Om forfatteren

Jorid Birkelund Sørli

ph.d., seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Cand.scient fra KU, ph.d. fra Rigshospitalet/KU/DTU og nu seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Min forskning fokuserer på, hvad der findes i arbejdsmiljøet, som kan påvirke lungerne. Specielt  hvordan inhalerende partikler påvirker lungesurfaktant-filmen i lungerne.
Dette tester jeg med et instrument, som simulerer de dybeste deler af lungerne; alveolerne. Jeg måler, hvordan lungesurfaktantfunktionen bliver påvirket af det testede stof. I modsætning til den metode, som i dag bruges til at bestemme om inhalerede partikler er farlige, benytter den metode, jeg bruger, sig ikke af forsøgsdyr.
Jeg håber på sigt, at denne metode kan erstatte dyreforsøg for disse tests. Jeg har allerede testet en bred gruppe potentielt inhalerede partikler, såsom forbrugerprodukter, inhalerede mediciner og forurenede partikler.
Jeg har tidligere arbejdet med kroppens immunologiske reaktion mod malariainfektioner, med fedtstoffer i blodet og sammenhæng med hjerte-kar sygdomme, og med astma og allergi. Jeg er fascineret af kroppens mange måder at beskytte sig selv mod sygdom, og hvad der sker, når man bliver syg.

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Er du forsker, og vil du gerne formidle populært til den brede befolkning, kan du også blive skribent. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Arctic Hub og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Kan man blive syg af lungesurfaktant?

Børn, som fødes for tidligt, har umodne lunger, og dette gør, at børnene har svært ved at trække vejret. Det, som gør det svært, er manglen på surfaktant i lungerne. (Foto: Shutterstock)

Annonce: