Annonceinfo

Vi samler sandsten

Emner:
Mandag d. 30. juli

Det gode vejr har bidt sig fast og vi planlæger en lang tur sydpå til De Dødes Fjord nede ved Savissivik, for at samle prøver fra den sydligste blotning med sandsten. Vi har planlagt et stop på Saunders Ø på vejen, hvor vi kan indsamle den yngste del af sandstenene i området.

Der er lidt tåge ved øen først på dagen og der er set isbjørne i området, så vi sikrer os dels at tågen er lettet og dels at at såvel Kristians riffel som min 44 magnum revolver er parat, før vi begiver os ned gennem slugterne fra toppen af øen for at samle prøver.

Der er vekslende røde kalklag og lyse sandlag. aflejret i den seneste periode af Prækambrium, hvilket vil sige i tiden lige før der opstod skalbærende dyr, der kunne bevares som fossiler. Imellem sandstenslagene er der kalk, og her kan vi alligevel se spor efter liv i de kalksten vi finder – de såkaldte stromatolitter.

Det er konvekse former dannet af alger, der har levet ved fotosyntese på bunden af et varmt, lavvandet hav. Det er en type strukturer der kan findes gennem det meste af den Prækambriske tidsperiode og som vidner om, at der har været liv på jorden igennem mere end 3 milliarder år.

På vej sydover passerer vi et par smeltevandsfloder der leder vand bort fra indlandsisen. Solen står lavt heroppe og reflekteres i den ene flettede flod, der svarer til de floder der har dannet det flade landskab i Midt- og Vestjylland, hvor der er sandede jorde og i gamle dage udbredte sletter med heder. Floden munder ud i fjorden og den breder sig ud i et halvcirkel-formet delta.

Vi passerer Moriussaq, der er en nedlagt bygd. Sidst jeg var her i 2009 boede der stadig folk. Under vores besøg var antallet af folk i bygden netop blevet reduceret fra fire til tre pga. en uheldig skud-episode. Bygden ligger smukt på en lille odde, som naturen har bygget ud i havet på grund af den afbøjning af bølgerne der sker på grund af en lille aflang klippeø, der ligger udfor kysten. Bag bygden kan man se en række parallelle linjer i det flade landskab. Det er gamle strande, der i dag er hævet op over havets nuværende overflade. Det skyldes at landskabet var tynget ned af vægten af isen da den lå over dette område under sidste istid. Efter isen trak sig tilbage for omkring 10.000 år siden og vægten af det flere kilometer tykke lag af is blev fjernet, har landskabet hævet sig gradvist og der er dannet linjer i terrænet. Det samme gør sig gældende i Danmark, f.eks. ved de store flade områder på Læsø, hvor der indvindes salt.

Vi får samlet prøver af den nederste del af den del af Thule sandstenene der findes i dette område. Det er røde sandsten fra Wolstenholme Formationen, der her er aflejret lige ovenpå grundfjeldet.

Det har været en lang dag hvor vi har fløjet ca. 4 timer og vi vender næsen nordover kl. 21. På vej tilbage flyver vi over et par iskapper, hvor man kan se hvordan de høje temperaturer, der har været over isen denne sommer, har dannet masser af smeltevand.

 

Tirsdag d. 31. juli

Det er dejligt vejr og vi flyver til Olrik Fjord.

Her ser vi en gletscher, der danner en ‘elefantfod’ ud i fjorden. Man kan se, hvordan der er opbygget en randmoræne, svarende til den gletscher, der har skudt op sydfra i Storebælt og dannet f.eks. Mols Bjerge. Det ses også her tydeligt, hvordan isen har trukket sig tilbage, så der er dannet en lille sø foran gletscheren.

En tilsvarende gletscher ser vi fra den anden side på Northumberland Ø.

På vej hjemad ser vi 7 flokke narhvaler med 5 til 7 dyr i hver flok.

 

 

Onsdag d. 1 august

Vejret er fantastisk og vi flyver til Northumberland Ø, hvor vi kan samle prøver på et 930 meter højt bjerg, hvor der er skåret et flot profil ud af gletscherne helt ned til stranden.

Ved standen ser vi en spættet sandsten der varierer fra rød til grøn.

Farven bestemmes af hvilket iltningstrin jernet har. Hvor der har været meget ilt har jernet en rød farve (Fe3+). Hvor ilt har manglet, f.eks. rundt om små sulfid korn, har jernet en grøn farve (Fe2+).

Da vi kommer tilbage er det tid til at gå om bord i skibet Minna Martek, der skal være vores hjem den næste uge, hvor vi skal nordpå til Inglefield Land.

Seneste blogindlæg

Udgiv indhold

Christian Knudsen

Blogger om:

Jeg blogger om min ekspedition til Arktis, hvor jeg ved hjælp af prøver af sand, sandsten og granit bl.a. skal undersøge, hvornår bjerge dannes og landskaber formes.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Annonceinfo