Annonceinfo

Predators – yes, yes og atter yes

Jeg blogger for egen regning og mening.

Så jeg har tænkt mig at skamrose Nimród Antal's nye 'Predators'.

Den er nummer fem i sci-fi-action-serien om predators.

Og det er altså ikke, fordi jeg er betalt for det.

Bare fordi jeg er til effektiv og plat sci-fi-action.

Usynlig længe før Harry Potter

Den oprindelige 'Predator' (1987) af John McTiernan er ét af disse mesterværker, der blev overset.

Måske fordi den lå mellem film som 'Rambo: First Blood Part II', 'Aliens' og McTiernans egen 'Die Hard' året efter. Men ligesom disse udviklede 'Predator' også sin egen serie.

Plottet handler om rumvæsener, der bruger andre planeter som jagt-territorium.

'Predator' betyder rovdyr, og de fremmede er her for at jage Jordens farligste dyr; mennesket.

Men i modsætning til rumvæsenerne i Alien-serien, der var skildret som dyr, er predators intelligente.

Desværre for os er de også større, stærkere og udstyret med mere avanceret teknologi.

Længe før Harry Potter fik sin usynlighedskappe, forsvandt predator af syne med et tryk på en knap. Usynlighed og dens jernmaske var to geniale gimmicks, der udskød afsløringen af det hæslige monster til det sidste.

Nedture og optur

Siden fulgte Stephen Hopkins' 'Predator 2' (1990); et kikset forsøg på at slippe predators løs i Los Angeles imod en godhjertet politimand spillet af Danny Glover (!).

Producenten havde ikke forstået konceptet: Kun en enestående jæger fungerer som mytisk modpol til en predator.

Det havde Paul W.S. Anderson derimod fattet i sin effektive (nogen vil mene overfladiske, men hey, det er altså bare sci-fi-action) 'Alien vs. Predator' fra 2004.

Her rejser arkæologer til Antarktis for at finde et nedfrosset Azteker-tempel.

Og vupti, støder de på nedfrosne aliens, mens et team predators dukker op. Se, det var en fortælling, der både sparkede røv og bød på en kvindelig actionhelt. 'Alien vs. Predator: Requiem' (2007) var igen nedtur, med aliens og predators, der festede i en amerikansk lilleby.

Karakterskuespiller spiller ned

Nimród Antals 'Predators' har lagt en ny vinkel på seriens jagt-plot:

Otte menneskelige 'rovdyr' - lejesoldater, yakuza, voldspsykopat, guerillasoldater - er kidnappet og smidt i en jungle, hvor de er kaniner ... på predator'enes hjemlige trænings-planet.Yep, overlevelse har fået en ny dimension.

Gruppen er nænsomt sammensat:

Lederen Joyce er tidligere amerikansk elitesoldat. Det er selvfølgelig en kliché, men til gengæld løfter Adrian Brody rollen med sin kantede charme.

Jeg genkendte ham fra holocaust-filmen 'Pianisten' af Roman Polanski, hvor Brodys hjerteskærende spil fik mig til at tro, at Polanski stadig kunne lave film.

En karakterskuespiller, der her spiller 'ned' på fornøjelig vis og har taget et par kilo på, siden han spillede jødisk pianist.

Ny latina-heltinde i Hollywood

Ved hans side finder vi Hollywoods nye sexede latina, Alice Braga, der spiller den israelske elitesoldat Isabelle. Jeg kender Braga fra 'I am Legend' (2007) og 'Repo Men' (2010), og hun slog vistnok igennem i 'Cidade de Deus' (2002).

I 'Repo Men' var hun sexet, sær og vidunderligt pervers.

Med rollen som kvindelig kick-ass synes Braga at være blevet arvtager til Michelle Rodriguez (Resident Evil), der åbenbart er for gammel til at spille sej latina.

Resten af banden kommer fra blandt andet Rusland, Sydamerika og Japan, og er spillet af mindre kendte navne.

Endelig dukker der en overraskelse op, jeg ikke skal afsløre her.

Lovende folk bag kameraet

Hold øje med brasilianeren Alice Braga. Efter min mening er hun ikke en traditionel skønhed, men til gengæld spiller hun med et skævt smil og en skråsikker attitude, så Adrian Brody må tage til takke med andenpladsen.

Om den ungarsk-amerikanske instruktør Nimród Antal må jeg bekende, at jeg ikke har set hans andre film 'Kontroll' (2003), 'Vacancy' (2007) og 'Armored' (2009). Men titlerne lokker.

Og eftersom Predators er effektivt og fermt skruet sammen, kan det være, jeg melder tilbage med nyt om Antal. I øvrigt er Predators smukt fotograferet af ungareren Gyula Pados, der også står bag 'The Duchess' (2009) med Keira Knightley.

'Predators' på Internet Movie Database

hvad gør en efterfølger god?

Hej Troels,
ja, bestil endelig biletterne. Jeg tænkte på, efter at have set Predators, hvornår en efterfølger bliver "god" og slipper det at ligge i forlængelse af sin forgænger.
Personligt kan jeg godt lide, når en film i en serie knytter an til et univers uden at føle sig forpligtet på at "fortsætte" hvor forgængeren slap. Altså, hvor filmen sætter sig for at udvide universet, fortolke det, lægge til og udvide vores (publikums) oplevelse. Det betyder også at fortolke, hvad der var væsentligt i det univers.
Denne univers-udvidelse sker så aldeles fremragende i bevægelsen fra Alien til Aliens, der netop udvider universet, monstrene og den kvindelige helt. Det sker så ikke i bevægelsen fra Die Hard til Die Hard 2, men sker så igen i de næste to Die Hard film (3 og 4).
Univers-udvidelsen kan ske på flere måder. Men essentielt kræver det en instruktør (og et manus) med et nyt blik, et nyt take og en vilje til at starte forfra. Og det er, tror jeg, faktisk sværere end at lave en helt ny film. For det er jo både rammer og begrænsninger. Men lykkes det, kan en fortsættelse til gengæld berige både den tidligere film og skabe rum for en fortsættelse.
jeg venter stadig på en Alien 5 – Sigourney Weaver var da bare for fed i den fjerde film (mens Winona Ryder var fad og kedelig osm altid). Det har længe været tid til en efterfølger her.
Predators er måske ikke et mesterværk. Men den er netop original og frisk i sit bud på en univers-udvidelse. Og jeg kunne godt se for mig nogen af personerne (menneskene) vende tilbage. Der er mange options mulige.
Så, serier er ikke altid af det onde. Faktisk, overhovedet ikke. Det fede ved serier er at vi kan glæde os. Halvdelen af gangene bliver vi så skuffede.
Men, altså ikke denne gang. Kim Kaos, gå nu ind og se filmen!

Den skal jo selvfølgelig ses!

Har endnu ikke fået samlet mig sammen til en bio-tur, men det skal nok komme.Må hellere give mit besyv når jeg nu er gået igang.
Predator er et absolut mesterværk! Mennesket der må vende helt tilbage til naturen for at overvinde en absolut (teknologisk) overlegen fjende. Predatoren kæmper her ganske ærefuldt, og undlader at dræbe den stakkels kvinde, for som Arnie siger: "No sport".
Predator 2 er det efterhånden for længe siden jeg har set, men husker den som underholdende nok, omend ikke på niveau med forgængeren.AvP filmene er der ikke meget at sige til. For mig at se er de begge en total overgivelse til en hardcore fans drømme - uheldigvis ikke udført særlig godt. Personligt ville jeg gerne bare undvære mennesket fuldstændig i sådan en film - eller ihvertfald bare have dem som slagtekvæg uden nogen betydelig rolle overhovedet: Alien Vs Predator (no humans allowed)Til sidst nægter min indre flueknepper at lade mig poste, før jeg har nævnt, at der ikke findes en Aliens 1 og 2. Der findes Alien og Aliens (og Alien 3 [eller Alien i tredje], samt Alien Resurrection). Det smarte er selvfølgelig, at i Alien er der kun en enkelt, mens Aliens er fyldt til randen med de blodtørstige syremonstre.Med alt dette på plads er der kun tilbage at bestille billetterne og komme ind i biffen!

50

Sry. det er mig der er 50+ ;)
Hov hov - hvad med Mila Jovovich hun har da næsten reddet Frankrig og Jorden samt skudt zombier i hobetal.
og... nej ingen lister i dag ;)
 
 

øh.... 50?

Hej Kim,
jeg er altså kun 43! 'Kun' - ved godt at det i disse dage er old-tudse-gammel. Men hva faen.
stakkels Michelle. Hun skulle lade andre køre bil og få sig nogle flere seje roller, kan se at hun kun er 31. Masser af tid til at være sej chick i, se bare på Sigourney Weaver, Sharon Stone, Geena Davis og ??? ikke så mange flere. Well, der er da også Jodie Foster.

Lidt fra gryden

Michelle røg en del gange uklar med loven:
http://en.wikipedia.org/wiki/Michelle_Rodriguez
Usynlighed er helt ok - sålænge man ikke spiser folk eller propper larver ned i folks maver - er alle midler helt rimelige. Iøvrigt så burde folk efterhånden vide at de gutter kan gøre sig usynlige - Både Arnold - Danny og Sanaa har overlevet deres møder med dem og burde jo fortælle folk lidt om dem - bare for en god ordens skyld
P2 med Danny er ikke helt så god som P1 - men den fungere på sine egne præmisser udemærket og historien er heller ikke totalt lam.
vedr. spillene så kan man også spille efter man er fyldt 50 ;)
 

er det unfair at være usynlig?

Hej Kim
Hmmmm... Michelle Rodriguez faldt da ikke i en berømthedsfælde - er hun ikke bare faldet ud af Hollywood-gamet? Synd, for jeg kunne rigtig godt lide hende. Hun var fremragende i Girl Fight, der egentlig overgår Million Dollar Baby. Mindre film, men større hovedrolle.
Og Predators ... altså, jeg synes man kæmper unfair, hvis man kan gøre sig usynlig og modstanderen ikke ved det! Det ville jeg finde ganske urimeligt.
Ellers... kan være jeg skal gense Predator 2. Dengang sagde den mig ikke noget. Og det er ikke fordi jeg har noget imod to'ere, jeg synes bare den manglede den rigtige jungle og den rigtige menneskelige "helt". Det syntes jeg fungerer godt i 1, 3 og nu 5'eren.
Og har du set Predators? Vil bare sige at ham Adrien fungerer rigtig godt. Han overbeviser mig! Tjek selv efter.
Spillene --- kender jeg desværre ikke, jeg er for gammel og sløv i fingrene til at være god til at spille computer spil.
:-) Rikke

Næsten enig

For det første blev den første Predator ikke overset – den var dog en lidt rodet omgang der forsøgte at placere sig imellem Rambo II og Aliens (1 og 2?) som du så rigtigt skriver – men overset af blev den ikke.
 
No. Uno Predator lider dog under at to kommende guvernører spiler ledende roller plus den altid talentløse Carl Weathers fylder for meget – men efter en time inde i handlingen og de fleste er døde og predatoren for alvor dukker op begynder der at ske nået og filmen udfolder sit potentiale.
 
Den første Aliens er et mesterværk (selvom John Hurt er med) – den havde alle de elementer der kendetegner en vaskeægte gyser (sci-fi eller ej) og historien er så velfortalt at man sidder en stordel at tiden på yderkanten af sit biografsæde og har bare lyst til at stikke af og gemme sig.
 
På hver deres præmisser har de som film fungeret – og selv computerspillet Aliens vs. Predator 2 fungerede (endda fremragende) – men som film er de blev rodet sammen blevet for platte – selv for en sci-fi-splat-gyser-action elsker som mig (og dig)
 
Den stilrene Aliens nr. et er endnu ikke blevet overgået af nogle af de andre film i begge serierne og bliver det næppe.
 
Adrian Brody som action helt virker helt forkert – Talent har han helt bestemt – endda rigtigt meget af det – men jeg tror at min revisor er mere velegnet til at lege action helt end han er.
 
'Vacancy' (2007) kan ses regelmæssigt på enten TV1000 eller Canal+ - har set den et par gange og ja Alice Braga er værd at ligge mærke til – forhåbentligt forsætter hun og falder ikke i de berømthedsfælder som Michel Rodriguez eller Tia Texada faldt i som Super-Latina kvinder.
 Ps. Predators er aldrig "unfair" de jager "næsten" altid kun folk der er bevæbnet... eller et par lede Aliens ;)
 
 

usynlighed

bare der var en forsker der kunne fortæl lidt om den nyeste forskning i usynlighed. Det er da bare for cool - kender nogen en videnskabsmand eller -kvinde.
Hmmm, men tematikken i Predator er nu altid, at predators spiller "unfair" med deres avancerede teknologi der kan alt muligt, så menneskene er nødt til at være ekstra snarrådig og vende tilbage til en slags præ-teknologi eller mere basal jagt-viden. Så vidt jeg husker.... Men der var vist noget med a-bombe teknologi i fire'en, husker ikke om de fik bombet lillebyen eller ej.
 

Usynlighed

Ideen med en usynlighedshjelm eller usynlighedskappe stammer fra græsk mytologi, hvor bl.a. Athene og Hermes samt halvguden Perseus kan bevæge sig uset omkring på den måde. Blandt eksempler i moderne populærkultur kan nævnes Mios uysnlighedskappe i Astrid Lindgrens "Mio, min Mio" (1954) og Perseus' usynlighedshjelm i Ray Harryhausens "Clash of the Titans" (1981). "Predator" kombinerer denne tradition med ideer fra novellen "The Invisible Man" (1897) af H.G. Wells, hvor hovedpersonen opnår usynlighed ved at manipulere med refleksion af lys, svarende til Kilngon-rumskibenes såkaldte cloaking device i "Star Trek"-universet, eller James Bonds usynlige Aston Martin Vanquish i "Die Another Day" (2002). Det sidste årti har flere forskere arbejdet med ideen og opnået resultater, der kan minde om usynlighed.

Antal, Adrien og Braga

Kan kun sige, at jeg har tænkt mig at tjekke Antal ud. Jo, der er vist noget med, at de er et slæng af Tarantino, Rodrigues, Eli Roth og så åbnebart osse Antal. Hans "Vacancy" er vistnok en nasty gyserfilm. 
Og Adrien faldt jeg totalt for i The Pianist, smuk smuk film som Polanski elles ikke laver dem mere. Og Braga er for fed, især i Repo Men.
så du min kommentar til dig på Heidis forrige indlæg? Jeg spørger, hvor du kommer fra, er du også forsker? var det dig der kommenterede på True Blood indlægget?

EEEEEEEEEEENNNNNNNNIIIIIIIIIIIGGGGGGG!!!!!!!!!!!

Den er for fed! Og det er ENDELIG lykkedes for Adrien Brody at være lækker i action! (lykkedes ikke helt i King Kong)... Antal skulle vist være Robert Rodrigues' protegé, ikke? skinner det igennem, synes du?

Seneste blogindlæg

Udgiv indhold

Rikke Schubart

Blogger om:

Jeg blogger om Hollywoods film, om underholdning og kvalitet, om stjerner og instruktører og alt hvad dertil hører.

Andre bloggere i Filmbloggen:
Heidi Philipsen
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Annonceinfo