammenhængen mellem risikoen for at udvikle grå stær og indtaget af vitaminer over en 10-årig periode. Alle deltagerne var omkring 60 år.

Forskerne fandt ifølge Forskning.no, at de kvinder, der havde et højt indtag af C-vitamin, eksempelvis ved at spise mange citrusfrugter, havde 33 procent lavere risiko for at udvikle grå stær efter den 10-årige periode.

»Vi kan ikke undgå at gå grå stær, men vi kan forsinke udviklingen og undgå, at den blive værre ved at spise mad med masser af C-vitamin,« siger Christopher Hammond, der er professor i øjensygdomme hos King’s College i London, i en pressemeddelelse.

Forskerne kan dog ikke helt forklare, hvorfor C-vitamin kan bremse udviklingen af grå stær, men det kan hænge sammen med, at væsken bag øjet normalt har et højt niveau af C-vitamin. Forbliver dette niveau højt kan det reducere risikoen for, at synet bliver tåget. 

Ifølge Forskning.no er dette studie, det første, der viser at kost og livsstil har en større betydning for udviklingen af sygdommen en genetik. Forskerne vurderer nemlig, at gener kun udgør 35 procent af chancen for at udvikle sygdommen.

Resulaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Ophthalmology.

Læs også:

Forskere: Øjendråber kan fjerne grå stær

Laserlys kan fjerne grå stær uden operation

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.