Annonceinfo

Major Matt Masons Månemission

 

Det er ikke mange akademiske publikationer, der findes om rumlegetøjets historie. Lettere er det at finde litteratur skrevet af passionerede samlere. Her kan være en rigdom af brugbare informationer, men også en noget mangelfuld inddragelse af legetøjets historiske kontekst. Jeg tog chancen med titlen Space Toys of the 60s af James H. Gillam – og blev til en hvis grad positivt overrasket.

Major Matt Mason og hans rum-buddies

 

Space Toys of the 60s omhandler tre forskellige amerikanske legetøjsfirmaers produktion af rumlegetøj i 1960erne og 1970erne. Det drejer sig om Mattels Major Matt Mason, Ideal Toy Companys Zeroid-robotter og Star Team, samt Colorform Companys Outer Space Men. I dette og to følgende blog-indlæg vil jeg skrive om de tre rumlegetøjsserier hver især, med udgangspunkt i Gillams bog.

Fra 1966 til 1970 producerede Mattel, der også stod bag f.eks. Barbie-dukken og GI Joe, en rumlegetøjsserie centreret om “Mattel’s Man in Space”: Major Matt Mason. Temaet lagde sig i begyndelsen tæt op af de virkelige, amerikanske rumprogrammer Mercury, Gemini og Apollo. Ud fra disse blev der så efterhånden digtet videre, ind i mellem baseret på designs der lå i støbeskeen hos NASA.

Major Matt Mason-serien var en kæmpe success og over de fire år den løb, blev der fremstillet en mængde fartøjer og tilbehør. I centrum var selvfølgelig selve Matt Mason-figuren, en rank, karseklippet amerikansk supermand (se illustrationen til dette indlæg). Han fik dog snart følge af astronauterne Sgt. Storm (månebilschauffør), afro-amerikanske Jeff Long (raketvidenskabsmand) og Doug Davis (radiolog). Figurerne var udført i gummi med indlagt ståltrådsskelet, så de kunne bøjes og vrides til at indtage forskellige positurer.

Action-dukkerne målte 6 tommer (ca. 15 cm.) og var iført rumdragter der var baseret rumdragt-prototypen ILC SPD-43 (se http://www.hq.nasa.gov/alsj/ILC-SpaceSuits-RevA.pdf, s. 14-15). Men allerede efter et års tid begyndte Mattel at introducere mere science fiction-inspirerede figurer. I 1968 så f.eks. Matt Masons “ven fra Mars”, Captain Lazer, dagens lys.

Allierede fra kosmos

Captain Lazer var lavet af hård plast med bevægelige led og var dobbelt så høj som Matt Mason. Lazer var iført højskaftede støvler og en sølvfarvet hjelm og havde desuden en solreaktor indbygget i brystkassen. Iflg. et Mattel-katalog fra 1969 var Lazer en “utrolig overmenneskelig rummand” som kunne sende “lydbølger fra hans sol-reaktor når hans batteri-styrede energi-pakke aktiveres fra hans Kosmiske Koder”.

Herpå fulgte Callisto, den ligeledes venligt indstillede “mystiske astronaut fra Jupiter”. Udført i sorte og grønne farver og med en synligt stor hjerne, samt en sindrigt blæsebælgssystem, ved hjælp af hvilket det legende barn skulle kunne styre en snore-sensor (spørg mig ikke hvordan), skulle Callisto altså forestille at være Matt Masons ven. I sin bog forklarer Gillam imidlertid, at det var oplagt at indføre Callisto som ond alien i legen.

Endelig i 1970 blev Scorpio introduceret, en insekt-lignende alien i saftige lilla, lyserøde og lysegrønne farver. Scorpio var 8 tommer høj (ca. 20 cm.) og var Matt Masons “mystiske allierede fra stjernerne, med elektroniske blinkende øjne” (ved hjælp af et batteri kunne både mund og øjne blinke). Ligesom Callisto var Scorpio også udstyret med en lille blæsebælg, ved hjælp af hvilken barnet kunne affyre skumkugler fra en slags rygsæk monteret på Scorpios brystkasse. Teksten på boblepakken, som Scorpio var pakket ind i, forklarede desuden at Scorpio var telepat.

Gear og gadgets

Udstyret til Matt Mason og hans muntre med-astronauter var omfangsrigt og ganske varieret. Der var “reentry gliders”, svævefly som faktisk kunne kastes og svæve med en astronaut i; en stor rumbase i to etager; månefartøjer med larvefødder; et robot-agtigt exo-skelet som astronauterne kunne placeres i; en rumkapsel med en livline til astronauten, så man kunne lege rumvandring; laserkanoner; en særlig Måne-kravler, der var batteridrevet og havde fire ben på hver side der kunne dreje rundt som et hjul og dermed bringe fartøjet henover forhindringer; og sågår et lille overlevelsestelt, som man kunne placere Matt Mason eller en af hans venner i, når de var kommet til skade under en operation på Månens overflade.

Værd at bemærke blandt tilbehøret er også en særlig pakke fra 1966 med en rumdragt, hvis design var direkte inspireret af en prototype-rumdragt, som prydede forsiden på Life magazine i 1962 (27 april, se artikel side 62 og frem). Dragten ligner nærmest en lille dykker-klokke og er et godt eksempel på, i hvor høj grad Mattel bestræbte sig på at lægge sig tæt op af det virkelige amerikanske rumeventyr.

Ud over det blev der produceret tegneserier, fastelavnsmasker og -rumdragter, spil og puslespil baseret på Major Matt Mason. Desuden sørgede Mattel også for at lave en Major Matt Mason-klub for friske rum-drenge. Her kunne man blandt andet få et lille astronaut-certifikat, et strygemærke med Matt Mason, en kasket og flere andre genstande, som kunne udvide legens fokus til også at omfatte rolleleg med børnene selv som aktører.

Mod det uendelige univers!

Ideen med det hele var selvfølgelig at tjene penge. 1960erne var rumalderens gyldne periode hvor kosmos’ porte syntes at være blevet slået op og menneskets fremtid stod klar: Månelanding og  Månekolonier; så videre til Mars for også der at oprette kolonier og tilsidst: Mod det uendelige univers! (For nu at citere et andet, noget senere, stykke rumlegetøj). Gennem dygtig markedsføring og brug af TV-reklamer kapitaliserede Mattel på drømmen om menneskehedens fremtid i rummet; en drøm hvis virkeliggørelse man, især som amerikaner, kunne følge i aviser og TV nærmest dag til dag.

Som Gillam skriver: “De kommende Måne-missioner udgjorde en pefekt mulighed for at introducere en rumlegetøjslinie, som ikke blot satte små, amerikanske drenges fantasi i bevægelse, men gjorde indtryk på hele verden. Begejstringen og forventningen der var forbundet med at skulle sende den første gruppe af modige mænd ud i det kolde og farlige rum var både spændende og skræmmende. Major Matt Mason skulle følge i deres fodspor og føre verdens børn ud i det ydre rum gennem et stærkt billedsprog, fantastisk legetøj (oprindelig baseret på “officielle NASA designs”) og indpaknings-kunst, som satte gang i fantasien.”

Suset fra en svunden tid

 

Men allerede omkring 1970 begyndte interessen for det amerikanske rumprogram af dale – og det havde også indflydelse på salget at Major Matt Mason. I 1970 blev linjen udfaset og legetøjet er nu kun af finde sirligt opstillet på indædte samleres hylder – og på diverse internetsider.

Og dog.

Det lader nemlig til at den amerikanske skuespiller og film-producer Tom Hanks har tænkt sig – i samarbejde med Mattel, naturligvis – at lave en film baseret på Major Matt Mason-universet, hvor Hanks selv skal spille Mason. Filmen skal foregå på Månen, være i 3D og instrueres af Robert Zemicki, der også instruerede Apollo 13, hvor Hanks også var med.

Det forlyder at Tom Hanks selv legede med Major Matt Mason-legetøj da han var lille og at han medbragte en Mason-figur til et møde med repræsentanter fra Mattel. Bliver filmen til noget er det højst sandsynligt, at Major Matt Mason igen vil se lyset som legetøj og en ny generation af børn måske forbinde noget af deres barndom med muntre timer i selskab med modige astronauter på Månens overflade. Mens deres forældre – eller måske snarere bedsteforældre – kan sidde i biografens mørke og føle suset fra en svunden tid.

 

__________________

James H. Gillam (1999). Space Toys of the 60s, Collector's Guide Publishing.

Få er nærmere – visuelt – indblik i Major Matt Mason-universet her.

Se desuden en Major Matt Mason legetøjsreklame fra 1968 her.

Det kunne i øvrigt være interessant, hvis nogle læsere derude i blogosfæren kunne fortælle mig, om noget af det ovennævnte legetøj har været at finde i Danmark? Hvis det er tilfældet, så skriv en kommentar!
 

Danmark

Hm – det anede mig nok. Tak for info.

USA

Desværre kom de aldrig til Danmark - Jeg fik min af min mor da hun havde været i USA

http://www.retro.net/keywords/Major_Matt_Mason/Major_Matt_Mason_1.jpg

Han stod i mange år på min reol sammen Frankenstein - Dracula og G.I.Joe

Seneste blogindlæg

Udgiv indhold

Thore Bjørnvig

Blogger om:

Jeg vil primært skrive inden for områder, der vedrører kulturelle og religiøse aspekter af videnskab og teknologi, med forkærlighed for emner, der er relateret til det ydre rum – det være sig rumfart, rumforskning, science fiction, SETI, astrobiologi, eller astronomi generelt. En god samlebetegnelse for det jeg skriver om er "astrokultur", et begreb indført af den tyske historiker Alexander C. T. Geppert. Man kan også følge "Astrocultural Tweets" på Twitter eller kontakte mig hvis man er interesseret i foredrag om et eller flere af de emner, jeg skriver om her på videnskab.dk.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Annonceinfo