Annonceinfo

En ny dag truer: Snestorm på Kyndelmisse

Måske betyder snestormen, der er på vej hen over os lige nu, at resten af vinteren bliver relativ mild.

I hvert tilfælde siger traditionen, at vejret på Kyndelmisse, den 2. februar, afgør, om resten af vinteren bliver mild eller hård. Hvis "18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden", så skulle foråret, ifølge Wikipedia, være på vej.

Kyndelmisse markerer Marias renselse 40 dage efter Jesu fødsel, skriver kristendom.dk, og markerer samtidig at halvdelen af vinteren er gået. Det blev i den katolske kirke fejret med en stor lysfest (kyndel = candelarum/lys). Dagen var da også helligdag frem til 1770, hvor den med heligdagsreformen fremover fik status af almindelig dag.

Over store dele af Europa blev vejret på Kyndelmisse dengang taget som varsel på resten af vinterens forløb. I Tyskland sagde man, ifølge LiveScience, at "hvis solen skinner på Kyndelmisse, vil det sne i maj".

En ny dag truer 

Denne tradition tog tyske indvandrere med sig til USA, hvor de kastede deres varsel over på et murmeldyr (Marmota monax). Hvis murmeldyret viser sin skygge på Kyndelmisse, skulle det give en fortsat lang vinter. Et set-up mange danskere kender fra filmen Groundhog Day med Bill Murray i rollen som en frustreret tv-journalist, der genoplever netop den 2. februar igen og igen.

Med solskin først og snestorm bagefter kan dagens vejr, ifølge traditionen, derfor tages som varsel om både en mild og en hård vinter.

Jeg vælger dog at sætte min lid til den mere videnskabelige tilgang i DMI's sæsonprognose, der siger, at "den gennemsnitlige temperatur for februar - april 2010 vil ligge ca. 0,9°C over klimanormalen for 1961-1990".

Knapt så poetisk, men til gengæld nok med lidt mindre usikkerhed end murmeldyrets skygge.

 

 

Pudsigt

"Jeg vælger dog at sætte min lid til den mere videnskabelige tilgang i DMI's sæsonprognose, der siger, at "den gennemsnitlige temperatur for februar - april 2010 vil ligge ca. 0,9°C over klimanormalen for 1961-1990""
Jeg læste den her og fik en anden opfattelse.
DMI: Kulden fortsætter to måneder endnu
 
Men så læste jeg den her:
DMI lover vinter indtil påske
 
The science is settled! Det er nok Newspaq der tvister sandheden.
Venlig hilsen
Jan Rosenkrantz

Langtidsprognoser.

Det er fuldstændig underordnet om man ser på langtidsprognoser eller et murmelsdyrs skygge.

Imbolc

Imbolc, også kaldet Lysets Fest eller Kyndelmisse, er både en sen vinterhøjtid og tidlig forårsfest. Det er tiden hvor Moder Jord så småt vågner fra sin vinterdvale; tiden hvor Gudinden genvinder sit helbred, efter at have født Guden. Solbarnet er skrøbeligt og vinterens kulde hersker stadig over naturen; men herfra lader Solguden forsigtigt sine solstråler skinne på jorden, for at vække de gemte skabelsesfrø så de kan manifestere sig i foråret. Vi imødekommer foråret og forventninger om sommerens varme med stearinlys, fakler og bål i en mangfoldighed. Vi ser til Gudens tiltagende styrke og kraft, mens vores lys bestyrker Hans tilbagekomst. Imbolc åbner for forårets komme.
Venlig hilsen
Jan Rosenkrantz

Seneste blogindlæg

Udgiv indhold

Peter Hyldgård

Blogger om:

Stort og småt på Videnskabs redaktion.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Annonceinfo