Annonceinfo

Hvem bestemmer? Os eller bakterierne? Deltagelse i en videnskabelig konference.

I weekenden har jeg været på en spændende konference med titlen: Who controls who? A Systems Biology View of Host- Microbiome interactions. På denne her konference var der fokus på hvordan vores bakterier bidrager til at udvikle vores sundhed og hvordan fravær af input eller forkert input kan lede til sygdomme. Formålet med at tage på konference er at møde andre som forsker i nærhedens af ens eget interesseområde, udveksle viden, føle konkurrenter på tænderne og etablere nye samarbejder.

Længe før mennesket hoppede ned fra træerne, har vores blå planet været ”bakteriernes planet”.  På planeten har livet som vi kender det udviklet sig sammen med bakterier, på godt og ondt. De nye DNA –sekventerings metoder, der blev udviklet da man kortlagde menneskets fulde arvemateriale, har de sidste 10 år gjort det muligt at kigge dybt ned i bakterierne samfund. Forskerne mener at kun ca 1% af bakterierne på vores planet kan dyrkes i laboratoriet, simpelthen fordi vi ikke kan efterligne deres vækstkrav i et kunstigt miljø. Så indtil fornyeligt var de udyrkbare bakterier stort set utilgængelige for forskerne. Det betyder, at undersøgelser af mikroorganismerne, som omgiver os og lever i og på vores kroppe, er i rivende udvikling og vi kan se, at bakterierne i langt højere grad end tidligere antaget påvirker vores udvikling og sundhed. Selvom det vel egentlig ikke er så overraskende

På denne her konference var der fokus på hvordan vores bakterier bidrager til at udvikle vores sundhed og hvordan fravær af input eller forkert input kan lede til sygdomme. Det betød at forelæsningerne var af meget forskellige karakter og handlede om så forskellige lidelser som: Diabetes type 1, Osteprorose, allergi og autisme mm. Og fra mange forskellige slags forskere: biologer, biokemikere, bioinformatikere og læger osv. både med fokus på menneske studier og modeller.  Det var enormt spændende og sætter en masse tanker i gang, når man hører andre forskeres problemstillinger og udfordringer. Jeg mødtes med en fremtidig samarbejdspartner fra Tyskland og fik udvekslet resultater og ideer. Desuden var det virkeligt stimulerende at se hvor meget brugbar viden som ligger lige til højrebenet og bare venter på at blive hevet frem i lyset.

TAKE HOME MESSAGE: Moderne DNA sekventerings teknikker har åbnet helt nye muligheder for eksperimentel forskning. Steder og væv som vi før troede, var sterile viser sig nu, at indeholde bakterie DNA, fx fostervand, brystmælk, merconium og lungevæv. Området er i rivende udvikling og næsten alle udviklingssygdomme kan potentielt have en mikroflora komponent som kan være involveret i udviklingen af sygdom.
Der er faktisk ca 10 gange så mange bakterie-celler på vores krop som der er humane celler. Så det er godt at kroppen ikke er et demokrati. Og når maven rumler ved frokost tid er det oplagt at spørge: Er det dig eller din tarmflora, som er sulten? Og råber” vi vil ha wienerbrød”!

Kenneth Barfod

Seneste blogindlæg

Udgiv indhold

Kenneth Klingenberg Barfod

Blogger om:

Microbiota, Memetik og Universal Darwinisme, bioterrorisme og forskning, dyreforsøg og etik.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Annonceinfo